Η βρετανική οικονομία αναπτύσσεται παρά τα λάθη

Η βρετανική οικονομία αναπτύσσεται παρά τα λάθη

Ρωμαλέα είναι η ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας, η οποία κατά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους «έτρεξε» με ρυθμό της τάξεως του 1,3%, μετά το 5,5% του δευτέρου τριμήνου.

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρωμαλέα είναι η ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας, η οποία κατά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους «έτρεξε» με ρυθμό της τάξεως του 1,3%, μετά το 5,5% του δευτέρου τριμήνου. Κι ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας για την τριμηνιαία παραγωγή ήταν κατά τι χαμηλότερες από τις δικές μας του 1,4% και του μέσου όρου του Bloomberg στο 1,5%, το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει σταθερό στην πορεία του να επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2022. Σχετικά με τις δικές μας προσδοκίες, τα επιμέρους στοιχεία της ανάπτυξης μας εξέπληξαν. Αν και η ιδιωτική κατανάλωση και οι κρατικές δαπάνες διογκώθηκαν με πιο γρήγορους ρυθμούς από όσο είχαμε υπολογίσει, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων και η επίδοση των εξαγωγών μας απογοήτευσαν. Ωστόσο, ένα θετικό γεγονός ήταν ότι το ΑΕΠ σε μηνιαία βάση έδειξε επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης τον Σεπτέμβριο. Το πραγματικό ΑΕΠ, συγκεκριμένα, ενισχύθηκε σε μηνιαία βάση κατά 0,6%, αφότου είχε προς τα κάτω αναθεωρηθεί στο 0,2% τον Αύγουστο έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 0,4%.

Κατά το τρίτο τρίμηνο, η πραγματική ιδιωτική κατανάλωση εξακολούθησε την ταχεία ανάκαμψή της. Αυξήθηκε, δε, κατά 2% σε τριμηνιαία βάση, αφότου είχε την εντυπωσιακή ενίσχυση κατά 7,2% το δεύτερο τρίμηνο. Το τρίτο τρίμηνο η πραγματική κατανάλωση των νοικοκυριών διαμορφώθηκε κατά 4,4% χαμηλότερα από τα επίπεδα του τελευταίου τριμήνου του 2019, δηλαδή προτού ξεσπάσει η πανδημία. Κι ενώ οι δαπάνες στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία είχαν μια διόγκωση της τάξεως του 30,9%, στην περίπτωση των δαπανών για τα αγαθά του νοικοκυριού και τις συναφείς υπηρεσίες υπήρξε κάμψη 9,6%. Η παραγωγή του δημόσιου τομέα συνέχισε να βαίνει αυξανόμενη κατά 0,9% σε τριμηνιαία βάση, ενώ το δεύτερο τρίμηνο η άνοδος ήταν  8,1%. Η υψηλότερη κατανάλωση υπηρεσιών περίθαλψης (άνοδος 3,4%), εξαιτίας της ζήτησης για υπηρεσίες εκτός της κάλυψης των κρουσμάτων κορωνοϊού, ήταν ο μοχλός αυτής της εξέλιξης. Ισως, επίσης, να δείχνει και τη συμφόρηση που προκλήθηκε ύστερα από την περίοδο του εγκλεισμού, όταν το Εθνικό Σύστημα Υγείας είχε περιοριστεί εν μέρει και είχε επικεντρωθεί στη μέριμνα των ασθενών της πανδημίας.

Κατά το τρίτο τρίμηνο η αύξηση του ΑΕΠ ήταν 1,3%, μετά το 5,5% του δευτέρου τριμήνου.

Οι δε επενδύσεις είχαν αφενός στην περίπτωση του κράτους μια αύξηση της τάξεως του 4,3% το τρίτο τρίμηνο, αφετέρου στην περίπτωση των επιχειρήσεων μια πτώση κατά 0,4%, παραμένοντας σε επίπεδα κατά 12,4% χαμηλότερα από τα αντίστοιχα προ πανδημίας. Τέλος, οι εμπορικές συναλλαγές εξακολουθούν να απογοητεύουν, καθώς οι μεν εξαγωγές υποχώρησαν 1,9% σε τριμηνιαία βάση την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, αν και το δεύτερο τρίμηνο είχαν θεαματικά ενισχυθεί 6,2%, και οι εισαγωγές είχαν μια ήπια συμπεριφορά, αυξανόμενες 2,5% σε τριμηνιαία βάση μετά το επίσης 2,5% του δευτέρου τριμήνου.

* Ο κ. Kallum Pickering είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή