Στην εκκίνηση δέσμη έργων 2,5 δισ. ευρώ από το ΤΑΙΠΕΔ

Στην εκκίνηση δέσμη έργων 2,5 δισ. ευρώ από το ΤΑΙΠΕΔ

Τι σχεδιάζεται για Αττική Ριβιέρα, νοσοκομεία, δικαστήρια, ερευνητικά πάρκα

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εργα προϋπολογισμού 2,5 δισ. ανέλαβε η μονάδα ωρίμανσης έργων του ΤΑΙΠΕΔ ή Project Preparation Facility (PPF), που συγκρότησε η κυβέρνηση προκειμένου να βοηθήσει τις μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις αλλά και την απορρόφηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης (RRF).

Στην πραγματικότητα ο ρόλος του μηχανισμού, του PPF, το management του οποίου έχει αναλάβει ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Παναγιώτης Σταμπουλίδης, είναι να ξεπεράσει τους σκοπέλους που δημιουργεί η γραφειοκρατία και να μπορέσει να συντονίσει τις επιμέρους υπηρεσίες των εμπλεκόμενων υπουργείων και άλλων φορέων του Δημοσίου, χτίζοντας και στην τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ έπειτα από 10 χρόνια λειτουργίας, ώστε να επιταχυνθεί ο βηματισμός των επενδύσεων.

Την ένταξη των δεκαεννέα έργων και μεταρρυθμίσεων αποφάσισε αυτή την εβδομάδα η κυβερνητική επιτροπή συμβάσεων στρατηγικής σημασίας που συνεδρίασε για πρώτη φορά, υπό την προεδρία του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Καραμανλή.

Τα στάδια και το ειδικότερο περιεχόμενο της συνεργασίας του εκάστοτε δικαιούχου με το ΤΑΙΠΕΔ θα καθοριστούν σε επόμενη φάση και θα αποτυπωθούν στο περιεχόμενο της μεταξύ τους σύμβασης. Ο δικαιούχος του έργου θα οριστεί με απόφαση της κυβερνητικής επιτροπής συμβάσεων στρατηγικής σημασίας.

Σε ρόλο επιταχυντή των επενδύσεων η μονάδα ωρίμανσης έργων.

Οι λεπτομέρειες των επιμέρους έργων αποκαλύπτουν το εύρος και τη σημασία του εν λόγω προγράμματος. Ετσι, η «Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» για την οποία έχει διερευνηθεί η δυνατότητα υλοποίησης με ΣΔΙΤ στοχεύει στην αναβάθμιση της υποδομής και του ιατρικού εξοπλισμού των Κέντρων Υγείας, στην αναδιάρθρωση της δομής τους, στην επανεκπαίδευση του προσωπικού τους, προκειμένου αυτά να είναι σε θέση να παρέχουν αποτελεσματική φροντίδα σε πρώτο βαθμό.

Η υλοποίηση ξεκινάει τέλος του 2021 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025. Οσον αφορά τις «Ανακαινίσεις και εκσυγχρονισμό νοσοκομείων σε ολόκληρη την Ελλάδα», στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός των υλικοτεχνικών υποδομών όλων των νοσοκομείων με ανακαίνιση κτιρίων και προμήθεια νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Δίνονται, έτσι, στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας τα κρίσιμα εργαλεία για τη βελτίωση της ποιότητας και θεραπευτικής αποτελεσματικότητας των παρεχομένων υπηρεσιών. Η υλοποίηση των υποέργων έχει ξεκινήσει και το σύνολο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025.

Η «Αναβάθμιση υποδομών απονομής της δικαιοσύνης / Κατασκευή κτιρίου Πρωτοδικείου και Εισαγγελίας Αθηνών», που ενδέχεται να προχωρήσει με ΣΔΙΤ, επιδιώκει την αναβάθμιση υφιστάμενων και τη δημιουργία νέων δικαστικών κτιρίων, καθώς και τη βελτίωση των ελληνικών δικαστικών υποδομών. Η αναβάθμιση μεταξύ άλλων αφορά το μέγαρο στην οδό Ριανκούρ που στεγάζει τα Διοικητικά Δικαστήρια και τη Γενική Επιτροπεία των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων. Ακόμα η στέγαση του Πρωτοδικείου Αθηνών και της Εισαγγελίας σε ένα σύγχρονο κτίριο θα υποστηρίξει παράλληλα και τις νέες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες όπως την ηλεκτρονική δικαιοσύνη. Προβλέπεται ολοκλήρωση έως το 2025.

Στο έργο «Δημιουργία – Επέκταση – Αναβάθμιση των Υποδομών των Ερευνητικών Κέντρων εποπτείας ΓΓΕΚ» προβλέπεται η αναβάθμιση 12 ερευνητικών κέντρων και 2 επιστημονικών και τεχνολογικών πάρκων, ενώ το έργο «Αθηναϊκή Ριβιέρα» αφορά την ενοποίηση της αστικής και φυσικής ακτογραμμής του νομού Αττικής, που εκτείνεται από το λιμάνι του Πειραιά μέχρι το ακρωτήριο του Σουνίου, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ στο ίδιο πλαίσιο θα δημοπρατήσει προς πώληση και ανάπτυξη το παραθαλάσσιο οικόπεδό του 600 στρεμμάτων στην Ανάβυσσο.

Ακόμα, έως τα μέσα του 2024 προβλέπεται να ολοκληρωθεί η επισκευή, συντήρηση και βελτίωση της λειτουργικής απόδοσης του συγκροτήματος ΟΑΚΑ προκειμένου μεταξύ άλλων να δημιουργηθούν νέα κέντρα εσόδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή