Ο ΟΠΕΚ ρυθμίζει ξανά την τιμή του πετρελαίου

Ο ΟΠΕΚ ρυθμίζει ξανά την τιμή του πετρελαίου

Το εάν οι τιμές της βενζίνης θα υποχωρήσουν το 2022 εξαρτάται από δύο παράγοντες, που προσπαθούν να αυξήσουν την παραγωγή «μαύρου χρυσού» εξαιτίας της πανδημίας.

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το εάν οι τιμές της βενζίνης θα υποχωρήσουν το 2022 εξαρτάται από δύο παράγοντες, που προσπαθούν να αυξήσουν την παραγωγή «μαύρου χρυσού» εξαιτίας της πανδημίας. Είναι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, καθώς και οι εταιρείες σχιστολιθικών κοιτασμάτων των ΗΠΑ. Η βραδεία ανταπόκριση της παγκόσμιας πετρελαιοβιομηχανίας στη διογκούμενη ζήτηση το 2021 έχει συντείνει στην εκτίναξη του κόστους ενέργειας και την εμφάνιση πληθωριστικών πιέσεων. Η οικονομία ανακάμπτει, οι άνθρωποι επανέρχονται στις μετακινήσεις τους με αυτοκίνητα, τρένα και αεροπλάνα, και η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο έχει σχεδόν επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα. Εντούτοις δεν έχει ανακάμψει με τόσο ταχείς ρυθμούς και η προσφορά. Οι τιμές αναφοράς του «μαύρου χρυσού» εκτινάχθηκαν σε επίπεδα πέραν των 86 δολαρίων το βαρέλι, όταν ορισμένοι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι το αργό μπορεί να εκτιναχθεί και άνω των 100 δολαρίων το βαρέλι, απειλώντας την ανάκαμψη. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας αναμένει ότι η αγορά των σχεδόν 100 εκατ. βαρελιών την ημέρα θα εμφανίσει πλεόνασμα το πρώτο τρίμηνο του 2022 και πως η προσφορά θα ξεπεράσει τη ζήτηση κατά 1,1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, αποσυμπιέζοντας έως ένα βαθμό τις τιμές.

Η επανεκκίνηση της οικονομίας αύξησε τη ζήτηση καυσίμων, αλλά η παραγωγή δεν έχει επανέλθει.

Αυτές οι προβλέψεις, όμως, εξαρτώνται από το εάν ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του θα αυξήσουν την παραγωγή τους κατά 400.000 δολάρια την ημέρα σε μηνιαία βάση, ενώ σταδιακά αποκαθιστούν τις περικοπές που έκαναν μεσούσης της πανδημίας. Παρά ταύτα, στη μηνιαία έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας φαίνεται ότι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του δεν προσεγγίζουν τους στόχους τους, παράγοντας σχεδόν 700.000 βαρέλια ημερησίως, κάτω από τα επίπεδα αυτά τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Και αυτό αποδίδεται ως επί το πλείστον στη Νιγηρία και την Ανγκόλα, των οποίων τα προβλήματα συντήρησης και επενδύσεων θα επηρεάσουν την παραγωγή και του χρόνου. Εάν η υποπαραγωγή συνεχιστεί, μεγάλο μέρος του πλεονάσματος το πρώτο τρίμηνο θα εξανεμιστεί και η αγορά θα παραμείνει ανελαστική για μεγαλύτερο διάστημα. Οι ΗΠΑ και άλλες μεγάλες καταναλώτριες χώρες ζητούν από τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του να ενισχύουν πιο γρήγορα την παραγωγή, αλλά εκείνοι αρνούνται, φοβούμενοι πως και πάλι ο κορωνοϊός θα αποδεκατίσει τη ζήτηση στη διάρκεια του χειμώνα στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Οπότε η αγορά στρέφεται στις αμερικανικές εταιρείες σχιστολιθικών κοιτασμάτων και η Διεθνής Υπηρεσία αναμένει από αυτές μαζική αύξηση σε αργό κατά 480.000 βαρέλια ημερησίως και υγροποιημένο φυσικό αέριο το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Η Διοίκηση Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ, ωστόσο, είναι πιο συγκρατημένη και αναμένει την αθροιστική παραγωγή αργού και φυσικού αερίου να αυξηθεί κατά 220.000 βαρέλια ημερησίως το β΄ τρίμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή