Ο όμιλος Toshiba σχεδιάζει να διασπαστεί σε τρεις εταιρείες

Ο όμιλος Toshiba σχεδιάζει να διασπαστεί σε τρεις εταιρείες

Στόχος, να ανακάμψει από το σκάνδαλο που αφορούσε τη διακυβέρνησή του

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κολοσσός της υψηλής τεχνολογίας της Toshiba ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε επιμερισμό και διάσπαση των δραστηριοτήτων του σε τρεις ξεχωριστούς ομίλους, εκ των οποίων ο ένας θα ασχολείται με την ενέργεια και τις υποδομές, ο δεύτερος με τις συσκευές και ο τρίτος με την αποθήκευση δεδομένων. Στόχος του ιαπωνικού πολυσχιδούς ομίλου είναι να κατευνάσει τους ένθερμους ακτιβιστές μετόχους του ότι θα αναδομηθεί έπειτα από χρόνια, που τον έπληξαν σκάνδαλα. Οπως αναφέρει σχετικά στο δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς, πρόκειται για κάτι σπάνιο σε μία χώρα η οποία ακόμα κυριαρχείται από πολυδαίδαλους ομίλους, ενώ η διάσπαση της Toshiba δημοσιοποιείται λίγες ημέρες μετά την ανάλογη απόφαση δύο ακόμα κολοσσών, του βιομηχανικού της General Electric και εκείνου της Johnson & Johnson, που δραστηριοποιείται στα φαρμακευτικά σκευάσματα αλλά και στα προϊόντα ατομικής φροντίδας και υγιεινής. Υπό το πρίσμα της αναδιοργάνωσής της, η Toshiba ανέφερε πως θα επιστρέψει και στους μετόχους της μερίσματα ύψους 100 δισ. γιεν, δηλαδή 875 εκατ. δολαρίων, τα επόμενα δύο οικονομικά έτη.

Μακρά ιστορία

Η ανακοίνωση δημοσιοποιείται ελάχιστες ημέρες μετά την ανάλογη απόφαση που πήραν General Electric και Johnson & Johnson.

Ο ιαπωνικός γίγαντας ιδρύθηκε το 1875 και σήμερα στοχεύει να στεγάσει τις δραστηριότητες ενέργειας και υποδομών σε μία μονάδα, ενώ σε άλλη θα υπαχθούν εκείνες των σκληρών δίσκων και των ημιαγωγών. Η τρίτη θα διαχειριστεί το μερίδιο της Toshiba στην Kioxia Holdings, την εταιρεία που κατασκευάζει συσκευές αποθήκευσης δεδομένων (επεξεργαστές μνήμης φλας), καθώς και άλλα περιουσιακά της στοιχεία. Το σχέδιο διάσπασης ήταν το αποτέλεσμα μιας πεντάμηνης επεξεργασίας, αφότου η εταιρεία δέχθηκε καίριο πλήγμα εξαιτίας σκανδάλου, που αφορούσε τη διακυβέρνησή της. Η Toshiba προσδοκά πως με τη διάσπαση θα δώσει κίνητρα στους ακτιβιστές μετόχους της να πωλήσουν το μερίδιό τους, όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές. Ωστόσο, οι ίδιοι ίσως και να αισθανθούν πως δεν ικανοποιείται το αίτημά τους να αποχωρήσει από το χρηματιστήριο η εταιρεία, ενώ ορισμένοι ίσως κινηθούν δικαστικά κατά του σχεδίου διάσπασης. Αυτό ανακοινώθηκε αφότου είχαν κλείσει οι αγορές στην Ιαπωνία, αλλά όχι και το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου έχει εισαχθεί επίσης η Toshiba. Και εκεί σημειώθηκε πτώση της τιμής της μετοχής της κατά 4%, φανερώνοντας την απογοήτευση των επενδυτών.

Οι ακτιβιστές μέτοχοι έχουν δυσαρεστηθεί, ενώ ορισμένοι επισημαίνουν πως, εάν αποσυρόταν η Τοshiba από το χρηματιστήριο, θα βελτιώνονταν βραχυπρόθεσμα οι αποδόσεις για αυτούς και δεν αποκλείεται να εξετάσουν την τοποθέτηση νέου διευθυντή ως μέλους του Δ.Σ. για να προωθήσει την ιδέα αυτή. Επίσης, εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για την αποδοχή της διάσπασης στην έκτακτη γενική συνέλευση. Διαχειριστής κεφαλαίων σε επενδυτικό όμιλο, που δρα ως ακτιβιστής μέτοχος στην Τoshiba, χαρακτήρισε απογοητευτικό το σχέδιο χωρίς πολλές ελπίδες να ψηφιστεί στη Γ.Σ. «Οι μέτοχοι έχουν δύο επιλογές, δηλαδή ή να πουλήσουν τις μετοχές τους και να επανέλθουν σε δύο χρόνια ή να αγοράσουν περισσότερες και να πολεμήσουν», προσέθεσε ο ίδιος. «Επειτα από πολλές συζητήσεις καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως η καλύτερη επιλογή για εμάς είναι η στρατηγική μας αναδιοργάνωση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ιαπωνικού ομίλου, Σατόσι Τσουνακάουα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή