Έκκληση για συγκράτηση τιμών

Έκκληση για συγκράτηση τιμών

Οι αυξήσεις τιμών δεν πρέπει να υπονομεύσουν τη δυναμική ανάκαμψη

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα στις επιχειρήσεις να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να μη μεταφέρουν την αύξηση του κόστους τους στις τιμές των προϊόντων τους απηύθυνε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, σε μια δήλωση που αποκαλύπτει τις κυβερνητικές ανησυχίες για ένα νέο κύμα ανατιμήσεων.

Η αγορά διαμηνύει ότι καθώς θα εξαντλούνται τα αποθέματα, που προμηθεύτηκαν οι επιχειρήσεις σε χαμηλότερες τιμές, θα μεταφέρονται μοιραία οι αυξήσεις στις τελικές τιμές των προϊόντων. Ετσι αυξάνεται ο κίνδυνος ενός φαύλου πληθωριστικού κύκλου, κάτι που επισήμανε χθες ο κ. Σκυλακάκης. «Οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και των πρώτων υλών, οι οποίες δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στο διάστημα αυτό, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από τις επιχειρήσεις με ιδιαίτερη αυτοσυγκράτηση σε ό,τι αφορά τη μεταφορά του σχετικού κόστους στις τιμές καταναλωτή, και να συνυπολογίσουν στις αποφάσεις τους ότι έχουν μπροστά τους μια περίοδο δυναμικής ανάπτυξης, στην οποία θα μπούμε από το 2022 και στα επόμενα χρόνια, την οποία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διακυβεύσουμε παρασυρόμενοι στον φαύλο κύκλο των πληθωριστικών προσδοκιών», είπε ο κ. Σκυλακάκης με αφορμή την παρουσίαση των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου.

Τα τρία μέτωπα

Στην κυβέρνηση εξακολουθούν να θεωρούν ότι ο πληθωρισμός, που οφείλεται στις διεθνείς τιμές, έχει βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα, αλλά ανησυχούν για ενδεχόμενες πληθωριστικές προσδοκίες που μπορεί να επιμηκύνουν τη διάρκεια του φαινομένου. Μαζί με το δημοσιονομικό πρόβλημα, λόγω υψηλού χρέους, και την πανδημία, που μπορεί να διαμορφώσει αρνητικές προσδοκίες, είναι τα τρία σοβαρότερα μέτωπα της οικονομικής πολιτικής, έλεγε χθες υψηλόβαθμη πηγή του οικονομικού επιτελείου. Προς το παρόν, πάντως, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές τον Οκτώβριο και τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου στέλνουν ενθαρρυντικά μηνύματα, παρουσιάζοντας μια αύξηση της τάξης του 35% σε σύγκριση με το 2019.

Στον προϋπολογισμό, που θα καταθέσει την Παρασκευή, η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει την πρόβλεψή της για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης από 6,1%, στο προσχέδιο, στην περιοχή του 7%, συμβαδίζοντας με την πρόσφατη πρόβλεψη της Κομισιόν (7,1%).

Τα φορολογικά έσοδα ήταν αυξημένα τον Οκτώβριο κατά 341 εκατ. ευρώ ή 7,4% έναντι του στόχου.

Η πηγή του οικονομικού επιτελείου άφηνε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν «μέτρα ανάγκης» για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται, αν και απέρριπτε τον όρο «κοινωνικό μέρισμα», καθότι δεν υπάρχει πλεόνασμα για να μοιραστεί.

Υπέρβαση εσόδων

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τα φορολογικά έσοδα ήταν αυξημένα τον Οκτώβριο κατά 341 εκατ. ευρώ ή 7,4% έναντι του στόχου, ενώ για το 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου ήταν αυξημένα κατά 1,2 δισ. ευρώ ή 3,3% έναντι του στόχου του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Η υπέρβαση αυτή οφείλεται κυρίως στα αυξημένα έσοδα του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων που αφορούν τις δηλώσεις του φορολογικού έτους 2020, καθώς και στα αυξημένα έσοδα ΦΠΑ που εκτιμάται ότι προήλθαν κυρίως από την αυξημένη τουριστική κίνηση, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Στο δεκάμηνο αυτό, ο προϋπολογισμός είχε πρωτογενές έλλειμμα 7,2 δισ. ευρώ, όσο είχε προβλέψει και το μεσοπρόθεσμο. Την υπέρβαση των φορολογικών εσόδων υπεραντιστάθμισε η μη είσπραξη δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού να είναι μειωμένα κατά 456 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Στο σκέλος των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού  παρουσιάζεται υπέρβαση του στόχου λόγω των αυξημένων επιχορηγήσεων προς τους ΟΚΑ κατά 677 εκατ. ευρώ, ενώ επιταχύνθηκαν και οι πληρωμές των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Αντίθετα, οι πληρωμές των επενδυτικών δαπανών ήταν μειωμένες έναντι του στόχου κατά 479 εκατ. ευρώ.

«Είναι σαφές ότι η οικονομία βρίσκεται σε δυναμική τροχιά ανάκαμψης, που επιβεβαιώνεται από τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συνοδεύεται από σημαντική μείωση της ανεργίας», δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή