Αγορές με άτοκες δόσεις, αλλά χωρίς δάνειο ή πιστωτική κάρτα

Αγορές με άτοκες δόσεις, αλλά χωρίς δάνειο ή πιστωτική κάρτα

Νέα υπηρεσία πληρωμών εισάγει στην αγορά η νεοσύστατη startup Finloup

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναν κόσμο δίχως πιστωτικές κάρτες, όπου ο χρήστης θα αποφεύγει να πέφτει στην παγίδα του τοξικού δανεισμού, οραματίζεται η νεοφυής εταιρεία Finloup συστήνοντας στην ελληνική αγορά μια νέα υπηρεσία πληρωμών που βασίζεται στη λογική του «buy now, pay later» (αγόρασε τώρα, πλήρωσε αργότερα – BNPL), αγορά που αναπτύσσεται εντυπωσιακά εξαιτίας της έκρηξης του ηλεκτρονικού εμπορίου και της στροφής των καταναλωτών στις ψηφιακές πληρωμές κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στην Ευρώπη, οι επενδύσεις στον κλάδο BNPL αυξήθηκαν κατά 118% το 2020 φθάνοντας το 1,08 δισ. ευρώ, ενώ μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2021 αντλήθηκαν 930 εκατ. ευρώ.

Ο πελάτης δεν χρεώνεται ούτε στην περίπτωση που καθυστερήσει την αποπληρωμή.

Οπως αναφέρουν στην «Κ» οι ιδρυτές της εταιρείας, Αντώνης Πρέντζας, Μάριος Νούτσος, Κυριάκος Γεωργίου και Στέλιος Γασπαρινάτος, η Finloup δίνει τη δυνατότητα σε καταναλωτές να αγοράζουν με πραγματικά άτοκες δόσεις, χωρίς να έχουν πιστωτική κάρτα και χωρίς να λαμβάνουν κάποιο δάνειο από την τράπεζα. Εξάλλου, μόλις το 13% των Ελλήνων άνω των 25 ετών έχει πιστωτική κάρτα. «Κανείς άλλος στην ελληνική αγορά δεν παρέχει πραγματικά άτοκες δόσεις, χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση σε έξοδα και τόκους», επισημαίνουν, διευκρινίζοντας πως οι δόσεις στην πιστωτική κάρτα «δεν είναι πραγματικά άτοκες». Οπως αναφέρει ο κ. Πρέντζας, «η πιστωτική κάρτα έχει ετήσια συνδρομή. Αυτό από μόνο του σημαίνει ότι οι δόσεις δεν είναι πραγματικές άτοκες. Ακόμα, όταν η δόση τελικά χρεωθεί στην πιστωτική κάρτα, έρχεται να προστεθεί στο υπολοιπο της πιστωτικής, ενώ εάν δεν αποπληρωθεί άμεσα αρχίζει να τρέχει ο τόκος. Τα επιτόκια στις πιστωτικές είναι πάνω από 15%», εξηγεί, προσθέτοντας πως μέσω της Finloup ο πελάτης δεν χρεώνεται ούτε στην περίπτωση που καθυστερήσει την αποπληρωμή.

Η Finloup χρησιμοποιείται για πληρωμές στα ηλεκτρονικά καταστήματα, ενώ αποκτά, έπειτα από τη συγκατάθεση του χρήστη, πρόσβαση στα τραπεζικά του δεδομένα, ώστε να αποφασίσει εάν είναι φερέγγυος ή όχι. Αυτό επιτυγχάνεται με την αξιοποίηση του open banking. «Σημαντικοί παράγοντες που λαμβάνουμε υπόψη είναι το εισόδημα, οι αποταμιεύσεις, πόσο συνεπής είναι στην πληρωμή των λογαριασμών του (ρεύμα, νερό, τηλέφωνο κ.λπ.), τι έξοδα κάνει, πώς ανταποκρίνεται σε περιπτώσεις που προκύπτει κάποιο έκτακτο κόστος», τονίζει ο κ. Νούτσος. Ο έμπορος μπορεί να προσθέσει την υπηρεσία στο eshop του, καθώς η λύση είναι plug and play, ενώ ο καταναλωτής την επιλέγει κατά την πραγματοποίηση της ηλεκτρονικής αγοράς. «Τους λίγους μήνες που λειτουργεί η υπηρεσία διαπιστώσαμε περίπου 40% αύξηση στο μέσο καλάθι του καταναλωτή σε σχέση με άλλους τρόπους πληρωμών, ενώ είδαμε 20% περισσότερους επαναλαμβανόμενoυς πελάτες», αναφέρει.

Η Finloup ιδρύθηκε τον Μάιο του 2021, ενώ η ομάδα έχει κλείσει 20 συνεργασίες με εμπόρους, πολλές εκ των οποίων θα ενεργοποιηθούν σύντομα. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και η Funky Buddha αλλά και η Hermina Athens. Η εταιρεία, όπως αποκαλύπτει η ομάδα στην «Κ», άντλησε 1 εκατ. ευρώ από το ελληνικό Velocity.Partners και το νεοσύστατο TECS Capital, την ΕveryPay αλλά και angel investors. Προς το παρόν φιλοδοξεί να καθιερωθεί στην ελληνική αγορά, ενώ στα επόμενα βήματά της είναι η επέκτασή της σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ώστε να εδραιώσει την παρουσία της στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή