Η απασχόληση ανοίγει τον δρόμο σε αύξηση επιτοκίων

Η απασχόληση ανοίγει τον δρόμο σε αύξηση επιτοκίων

Η βρετανική αγορά εργασίας άντεξε την άρση των μέτρων στήριξης, βοηθώντας την Τράπεζα της Αγγλίας

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αγορά εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου αποδείχθηκε ανθεκτική ως προς τις συνέπειες από τη λήξη του κρατικού προγράμματος επιδότησης της απασχόλησης, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα οποία μπορούν να κατευνάσουν τις ανησυχίες της Τράπεζας της Αγγλίας για τους κινδύνους από μια αύξηση του κόστους δανεισμού. Η δε στερλίνα εμφάνισε ενίσχυση χάρη στο ότι ο αριθμός των εργαζομένων στις μισθολογικές καταστάσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε κατά 160.000 τον Οκτώβριο. Η Τράπεζα της Αγγλίας παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα, ώστε να διαπιστώσει εάν η ανεργία ανήλθε μετά το τέλος του κρατικού προγράμματος στα τέλη Σεπτεμβρίου. «Σήμερα, που τα στοιχεία της απασχόλησης φανερώνουν πως τα εμπόδια ήρθησαν, πιστεύουμε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας, στην επικείμενη συνεδρίασή της του Δεκεμβρίου, έχει πλέον το ελεύθερο να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων», επισημαίνει ο Αμπρoουζ Κρόφτον, υπεύθυνος στρατηγικής διεθνών αγορών στην J.P. Morgan Asset Management. Ωστόσο, ο Αντριου Γκούντγουιν, της εταιρείας συμβούλων Οxford Economics, υπογραμμίζει ότι η Τράπεζα ίσως και να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να αποτιμήσει τις πιέσεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ορισμένοι καταναλωτές εξαιτίας του πληθωρισμού. Ο δείκτης εκτιμάται πως θα εκτιναχθεί σχεδόν στο 5% τον Απρίλιο, όταν οι εργαζόμενοι θα πρέπει και να καταβάλουν υψηλότερους φόρους. «Με δεδομένο το αυξημένο κόστος διαβίωσης για τα νοικοκυριά, αλλά και το ότι η πλήρης αποτίμηση των επιπτώσεων από την απόσυρση των κρατικών μέτρων στήριξης απαιτεί να υπάρξουν αρκετών μηνών οικονομικά στοιχεία, εκτιμούμε ότι η αρμόδια επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας θα καθυστερήσει την αύξηση των επιτοκίων έως τον Φεβρουάριο», επισημαίνει ο Αντριου Γκούντγουιν.

Η Εθνική Υπηρεσία Στατιστικής αναφέρει πως ο δείκτης της ανεργίας το διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο, στο 4,3% από το 4,5% προηγουμένως, ενώ τα επίπεδα αυτά είναι και τα χαμηλότερα από το τρίμηνο Μαΐου – Ιουλίου 2020. Την τριμηνία Ιουλίου – Σεπτεμβρίου η απασχόληση ενδυναμώθηκε κατά 247.000 άτομα, όταν οι αναλυτές και οι οικονομολόγοι, που είχαν συμμετάσχει σε σχετική έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, είχαν προβλέψει μια αύξηση κατά 185.000 άτομα μόνο. Επίσης, κατά 152.000 άτομα μειώθηκαν οι άνεργοι. Κατά μέσον όρο οι εβδομαδιαίες αποδοχές την περίοδο του τρίτου τριμήνου αποδείχθηκαν 5,8% υψηλότερες από την ίδια περίοδο του 2020, ενώ αυτή η ποσοστιαία άνοδος σε ετήσια βάση είναι η μικρότερη από τον Απρίλιο. Εξαιρουμένων των μπόνους, οι αποδοχές ήταν 4,9% υψηλότερες από το παρελθόν έτος. Οπως, τέλος, διευκρίνισε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Αντριου Μπέιλι, τα στοιχεία για την απασχόληση θα είναι καίριας σημασίας για το εάν η Τράπεζα θα προβεί σε αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή