Η ολλανδοβρετανική Royal Dutch Shell ανακοίνωσε πως προτίθεται να απλοποιήσει τη μετοχική της δομή, θέτοντας τέλος στην τρέχουσα κατηγορία διπλών μετοχών, ενώ θα μεταφέρει και τη φορολογική έδρα της από την Ολλανδία στο Ηνωμένο Βασίλειο. O ενεργειακός όμιλος πετρελαίου και φυσικού αερίου είχε συσταθεί στη Βρετανία με φορολογική έδρα την Ολλανδία και διπλή μετοχική δομή Α/Β.
Στην ετήσια γενική συνέλευση, στις 10 Δεκεμβρίου στο Ρότερνταμ, θα ζητήσει από τους μετόχους να εγκρίνουν το εν λόγω σχέδιο, επισημαίνοντας ότι η δομή μιας ενιαίας μετοχής θα της δώσει τη δυνατότητα να επιταχύνει τα προγράμματα επαναγοράς μετοχών, να διαχειριστεί το χαρτοφυλάκιό της με μεγαλύτερη ευελιξία και να μειώσει το ρίσκο για τους μετόχους. «Η απλούστευση αυτή θα κάνει ανταγωνιστικότερη τη Shell, θα της επιτρέψει να επισπεύσει τις καταβολές στους μετόχους και τη μετάβαση σε ενεργειακές δραστηριότητες με μηδενικές εκπομπές», υπογράμμισε ο πρόεδρός της Αντριου Μακένζι. Η ενιαία μετοχή, όπως τονίζουν αναλυτές της RBC Capital Markets, θα άρει τον περιορισμό στο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών της εταιρείας, ο οποίος προβλέπει όριο 2,5 δισ. δολαρίων το τρίμηνο. Η νέα συνθήκη θα διπλασιάσει το ποσόν, ενώ οι φόροι αναμένεται να υπερβούν τα 400 εκατ. δολάρια.
O διευθύνων σύμβουλος Μπεν βαν Μπέουρντεν και η οικονομική διευθύντρια Τζέσικα Ουλ θα μετακομίσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Στο πλαίσιο της διαδικασίας, ο διευθύνων σύμβουλος Μπεν βαν Μπέουρντεν και η οικονομική διευθύντρια Τζέσικα Ουλ θα μετακομίσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου και θα διεξάγονται οι συναντήσεις του Δ.Σ. Επιπλέον, η Royal Dutch Shell θα αλλάξει το όνομά της σε Shell, καθώς δεν θα πληροί πλέον τις προϋποθέσεις για τη χρήση της ονομασίας Royal. Πάντως, η ολλανδική κυβέρνηση δήλωσε ότι «εξεπλάγη δυσάρεστα» από την ανακοίνωση της Royal Dutch Shell ότι σχεδιάζει να μεταφέρει την έδρα της από τη Χάγη στο Λονδίνο. Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε μόλις μερικούς μήνες αφότου δικαστήριο στην Ολλανδία έδωσε εντολή στον ενεργειακό όμιλο να επισπεύσει τα σχέδιά του για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, απόφαση εναντίον της οποίας έχει ασκήσει έφεση. Επίσης, έχουν προηγηθεί και πολλά ερωτήματα επί χρόνια στην Ολλανδία αναφορικά με την ασυνήθιστη φορολογική δομή και το διττό σύστημα κατηγοριοποίησης μετοχών της Shell, που ισχύει από το 2005. Η Ολλανδία κατακρατεί 15% του φόρου στα μερίσματα για τις εταιρείες της, ενώ η Βρετανία δεν έχει τέτοιο φόρο.