Κυρίαρχη τάση η διάσπαση εταιρειών

Το δίλημμα το οποίο αντιμετωπίζουν μονίμως οι επιχειρήσεις είναι εάν πρέπει να κάνουν εξαγορές ή να απαλλαγούν από επιμέρους δραστηριότητες, ώστε να ενισχύσουν τις αποδόσεις των μετόχων τους.

2' 40" χρόνος ανάγνωσης

Το δίλημμα το οποίο αντιμετωπίζουν μονίμως οι επιχειρήσεις είναι εάν πρέπει να κάνουν εξαγορές ή να απαλλαγούν από επιμέρους δραστηριότητες, ώστε να ενισχύσουν τις αποδόσεις των μετόχων τους. Τα τραπεζικά στελέχη τα οποία δραστηριοποιούνται στην επενδυτική τραπεζική ωφελούνται κάθε φορά που η απάντηση έχει να κάνει με μία συμφωνία, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει μεταστροφή για τις επιχειρήσεις έναντι προηγούμενων κινήσεών τους. Οι ανακοινώσεις της περασμένης εβδομάδας από τις General Electric, Toshiba Corp και Johnson & Johnson για τα σχέδιά τους να διασπαστούν, είναι τα τελευταία παραδείγματα του πώς ορισμένες εταιρείες έχουν δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε προμήθειες προς επενδυτικές τράπεζες για να διεκπεραιώσουν εξαγορές μέσα στο πέρασμα του χρόνου, μόνο και μόνο για να βρεθούν και πάλι στη θέση να καταβάλουν περισσότερα για να τις ανατρέψουν. Τράπεζες, οι οποίες εργάστηκαν για να προετοιμάσουν αυτές τις αποσχίσεις είναι οι Goldman Sachs, JPMorgan Chase & Co και UBS Group, οι οποίες παρείχαν συμβουλές για να κάνουν εξαγορές οι ίδιες εταιρείες στο παρελθόν – κι αυτές οι εξαγορές τις είχαν οδηγήσει στην αντίθετη κατεύθυνση από πλευράς στρατηγικής. Η κατάτμηση είναι μία τάση που επιτείνεται, ενόσω ολοένα και περισσότερο η Γουόλ Στριτ δείχνει να πρεσβεύει πως οι επιχειρήσεις είναι αποδοτικές, μόνο αν οι δραστηριότητες έχουν συνάφεια μεταξύ τους. Παράλληλα, οι ακτιβιστές των επενδυτικών κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου ασκούν εντονότερες πιέσεις για να στρέψουν σε αυτήν την κατεύθυνση τις εταιρείες.

Είτε σε εξαγορές είτε σε αποσχίσεις, οι επενδυτικές τράπεζες είναι ο μεγάλος κερδισμένος.

Μέχρι στιγμής από τις αρχές της χρονιάς έχουν συνολικά ανακοινωθεί σε όλο τον κόσμο περίπου 42 περιπτώσεις διάσπασης εταιρειών αξίας 200 δισ. δολαρίων εν συγκρίσει με τις 38 επιχειρηματικές κινήσεις σχεδόν 90 δισ. δολαρίων το 2020, βάσει των στοιχείων της Dealogic. Οι επενδυτικές τράπεζες έχουν σωρεύσει περισσότερα από 4,5 δισ. δολάρια από το 2011, παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες διεθνώς. Αν και το ποσό αυτό ισοδυναμεί με λιγότερο από το 2% από όσα αποκόμισαν αθροιστικά από εξαγορές και συγχωνεύσεις, πρόκειται για κάτι που βαίνει διογκούμενο. Από τις αρχές της χρονιάς και αναφορικά με τη διάσπαση επιχειρήσεων οι τράπεζες κέρδισαν πάνω από 1 δισ. δολάρια παγκοσμίως, σχεδόν διπλάσια χρήματα από τα αντίστοιχα του 2020, βάσει των στοιχείων της Refinitiv. Στην περίπτωση της General Electric οι χρηματοπιστωτικοί σύμβουλοι, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι Evercore, PJT Partners, Bank of America και Goldman Sachs, εκτιμάται πως έκαστος εξ αυτών θα εισπράξει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, όπως υπολογίζουν δικηγόροι και τραπεζίτες που ειδικεύονται σε εξαγορές και συγχωνεύσεις. Στο παρελθόν η ίδια η Goldman Sachs, βέβαια, είχε  συγκεντρώσει σχεδόν 400 εκατομμύρια δολάρια σε προμήθειες από τις συμβουλευτικές υπηρεσίες και πάλι στην General Electric για το πώς θα προβεί σε εξαγορές, αποεπενδύσεις και διάσπαση δραστηριοτήτων. Υπό το πρίσμα των προμηθειών, που συνέλεξε από τον βιομηχανικό όμιλο, είναι η κορυφαία σύμβουλός του, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

Αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου αυτού του έτους και μέχρι σήμερα, όπως υπολογίζει η Dealogic, και σε όλο το εύρος των χρηματοπιστωτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών, είναι η Goldman Sachs η οποία αποκόμισε τα πιο πολλά σε προμήθειες από την παροχή συμβουλών για διαίρεση εταιρειών. Μετά ακολουθούν οι JPMorgan και Lazard. Πάντως, θα πρέπει να επισημανθεί πως, αν και είναι σίγουρες οι προμήθειες της επενδυτικής τραπεζικής, η έκβαση μιας επιχειρηματικής κίνησης για τους μετόχους της εταιρείας αυτής κάθε άλλο παρά είναι εξασφαλισμένη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT