Με θετικό πρόσημο οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Με θετικό πρόσημο οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Ανοδικά έκλεισαν χθες οι δείκτες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, εκτός εκείνου της Μαδρίτης, ενώ μεικτή ήταν η εικόνα στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, με τον  Dow Jones να υποχωρεί αργά χθες πριν από το κλείσιμο κατά -0,26% και τους S&P 500 και Nasdaq να ενισχύονται 0,15% και 0,68% αντιστοίχως.

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά έκλεισαν χθες οι δείκτες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, εκτός εκείνου της Μαδρίτης, ενώ μεικτή ήταν η εικόνα στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, με τον  Dow Jones να υποχωρεί αργά χθες πριν από το κλείσιμο κατά -0,26% και τους S&P 500 και Nasdaq να ενισχύονται 0,15% και 0,68% αντιστοίχως. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με κέρδη 0,32%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 με 0,60%, με 0,10% στη Φρανκφούρτη ο DAX, στο Παρίσι με 0,20% ο CAC 40 και με 0,26% ο FTSE MIB στο Μιλάνο, ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ έκλεισε με απώλειες -0,54%.

Το ευρώ προς το δολάριο υποχώρησε 0,2% στο 1,1460 δολ. Το πετρέλαιο εμφάνισε ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις, με τους επενδυτές να εξετάζουν εάν η Ουάσιγκτον παρέμβει να αποκλιμακώσει τις τιμές. Το αργό Ν. Υόρκης είχε απώλειες 0,4% στα 80,98 δολάρια το βαρέλι.

 Στην αμερικανική αγορά οι επενδυτές ανασυγκρότησαν τις δυνάμεις τους μετά τις μαζικές πωλήσεις της Τετάρτης, οπότε τους είχε καθοδηγήσει στις κινήσεις τους ο φόβος για την επίπτωση του υψηλότερου πληθωρισμού στη νομισματική πολιτική. Μια τέτοια επίπτωση θα ήταν το να αυξήσουν οι μεγάλες τράπεζες του κόσμου το κόστος δανεισμού.

Μόνο το χρηματιστήριο της Μαδρίτης κατέγραψε απώλειες.

Ο S&P 500 είχε στην αρχή κέρδη 0,20% και στη συνέχεια ελαφρώς υποχώρησε, χάρις στην άνοδο των τιμών των μετοχών στους κλάδους εξόρυξης, ενέργειας και υψηλής τεχνολογίας. Κι αυτό σημαίνει πως ανέκτησε το χαμένο έδαφος, αφού την Τετάρτη είχε εξασθενήσει κατά 0,8%, σημειώνοντας τη χειρότερη κάμψη του σε διάστημα μηνός και πλέον. Μετά την πώληση μετοχών της Τesla αξίας 5 δισ. δολαρίων από τον ιδρυτή της Ελον Μασκ, η τιμή της μετοχής της αναζητούσε συγκεκριμένη κατεύθυνση. Τα απογοητευτικά τριμηνιαία αποτελέσματα της Walt Disney και της εταιρείας παρασκευής τεχνητού κρέατος Beyond Meat προξένησαν πτώση στην τιμή των μετοχών τους.

Οι επενδυτές προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να σκληρύνει η νομισματική πολιτική προσεχώς και όχι αργότερα, διότι η εκτίναξη πέραν του αναμενομένου του πληθωρισμού κλονίζει το επιχείρημα περί πρόσκαιρου φαινομένου.

Ο υψηλός πληθωρισμός ίσως υποχρεώσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αποσύρει τις αγορές τίτλων δυναμικότερα ή να αυξήσει πιο γρήγορα από τις προβλέψεις τα επιτόκια. Τέλος, την ίδια στιγμή και χάρις στα δυναμικά εταιρικά αποτελέσματα, οι μετοχές πλησιάζουν σε νέα ιστορικά επίπεδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή