Ανάπτυξη 5% και ενισχυμένος πληθωρισμός στην Ε.Ε.

Ανάπτυξη 5% και ενισχυμένος πληθωρισμός στην Ε.Ε.

Μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 5% το 2021 και 4,3% για το 2022 προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές της προβλέψεις.

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 5% το 2021 και 4,3% για το 2022 προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές της προβλέψεις. Η εκτίμηση για φέτος είναι βελτιωμένη κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες, αλλά είναι αντιστοίχως χειρότερη κατά 0,2 μονάδες για το 2022, τόσο για την Ε.Ε. όσο και για την Ευρωζώνη, σε σύγκριση με τις θερινές προβλέψεις. Η αναπτυξιακή δυναμική αναμένεται να επιβραδυνθεί το 2023, με το ΑΕΠ της Ε.Ε. να διογκώνεται κατά 2,5% και αυτό της Ευρωζώνης κατά 2,4%.

Ο Πάολο Τζεντιλόνι χαρακτήρισε «εντυπωσιακούς» τους αριθμούς για το 2021-22, σημειώνοντας ότι «δεν θα ξαναδούμε αντίστοιχους για μία γενιά» και ότι συνιστούν μια μοναδική ευκαιρία για αναμόρφωση της ευρωπαϊκής οικονομίας. «Η βελτιωμένη αγορά εργασίας, η μείωση των δεικτών αποταμίευσης των νοικοκυριών, οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης και η πλήρης ανάπτυξη του RRF αναμένεται να κινήσουν την οικονομική επέκταση», είπε ο επίτροπος Οικονομίας. «Η εξωτερική ζήτηση επίσης αναμένεται να στηρίξει τη μεγέθυνση».

Παρά τη θετική συνολική εικόνα, μεγάλες οικονομίες όπως η Ισπανία και η Γερμανία προβλέπεται πλέον να έχουν σαφώς χειρότερες επιδόσεις φέτος (4,6% έναντι πρόβλεψης 6,2% τον Ιούλιο για την Ισπανία, 2,7% έναντι 3,6% για τη Γερμανία). Στην περίπτωση της Γερμανίας η επιδείνωση συνδέεται κυρίως με τις στενωπούς στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Δεν θα ξαναδούμε αντίστοιχους ρυθμούς μεγέθυνσης του ΑΕΠ για μία γενιά, σημείωσε ο Πάολο Τζεντιλόνι.

Σημαντικά αυξημένος σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια προβλέπεται ότι θα είναι ο πληθωρισμός το 2021 και το 2022. Ο σχετικός δείκτης αναμένεται να κυμανθεί στο 2,4% φέτος στην Ευρωζώνη (στο δ΄ τρίμηνο του 2020 ήταν -0,3%) και στο 2,6% στην Ε.Ε. Το 2022 θα μειωθεί στο 2,2% στην Ευρωζώνη και στο 2,5% στην Ε.Ε., ενώ η αποκλιμάκωση θα συνεχιστεί το 2023 (1,4% και 1,6% αντίστοιχα).

Ο επίτροπος Οικονομίας εξέφρασε ισχυρή εμπιστοσύνη στην πρόβλεψη για σταδιακή υποχώρηση των πληθωριστικών τάσεων. «Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να εξισώνουμε μία πρόβλεψη με την πραγματικότητα», πρόσθεσε, αναγνωρίζοντας εμμέσως ότι οι εξελίξεις στην αγορά της ενέργειας, στην αγορά εργασίας και στην εφοδιαστική αλυσίδα μπορεί να ανατρέψουν τα δεδομένα, με παράταση του πληθωριστικού φαινομένου.

Το ποσοστό ανεργίας στην Ε.Ε. θα κυμανθεί στο 7,1% φέτος (7,9% στην Ευρωζώνη), στο 6,7% το 2022 (7,5% στην Ευρωζώνη) και στο 6,5% το 2023 (7,3% στην Ευρωζώνη). Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ε.Ε. συνολικά θα μειωθεί από το 6,9% του ΑΕΠ πέρυσι σε 6,6% του ΑΕΠ φέτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή