H άνοδος του πληθωρισμού δεν φαίνεται να είναι παροδική

H άνοδος του πληθωρισμού δεν φαίνεται να είναι παροδική

Για το 2023 μετατίθεται η υποχώρηση, θεωρούν τώρα οι οικονομολόγοι

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν φαίνεται να αποκλιμακώνονται οι πληθωριστικές πιέσεις που απειλούν τις οικονομίες ανά τον κόσμο και αντί να επιβεβαιώνονται οι αισιόδοξες προβλέψεις των κεντρικών τραπεζών, αρχίζουν οι αξιωματούχοι τους και οι υπουργοί Οικονομικών να παραδέχονται πως το πρόβλημα θα είναι μακροβιότερο από όσο είχε εκτιμηθεί.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση μεταξύ οικονομολόγων, που διεξήγαγε το Bloomberg, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα φτάσει το 4,2% το τέταρτο τρίμηνο, υπερβαίνοντας την προηγούμενη πρόβλεψη για 3,6% και θα παραμείνει και το επόμενο έτος σε επίπεδα υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Θα υποχωρήσει κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ το 2023, οπότε θα διαμορφωθεί στο 1,6%. Ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης τον υψηλότερο δείκτη αναμένεται να παρουσιάσει το τέταρτο τρίμηνο η Ισπανία, όπου οι τιμές καταναλωτή θα σημειώνουν αύξηση 5,3%. Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, καθοριστικοί παράγοντες που διατηρούν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα είναι τα επίμονα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και η αύξηση του κόστους της ενέργειας. Σε ακρόασή της ενώπιον της οικονομικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η κ. Λαγκάρντ τόνισε χθες ότι «οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες, εξοπλισμό και εργατικό δυναμικό πλήττουν την παραγωγή του μεταποιητικού τομέα», με αποτέλεσμα να περιορίζεται η οικονομική ανάπτυξη και να παραμένει σε υψηλά επίπεδα ο πληθωρισμός.

Παρά τις περί του αντιθέτου ενδείξεις και τους σχετικούς προβληματισμούς που έχουν εκφράσει κατ’ ιδίαν στελέχη της τράπεζας, η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε την αισιόδοξη εκτίμησή της ότι τα προβλήματα θα υποχωρήσουν στη διάρκεια του επόμενου έτους, οπότε και θα αρχίσει η αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων. Υπογράμμισε, έτσι, χθες ότι η ΕΚΤ εξακολουθεί να προβλέπει εξομάλυνση του πληθωρισμού μέσα στο επόμενο έτος, αλλά παραδέχθηκε πως τελικά θα χρειαστεί  μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από όσο είχε αρχικά υπολογιστεί. Παραδέχθηκε επίσης πως στη διάρκεια του 2022 θα είναι μεγαλύτερες οι αυξήσεις των μισθών σε σύγκριση με το τρέχον έτος, ωστόσο επέμεινε πως παραμένει περιορισμένος ο κίνδυνος των λεγόμενων δευτερογενών επιπτώσεων, δηλαδή του φαύλου κύκλου αυξήσεων τιμών, αυξήσεων μισθών και νέων αυξήσεων τιμών. Σημειωτέον ότι η επιτροπή οικονομικών συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης κάλεσε την ΕΚΤ να δημοσιοποιήσει τη στρατηγική για την επιστροφή της σε μια ισορροπημένη νομισματική πολιτική, προκειμένου να αναχαιτισθούν οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις.

Το τελευταίο τρίμηνο του έτους εκτιμάται ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα φτάσει το 4,2% στην Ευρωζώνη.

Στο μεταξύ, τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ φέρουν τις τιμές καταναλωτή να έχουν σημειώσει τον περασμένο μήνα τον υψηλότερο πληθωρισμό από το 1990. Εφτασε, έτσι, κατά μέσον όρο το 6,2%, εντείνοντας τις πιέσεις προς την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ για να αυξήσει τα επιτόκια και να ανακόψει την εκτόξευση των τιμών. Ανησυχητική είναι, άλλωστε, η πορεία των τιμών καταναλωτή σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ, με τους κατοίκους της Ατλάντας να αντιμετωπίζουν το σοβαρότερο πρόβλημα αφού οι τιμές αυξήθηκαν τον Οκτώβριο κατά 7,9% σε  σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Σε επίπεδα άνω του 7% έφτασαν οι αυξήσεις και στην πολιτεία του Σεντ Λιούις. Οι πληθωριστικές πιέσεις είναι, εξάλλου, σε ανησυχητικά επίπεδα στην Κίνα καθώς οι παραγωγοί αρχίζουν να μεταβιβάζουν το υψηλό κόστος στους καταναλωτές. Ετσι ο δείκτης τιμών παραγωγού ανήλθε τον Οκτώβριο στο 13,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, καταγράφοντας τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 26 ετών.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, τόνισε πως το κλειδί για την ανάσχεση του πληθωρισμού θα είναι να τεθεί υπό έλεγχον η πανδημία. Μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου για το κλίμα στη Γκασκώβη, η κ. Γέλεν απέδωσε στην πανδημία τα δεινά της οικονομίας και την άνοδο του πληθωρισμού και υπογράμμισε πως «αν θέλουμε να τιθασεύσουμε τον πληθωρισμό πρέπει να σημειώσουμε περαιτέρω πρόοδο στη μάχη κατά της πανδημίας». Προσέθεσε πως, αν τεθεί υπό έλεγχον η πανδημία, θα αρχίσουν να υποχωρούν από το επόμενο έτος οι τιμές σε είδη όπως τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και το πετρέλαιο κίνησης.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στις αναδυόμενες αγορές, με την Ουγγαρία να καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές καταναλωτή που έχει σημειωθεί την τελευταία δεκαετία. Οι εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών περιπλέκουν, έτσι, το έργο της κεντρικής τράπεζας, που προσπαθεί να διατηρήσει μια προσεκτική στάση στη νομισματική πολιτική και να μην επισπεύσει τη στροφή σε περιοριστική πολιτική. Σε ό,τι αφορά το Μεξικό, αντιμέτωπη με τις εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μ.β. για τέταρτη συναπτή φορά, επιμένοντας στην πολιτική της για σταδιακή ανάσχεση του πληθωρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή