Σε μεγάλο επενδυτή στην Ελλάδα εξελίσσεται η Helikon Investments

Σε μεγάλο επενδυτή στην Ελλάδα εξελίσσεται η Helikon Investments

Μετά τις τράπεζες, τη Lamda και τη ΔΕΗ εισήλθε και στον ΟΛΠ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν τέλη του 2019, πριν καν η απειλή της πανδημίας γίνει ακόμα αντιληπτή στην Ευρώπη, όταν πέντε Ιταλοί διαχειριστές κεφαλαίων, που μέχρι εκείνη τη στιγμή εργάζονταν στην Kairos, την ιταλική θυγατρική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων της ελβετικής επενδυτικής τράπεζας Julius Baer Group Ltd, αποφάσισαν να αποχωρήσουν και να ξεκινήσουν το δικό τους επενδυτικό κεφάλαιο. Σήμερα, δύο χρόνια μετά την αποχώρησή τους από την Kairos, οι Vittorio Villa, David Grazzini, Flavio Russo, Federico Riggio μαζί με συνεργάτες τους, όπως ο Paul Mclernon που προέρχεται από την Pacific Asset Management και την Goldman Sachs, έχουν συγκροτήσει την Helikon Investments Ltd με έδρα το Λονδίνο.

Ενα hedge fund με περισσότερα από 1 δισ. ευρώ σε κεφάλαια υπό διαχείριση και καλές αποδόσεις, τουλάχιστον στη μέχρι σήμερα διαδρομή του. Αυτό που ωστόσο κάνει αξιοπρόσεκτο το κατά τα άλλα μικρό hedge fund είναι ότι η Helikon Investments επενδύει σημαντικότατα για το μέγεθός της κεφάλαια σε ελληνικούς ομίλους. Ετσι είναι πλέον εκ των βασικών μετόχων δύο ελληνικών τραπεζών, της Eurobank και της Πειραιώς, της ΔΕΗ και πλέον και του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, ενώ είχε τοποθετηθεί και αποεπένδυσε και στη Lamda Development. Θέσεις που σήμερα αντιστοιχούν σε ποσοστά υψηλότερα του 5% του μετοχικού κεφαλαίου των εν λόγω εισηγμένων. Καθίσταται σαφές πως οι διαχειριστές της Helikon έχουν σημαντικές προσδοκίες από τις θέσεις τους σε ελληνικές εισηγμένες, αφού αυτές αντιστοιχούν σε ένα σημαντικότατο ποσοστό του χαρτοφυλακίου τους, ενώ επιπλέον επενδύουν και σε ξένους ομίλους με έκθεση στην Ελλάδα. Διότι, όπως προκύπτει από σχετικές ανακοινώσεις, η Helikon διακρατεί μετοχές και της καναδικής Eldorado Gold η οποία, ως γνωστόν, ελέγχει την «Ελληνικός Χρυσός».

Υψηλές αποδόσεις

Κατέχει μετοχές και τουρκικών τραπεζών, ενώ έχει τοποθετηθεί και στην ισπανική αγορά.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg που δημοσιεύθηκαν προ ημερών, η Helikon Investments ενέγραψε από τις επενδύσεις της αποδόσεις 24% κατά τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2021, ακολουθώντας στρατηγικές αναζήτησης υποτιμημένων μετοχών με σημαντικές προοπτικές ανατίμησης. Τα κέρδη αυτά για τη ναυαρχίδα της Helikon Investments, που είναι το μετοχικό αμοιβαίο κεφάλαιο Helikon Long Short Equity Fund Master ICAV, με κεφάλαια υπό διαχείριση ύψους 1,17 δισ. ευρώ, έπονται των κερδών ύψους 68% κατά τη χρήση του 2020, όπως αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο έγγραφα που έχουν λάβει οι επενδυτές του αμοιβαίου. Αξίζει ίσως να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το fund εκτός από μετοχές ελληνικών τραπεζών κατέχει θέσεις και σε τουρκικές τράπεζες, ενώ έχει τοποθετηθεί και στην ισπανική αγορά αλλά και αλλού.

Με βάση τις τελευταίες ανακοινώσεις στην ελληνική κεφαλαιαγορά, η Helikon ελέγχει πλέον το 5,376% του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς στον οποίο η Cosco Shipping διατηρεί το 67% και το ελληνικό Δημόσιο άλλο ένα 7%. Η εν λόγω θέση οικοδομήθηκε έπειτα από πολλές μικρές συναλλαγές που ξεκίνησαν πριν από αρκετούς μήνες. Παράλληλα, η Helikon ελέγχει σήμερα το 6,4788% της ΔΕΗ, το 5,17% της Eurobank και το 5,216% της Πειραιώς. Σημαντική θέση, όπως προαναφέρθηκε, διατηρούσε και στη Lamda Development από την οποία όμως αποεπένδυσε, με πληροφορίες της αγοράς να αναφέρουν πως ρευστοποίησε τις μετοχές αυτές προκειμένου να συγκεντρώσει κεφάλαια για τη συμμετοχή της στην αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ.

Παραμένει, βεβαίως, άγνωστο ποιοι είναι οι επενδυτές που έχουν εμπιστευτεί τα κεφάλαιά τους στην Helikon για διαχείριση και η οποία με τη σειρά της «αγοράζει Ελλάδα» με αποφασιστικότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή