Μέρος της λύσης η διύλιση για τα ΕΛΠΕ, «γυρίζουν την πλάτη» στην εξόρυξη

Μέρος της λύσης η διύλιση για τα ΕΛΠΕ, «γυρίζουν την πλάτη» στην εξόρυξη

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη διαδικασία του εταιρικού μετασχηματισμού να ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους και την κερδοφορία στο γ΄ τρίμηνο να επιστρέφει στα προ κρίσης επίπεδα, τα ΕΛΠΕ μπαίνουν σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης σε όλο το φάσμα δραστηριοτήτων τους από τη διύλιση μέχρι τις ΑΠΕ, με όχημα τον στρατηγικό σχεδιασμό «Vision 2025» που καταρτίστηκε για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης και θα αναπροσαρμόζεται συνεχώς στα νέα δεδομένα. Εκτίμηση της διοίκησης των ΕΛΠΕ είναι ότι στη διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης εμπλέκεται και ο κλάδος της διύλισης και όχι μόνο αυτός των ΑΠΕ. «Πρέπει να κρατήσουμε στη μεταβατική περίοδο όλα τα όπλα που έχουμε. Και η διύλιση είναι μέρος της λύσης, αλλά δεν είναι η ίδια διύλιση που είχαμε. Εχει υδρογόνο, δέσμευση διοξειδίου, βιοκαύσιμα, έχει βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα. Ο κλάδος αυτός αφού προσαρμοστεί θα μείνει σημαντικός για πολλά χρόνια», σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, Ανδρέα Σιάμισιη. Σε αντίθεση με τη διύλιση, ο όμιλος των ΕΛΠΕ φαίνεται οριστικά να «γυρνάει την πλάτη» στους υδρογονάνθρακες. Μετά την επιστροφή στο Δημόσιο των αδειών έρευνας στις χερσαίες περιοχές της Αρτας, της Πρέβεζας και της Β.Δ. Πελοποννήσου, σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Σιάμισιη προς τους αναλυτές, τον Οκτώβριο κοινοποιήθηκε στην ΕΔΕΥ και η πρόθεση για επιστροφή της παραχώρησης στη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου. Η παραμονή τους στις περιοχές δυτικά και βορειοδυτικά της Κρήτης θα εξαρτηθεί ουσιαστικά από τις προθέσεις της Exxon και της Total, που αποτελούν τον συνεταίρο των ΕΛΠΕ σε αυτές τις παραχωρήσεις.  

Τη διοίκηση των ΕΛΠΕ προβληματίζει η παγκόσμια ενεργειακή κρίση που συνεχίζεται και επηρεάζει σημαντικά τον κλάδο αλλά και την ομαλή ενεργειακή μετάβαση, όπως χαρακτηριστικά τόνισε στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου ο κ. Σιάμισιης. Εξέφρασε μάλιστα την ανησυχία του για το ενεργειακό κόστος, το οποίο αντιστάθμισε ένα σημαντικό μέρος της λειτουργικής κερδοφορίας του γ΄ τριμήνου, το οποίο χαρακτήρισε το καλύτερο των τελευταίων ετών, σημειώνοντας ότι σε αυτό συνέβαλαν η βελτίωση των περιθωρίων διύλισης, οι πολύ καλές λειτουργικές επιδόσεις και η ανάκαμψη της ζήτησης.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου από το χαρτο- φυλάκιο της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ακόμη και αν δεν προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση.

Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, στο περιθώριο της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου, αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στον ευρύτερο τομέα της ενέργειας επικεντρώνοντας στα κυβερνητικά μέτρα κοινωνικής στήριξης και στον ρόλο της ΔΕΗ. «Είναι σαφές ότι ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις διεθνώς στις τιμές της ενέργειας. Αυτή η κατάσταση προέρχεται από ένα συνδυασμό γεωπολιτικών παραγόντων, συνέπειες της κλιματικής κρίσης και της απότομης αύξησης της ζήτησης για ενέργεια μετά τα lockdowns του κορωνοϊού, την ώρα που η προσφορά είχε θέματα να ανταποκριθεί. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι λογικό να υπάρχουν κρατικές πρωτοβουλίες με στόχο την αντιστάθμιση μιας προσωρινής στρέβλωσης και των συνεπειών της κρίσης σε επίπεδο καταναλωτή. Η Ελλάδα όπως και οι άλλες χώρες της Ε.Ε. προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με μια σειρά από μέτρα. Σημαντικό θέμα παραμένει ο εκτιμώμενος χρόνος διάρκειας των μέτρων αυτών, ούτως ώστε να μη δημιουργήσουν συνθήκες άλλων στρεβλώσεων».

Μιλώντας, εξάλλου, στους αναλυτές ο κ. Σιάμισιης ανακοίνωσε τη διανομή στους μετόχους το 2022 του ήμισυ του τιμήματος που θα εισπράξουν τα ΕΛΠΕ από την πώληση του μεριδίου τους στη ΔΕΠΑ Υποδομών, δηλαδή των 128 εκατ. από το σύνολο των 256 εκατ. ευρώ. Αφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου από το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ακόμη και στην περίπτωση που δεν προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση που είναι εδώ και μήνες «παγωμένη» και μέσω της οποίας τα ΕΛΠΕ διαθέτουν το 35% που κατέχουν στην εταιρεία.

Τα συγκρίσιμα EBITDA των ΕΛΠΕ το γ΄ τρίμηνο του έτους ανήλθαν στα 125 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 90% σε σχέση με πέρυσι και κατά 58% έναντι του προηγούμενου τριμήνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή