ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοιξε η πλατφόρμα για τους νέους αγρότες: Προϋποθέσεις, κατανομή δαπανών και προθεσμίες του προγράμματος

«Το πρόγραμμα έχει αναπτυξιακή διάσταση και στόχος του είναι να στηρίξει αυτούς που πραγματικά θέλουν να επενδύσουν στον αγροτικό χώρο και όχι ευκαιριακά να πάρουν ένα βοήθημα» δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός

Άνοιξε η πλατφόρμα για τους νέους αγρότες: Προϋποθέσεις, κατανομή δαπανών και προθεσμίες του προγράμματος

Άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων για το πρόγραμμα «Νέοι Αγρότες», συνολικού προϋπολογισμού 420 εκατ. ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καταθέσουν τις αιτήσεις τους, μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά έως την Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2021.

Βασικά στοιχεία του προγράμματος

Το μέγεθος της γεωργικής τους εκμετάλλευσης, που θα δηλωθεί στο ΟΣΔΕ του έτους 2021, εκπεφρασμένο ως τυπική απόδοση, πρέπει να είναι στις ηπειρωτικές περιοχές, από 14.000 έως 100.000 ευρώ.

Μεταξύ άλλων, το μέτρο απευθύνεται σε ενήλικες που δεν έχουν υπερβεί το 41ο έτος της ηλικίας τους και που εγκαθίστανται για πρώτη φορά σε γεωργική εκμετάλλευση κατά το δεκαοκτάμηνο που προηγείται της υποβολής του αιτήματος στήριξης.

Για την ένταξη υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων, αίτηση και επιχειρηματικό σχέδιο με διάρκεια από 3 έως 4 έτη.

Η ενίσχυση θα καταβληθεί σε δύο δόσεις. Η πρώτη θα πιστωθεί με την ένταξη του δικαιούχου στο μέτρο, αφορά το 70% του συνολικού ποσού ενίσχυσης, ενώ η δεύτερη δόση πληρώνεται κατά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου.

Οι δικαιούχοι πρέπει να αποκτήσουν την ιδιότητα του επαγγελματία γεωργού και να την διατηρήσουν για μία τετραετία από την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού τους σχεδίου, ενώ θα πρέπει να υπαχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και να παραμείνουν σε αυτό για μία τετραετία από την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού τους σχεδίου.

Η κατανομή

Η κατανομή της δημόσιας δαπάνης ανά Περιφέρεια, έχει γίνει λαμβάνοντας υπόψη -μεταξύ άλλων κριτηρίων- τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση, τη νησιωτικότητα, την ορεινότητα, την υποεκτίμηση της ενδοπεριφερειακής σημασίας του πρωτογενούς τομέα λόγω της παρουσίας, στην ίδια Περιφέρεια, ενός ισχυρού δευτερογενούς τομέα, καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης των πυρόπληκτων περιφερειών, που προέκυψε από τις εκτεταμένες πυρκαγιές σε αγροτικές εκτάσεις το καλοκαίρι του 2021.

Η κατανομή της δημόσιας δαπάνης ανά Περιφέρεια έχει ως εξής:

   – Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης: 37.300.000 ευρώ

   – Κεντρικής Μακεδονίας: 62.200.000 ευρώ

   – Δυτικής Μακεδονίας: 30.500.000 ευρώ

   – Θεσσαλίας: 44.500.000 ευρώ

   – Στερεάς Ελλάδας: 37.900.000 ευρώ

   – Ηπείρου: 33.200.000 ευρώ

   – Ιονίων Νήσων: 11.700.000 ευρώ

   – Δυτικής Ελλάδας: 44.100.000 ευρώ

   – Πελοποννήσου: 39.500.000 ευρώ

   – Αττικής: 10.800.000 ευρώ

   – Νοτίου Αιγαίου: 12.000.000 ευρώ

   – Βορείου Αιγαίου: 19.000.000 ευρώ

   – Κρήτης: 37.300.000 ευρώ

    ΣΥΝΟΛΟ: 420.000.000 ευρώ

«Το πρόγραμμα έχει αναπτυξιακή διάσταση και στόχος του είναι να στηρίξει αυτούς που πραγματικά θέλουν να επενδύσουν στον αγροτικό χώρο και όχι ευκαιριακά να πάρουν ένα βοήθημα» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός. «Είναι ένα εμβληματικό μέτρο που έρχεται να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα, όπως η γήρανση, αφού στοχεύει στη δημογραφική ανανέωση», πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας «έρχεται να υπηρετήσει τη φιλοσοφία μας για μια νέα μορφή αγροτικής παραγωγής, για επένδυση σε καινοτομικά σχήματα και προϊόντα, σε προϊόντα που μπορούν να δώσουν προστιθέμενη αξία στην παραγωγή μας. Να μπορέσουν άνθρωποι από άλλους κλάδους να δουν την ευκαιρία και να επενδύσουν στον πρωτογενή τομέα και συνολικά να υπηρετήσουν την πολιτική μας, η οποία είναι συνυφασμένη και με την ευρωπαϊκή λογική του Green Deal και με τη λογική που έρχεται από το μέλλον, μιας αειφόρου, περιβαλλοντικής, ψηφιακής και κυκλικής ανάπτυξης».

Από πλευράς του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος επεσήμανε ότι στόχος του προγράμματος είναι «να δώσουμε τη δυνατότητα σε περισσότερους από 11.000 νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, ο οποίος αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

«Βασική προϋπόθεση είναι «η ύπαρξη επιχειρηματικού σχεδίου, ώστε να εξελιχθούν σε σύγχρονους αγρότες και πραγματικούς επιχειρηματίες, οι οποίοι παράγουν προϊόντα προστιθέμενης αξίας που έχουν ζήτηση στην εγχώρια αλλά και στις διεθνείς αγορές», συμπλήρωσε.

«Σημαντική διαφορά του νέου προγράμματος σε σχέση με τα προηγούμενα είναι «ότι για πρώτη φορά η διαδικασία υποβολής φακέλου και εγγράφων, αλλά και η αξιολόγηση των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά. Στόχος μας είναι μάλιστα να μην υπάρξει παράταση και τα χρήματα να δοθούν στους νέους γεωργούς μέσα σε διάστημα το πολύ 6-7 μηνών», εξήγησε.

   

Ειδήσεις σήμερα 

Πλεύρης: Κλιμάκωση μέτρων για ανεμβολίαστους εάν χρειαστεί

Ανάπτυξη 7,1% φέτος και 5,2%το 2022 στην Ελλάδα «βλέπει» η Ε.Ε.

Η Κάντιλακ του Ωνάση γοητεύει τη Θεσσαλονίκη

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις