Χρηματιστήριο: Με κέρδη 0,78% έκλεισε η εβδομάδα

Χρηματιστήριο: Με κέρδη 0,78% έκλεισε η εβδομάδα

Οι αποφάσεις της MSCI καθόρισαν χθες την πορεία του Γενικού Δείκτη

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελεγχόμενες πιέσεις δέχτηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις επενδυτικές κινήσεις να επικεντρώνονται στις μετοχές που αφορούσε ή που… δεν αφορούσε τελικά η εξαμηνιαία αναδιάρθρωση της MSCI. Οι πωλητές είχαν μικρό προβάδισμα, όπως και στις προηγούμενες τρεις συνεδριάσεις, ωστόσο οι στηρίξεις από τον ενεργειακό κλάδο και το ελαφρώς θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές κράτησαν τον Γενικό Δείκτη σε απόσταση «βολής» από τα σημαντικά τεχνικά επίπεδα των 915 μονάδων.

Η MSCI ανακοίνωσε ότι η μετοχή της ΔΕΗ θα ενταχθεί εκτάκτως στον δείκτη Greece Standard στις 17 Νοεμβρίου, μετά και την ολοκλήρωση της AMK, αυξάνοντας έτσι τους τίτλους που συμμετέχουν σε έξι, από πέντε πριν (μαζί με ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Eurobank, Alpha Bank), ενώ η μετοχή της ΟΛΠ θα διαγραφεί από τον δείκτη Small Cap στις 30 Νοεμβρίου.

Αυτό οδήγησε σε άνοδο της μετοχής της ΔΕΗ (+0,59%) και σε πίεση τον ΟΛΠ (-2,37%). Αντίθετα με τις προσδοκίες αγοράς, η μετοχή της Εθνικής δεν προστέθηκε στους βασικούς δείκτες του οίκου, κάτι που «ενεργοποίησε» τους πωλητές (-3,14%), ενώ η Jumbo δεν είδε την «έξοδο», όπως είχε εκτιμήσει η Société Generale, και ενισχύθηκε κατά 1,28%.

Από τις 29 Σεπτεμ- βρίου η αγορά έχει μια καθαρά ανοδική πορεία.

Ετσι, στα στατιστικά της Παρασκευής, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,42%, στις 913,94 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 68,35 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο -0,45% και στις 2.207,72 μονάδες, στο -0,17% έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση, στις 1.512,19 μονάδες, και ο τραπεζικός δείκτης υποαπέδωσε κλείνοντας στο -1,21%, στις 587,31 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη 0,78%, ενώ ο τραπεζικός υποχώρησε κατά 2,44%.

Από τις 29 Σεπτεμβρίου η αγορά έχει μια καθαρά ανοδική πορεία, δεν δείχνει να βιάζεται να «πατήσει» σε νέα, υψηλότερα επίπεδα διαπραγμάτευσης και κάθε νέα κατάκτηση τιμών κατοχυρώνεται με συσσώρευση, παρατηρεί ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. O Γενικός Δείκτης διαπραγματεύθηκε πάνω από τις 900 μονάδες και στις πέντε συνεδριάσεις, για πρώτη φορά μετά την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.

Η αργή αυτή αλλά ουσιαστική κατοχύρωση των επιπέδων η οποία συντελείται με υψηλότερο τζίρο προκρίνει εκ νέου την υπόθεση διαφυγής πάνω από τις 930 μονάδες σε κοντινό βάθος χρόνου, καταλήγει ο αναλυτής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή