Ψηφιακή «συνάντηση» Μπάιντεν – Σι Τζινπίνγκ και παρεμβάσεις στη σύνοδο του APEC

Ψηφιακή «συνάντηση» Μπάιντεν – Σι Τζινπίνγκ και παρεμβάσεις στη σύνοδο του APEC

Οι ηγέτες των χωρών Ασίας – Ειρηνικού (APEC) δεσμεύτηκαν χθες να δώσουν προτεραιότητα στην οικονομική ανάκαμψη της περιοχής τους ενισχύοντας τις εφοδιαστικές αλυσίδες, αντιμετωπίζοντας τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού και οχυρώνοντας τις χώρες τους έναντι της πανδημίας.

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ηγέτες των χωρών Ασίας – Ειρηνικού (APEC) δεσμεύτηκαν χθες να δώσουν προτεραιότητα στην οικονομική ανάκαμψη της περιοχής τους ενισχύοντας τις εφοδιαστικές αλυσίδες, αντιμετωπίζοντας τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού και οχυρώνοντας τις χώρες τους έναντι της πανδημίας. Στην ετήσια σύνοδό τους που πραγματοποιήθηκε ψηφιακά συμμετείχε και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος τόνισε πως η κλιματική κρίση αποτελεί τεράστια ευκαιρία για να δημιουργηθούν καλές θέσεις εργασίας. Κάλεσε επίσης τις χώρες να συνεργαστούν για να προχωρήσουν προς ένα βιώσιμο μέλλον, ενώ δήλωσε αποφασισμένος να ενισχύσει τους δεσμούς συνεργασίας με τις οικονομίες της περιοχής, «προκειμένου να δοθεί ώθηση στο δίκαιο και ανοικτό εμπόριο και στις επενδύσεις και να αναβαθμιστεί η ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων».

 Στο κοινό ανακοινωθέν τους οι 21 χώρες APEC τόνισαν, άλλωστε, ότι υπόσχονται να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και τα προβλήματα του περιβάλλοντος. Η σύνοδος συγκλήθηκε φέτος εν μέσω οξυμένων γεωπολιτικών εντάσεων σχετικών τόσο με τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των χωρών της περιοχής όσο και ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, τις ΗΠΑ και την Κίνα. Πραγματοποιήθηκε, όμως, και σε ένα περιβάλλον εντεινόμενου προβληματισμού για την ανησυχητικά κακή συγκυρία της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε αποφασισμένος να ενισχύσει τους δεσμούς συνεργασίας με τις οικονομίες των χωρών Ασίας – Ειρηνικού.

Στο κοινό ανακοινωθέν υπήρξε αναφορά στη στάση του Αμερικανού προέδρου και συγκεκριμένα στους τρόπους που πρότεινε να δοκιμαστούν για να απελευθερωθεί το δυναμικό των οικονομιών της περιοχής και να ενισχυθεί η παρουσία και η δέσμευση των ΗΠΑ με τις χώρες της περιοχής. Από την πλευρά τους, τα κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης της Κίνας υπογράμμισαν ιδιαιτέρως την επίσης ψηφιακή παρέμβαση του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, που τόνισε πως είναι καθοριστικής σημασίας για τις χώρες της περιοχής η οικονομική και τεχνολογική συνεργασία και προσέθεσε πως είναι αναγκαία η αύξηση των επενδύσεων στην περιοχή. Ο Κινέζος πρόεδρος τόνισε ιδιαιτέρως πως η Κίνα θα εξακολουθήσει να επεκτείνει «αταλάντευτα» το άνοιγμά της στον έξω κόσμο και να μοιράζεται με τον υπόλοιπο κόσμο και ιδιαιτέρως με τις χώρες της περιοχής Ασίας – Ειρηνικού τις ευκαιρίες για ανάπτυξη.

Είχε προηγηθεί τη Δευτέρα η επίσης ψηφιακή συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Κινέζο ομόλογό του, προϊόν επιμονής ορισμένων Αμερικανών αξιωματούχων που εκτιμούν πως η άμεση επαφή με τον κ. Σι είναι η καλύτερη προσέγγιση για να αποτραπεί η περαιτέρω όξυνση στις σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων και η κλιμάκωση της μεταξύ τους έντασης σε ένα είδος σύγκρουσης. Τον τόνο της προσέγγισης είχε, άλλωστε, δώσει μία ημέρα νωρίτερα ο Κινέζος πρόεδρος όταν υπογράμμισε σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του ότι η περιοχή δεν πρέπει να επιστρέψει στις εντάσεις της εποχής του Ψυχρού Πολέμου. Η δήλωση του Κινέζου προέδρου ερμηνεύτηκε από πολιτικούς και οικονομικούς αναλυτές ως αναφορά σε κινήσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους που από την οπτική γωνία της Κίνας φαίνονται ως συντονισμένες προσπάθειες να κάμψουν την αυξανόμενη οικονομική και στρατιωτική επιρροή της. Πριν από την ψηφιακή συνάντηση Μπάιντεν – Σι, άλλωστε, Κινέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters πως το Πεκίνο είναι πρόθυμο να αποφύγει κάθε αντιπαράθεση και να επικεντρωθεί στον «εποικοδομητικό ανταγωνισμό», ενώ παράλληλα θα καταβάλει προσπάθεια για να προωθήσει τη συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα όπως η κλιματική κρίση και η πανδημία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή