Χρηματιστήριο: Στο «κόκκινο» για πέμπτη κατά σειρά συνεδρίαση

Χρηματιστήριο: Στο «κόκκινο» για πέμπτη κατά σειρά συνεδρίαση

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση της τάξεως του 0,36%, στις 910,63 μονάδες

2' 27" χρόνος ανάγνωσης

Πτωτικά για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, μη μπορώντας να απορροφήσει τις πιέσεις από τους πωλητές, χάνοντας έτσι το τεχνικά σημαντικό επίπεδο στήριξης των 913 μονάδων, με το επόμενο να τοποθετείται στις 910 μονάδες, ακριβώς εκεί όπου έκλεισε χθες ο Γενικός Δείκτης. Η τρέχουσα εβδομάδα θα είναι συνεπώς καθοριστική για την τάση του Χ.Α. και για το εάν θα διατηρήσει εφικτό τον στόχο της επαναπροσέγγισης των υψηλών έτους, ανοίγοντας τον δρόμο για ένα ράλι κοντά στο κλείσιμο της χρονιάς.

Αυτή η εβδομάδα έχει επίσης αρκετό ενδιαφέρον καθώς, εκτός από τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τρίτου τρίμηνου κάποιων εισηγμένων, λήγουν τα παράγωγα Νοεμβρίου και το βράδυ της Παρασκευής η Moody’s θα εκδώσει την έκθεσή της για το ελληνικό αξιόχρεο. Σήμερα Τρίτη εισάγονται για διαπραγμάτευση οι νέοι τίτλοι της ΔΕΗ και η μετοχή της στον MSCI Standard Greece.

Ετσι, σε ό,τι αφορά τα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση της τάξεως του 0,36% και στις 910,63 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 63,80 εκατ. ευρώ. Κατά τη Merit Securities, τα σημεία στήριξης εντοπίζονται στις 910 και 904 μονάδες και τα σημεία αντίστασης στις 920 και 930 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,48%, στις 2.192,20 μονάδες, ενώ οριακά κατά 0,01% υποχώρησε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.512,03 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης υποαπέδωσε και σημείωσε πτώση 0,70%, στις 583,22 μονάδες, με την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 0,95%, τη Eurobank κατά 0,63%, την Εθνική Τράπεζα κατά 0,57% και την Τράπεζα Πειραιώς κατά 0,42%.

Ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 63,80 εκατ. ευρώ.

Στα μη τραπεζικά blue chips, μόνο τέσσερις τίτλοι έκλεισαν ανοδικά, οι ΔΕΗ (+1,66%), ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (+1,06%), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (+0,92%) και ΟΤΕ (+0,80%), ενώ, στον αντίποδα, πιέσεις άνω του 1% κατέγραψαν οι Coca-Cola, Motor Oil και Μυτιληναίος.

Μένουν δύο εβδομάδες για το κλείσιμο των βιβλίων του έτους για τους ξένους διαχειριστές, οι οποίοι και θέλουν να συντηρήσουν, αν μη τι άλλο, τις αποδόσεις τους στο κλείσιμο του μήνα, όπως επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Από την άλλη, στα τέλη του μήνα τίθενται σε εφαρμογή οι νέοι αναθεωρημένοι δείκτες της MSCI, γεγονός που μπορεί να σηκώσει σημαντικά τον τζίρο στην αγορά, με τη ΔΕΗ να είναι ο τρίτος τίτλος για φέτος που μπαίνει στον βασικό δείκτη του οίκου.

Το μόνο «αρνητικό» για το ελληνικό Χρηματιστήριο είναι το κακό timing, μιας και η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τελείως διαφορετική φάση από τις υπόλοιπες. Παρ’ όλα αυτά, αν κάποιος σκεφτεί μετοχές που «πέτυχαν» στη διάρκεια της κρίσης και ήδη έχουν καταφέρει να είναι κοντά στα ιστορικά τους υψηλά ή και υψηλότερα, θα καταλάβει ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε μια οικονομία, άρα παράλληλα και στο χρηματιστήριο.

Αλλωστε, πιθανότατα το 2023 να είναι μια χρονιά που θα είμαστε σε επενδυτική βαθμίδα, γεγονός που μπορεί να προσελκύσει σημαντικά νέα κεφάλαια και να αποτιμηθούμε επί ίσοις όροις με άλλες οικονομίες.

Το 2022, κατά τον αναλυτή, θα είναι η χρονιά που θα απελευθερωθούν σημαντικά κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πολλά μεγάλα projects είναι έτοιμα να ξεκινήσουν περιμένοντας το σινιάλο, γεγονός που θα βοηθήσει σημαντικά την ελληνική οικονομία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT