Αυτοδιοίκηση και κυβέρνηση είναι συνοδοιπόροι

Αυτοδιοίκηση και κυβέρνηση είναι συνοδοιπόροι

Από την αρχή της θητείας της μέχρι σήμερα, η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να υλοποιεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την αρχή της θητείας της μέχρι σήμερα, η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να υλοποιεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Στις πρωτόγνωρα δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, ως αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης, της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής, η κυβέρνηση καλείται όχι μόνο να σχεδιάζει την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, αλλά παράλληλα να δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.

Ενας από τους σημαντικότερους αρωγούς στην προσπάθεια αυτή είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει θέσει ως στρατηγική του επιλογή να αναδείξει τους ΟΤΑ ως ισχυρούς πυλώνες ανάπτυξης και για τον λόγο αυτόν υλοποιεί ένα στρατηγικό σχέδιο με στοχευμένα αναπτυξιακά, θεσμικά και χρηματοδοτικά κίνητρα.

Η παρούσα περίοδος είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εχουν εξασφαλιστεί οικονομικοί πόροι συνολικού προϋπολογισμού άνω των 16 δισ. από τα χρηματοδοτικά εργαλεία Φιλόδημος Ι, Αντώνης Τρίτσης, Φιλόδημος ΙΙ, ΕΣΠΑ, ΠΔΕ, ΕΠΑ και Ελλάδα 2.0. Το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης συνεχίζει με αυξανόμενο ρυθμό, τόσο στο επίπεδο των εντάξεων όσο και στην υλοποίηση των έργων. Στοχεύοντας στη ριζική μεταμόρφωση της χώρας μας απ’ άκρη σ’ άκρη με έργα πνοής, που θα συμβάλουν ουσιαστικά στην ποιότητα ζωής των πολιτών και στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Ωστόσο, εκτός από την εξασφάλιση των χρηματοδοτικών εργαλείων, η απορρόφηση των κονδυλίων αποτελεί πάντα μία από τις θεμελιώδεις προτεραιότητες όλων μας.

Από τον Ιούλιο του 2019 έως και σήμερα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση ενισχύθηκε για την πρόληψη-αντιμετώπιση ζημιών και φυσικών καταστροφών με σχεδόν 204.000.000 ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο επιχορηγήθηκε για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους με 153.000.000 ευρώ.

Είναι πλέον κοινώς αποδεκτό ότι η στήριξη και η προσφορά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις περιόδους κρίσεων είναι ιδιαίτερα σημαντική και καθοριστική. Το διαπιστώσαμε πρόσφατα με την κρίση της πανδημίας. Το υπουργείο Εσωτερικών εντάσσει τους ΟΤΑ στον σχεδιασμό αντιμετώπισης των κρίσεων ως σημαντικούς πυλώνες σταθερότητας.

Το υπουργείο Εσωτερικών εντάσσει τους ΟΤΑ στον σχεδια- σμό αντιμετώπισης των κρίσεων.

Κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης χρηματοδοτήσαμε περιφέρειες και δήμους με το ποσό των 270.000.000 ευρώ για την κάλυψη των αναγκών προς αποφυγήν της διάδοσης του κορωνοϊού, την ενίσχυση της ρευστότητάς τους, την αποφυγή της διάδοσης του COVID-19 σε καταυλισμούς και οικισμούς Ρομά, την προστασία των αδέσποτων μικρών ζώων.

Παράλληλα, κατανοώντας τις ανάγκες των δήμων για ανθρώπινο δυναμικό, η Γενική Γραμματεία Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα θεσμοθέτησε απαραίτητα μέτρα ενάντια στην άνευ όρων μείωση και διαρροή του ανθρώπινου προσωπικού μέσω της κινητικότητας και ιδιαίτερα για την αποφυγή αποδυνάμωσης των τεχνικών και οικονομικών υπηρεσιών των ΟΤΑ. Ενίσχυσε τις έκτακτες προσλήψεις για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών που προέκυψαν από την πανδημία και έθεσαν σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι πρόδρομες ενέργειες ώστε να διενεργηθεί στο επόμενο διάστημα διαγωνισμός για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που αφορά στη στελέχωσή των ΟΤΑ.

Το υπουργείο Εσωτερικών, και προσωπικά, στεκόμαστε με όλες τις δυνάμεις μας δίπλα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στην πορεία για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και την πρόοδο της χώρας, Αυτοδιοίκηση και κεντρική κυβέρνηση είμαστε συνοδοιπόροι.

* O κ. Μιχάλης Ι. Σταυριανουδάκης είναι γενικός γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης, υπουργείο Εσωτερικών.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή