Παράθυρο για νέα μέτρα εάν οι τιμές ενέργειας παραμείνουν υψηλά

Παράθυρο για νέα μέτρα εάν οι τιμές ενέργειας παραμείνουν υψηλά

Δεν θα περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα ο προϋπολογισμός του 2022, που θα κατατεθεί την Παρασκευή στη Βουλή, είπε χθες, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν θα περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα ο προϋπολογισμός του 2022, που θα κατατεθεί την Παρασκευή στη Βουλή, είπε χθες, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ωστόσο, ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω στήριξης των νοικοκυριών, εντός του έτους, αν παραμείνουν υψηλές ή αυξηθούν περισσότερο οι τιμές της ενέργειας. Σε αυτή την περίπτωση, είπε, «μπορεί η κυβέρνηση να αναγκαστεί, και ορθώς, να επέμβει ακόμη περισσότερο φέτος».

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης καθορίζονται με βάση την ένταση και την έκταση της ενεργειακής και της υγειονομικής κρίσης, και αυτή η δίδυμη κρίση περιορίζει τις δυνατότητες για άλλες παρεμβάσεις. Ωστόσο, πρόσθεσε, θα υπάρξει συζήτηση με τον πρωθυπουργό στις αρχές Δεκεμβρίου, με βάση την εκτέλεση του προϋπολογισμού, και αν δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος θα κατευθυνθεί στις προτεραιότητες της κυβέρνησης το επόμενο δίμηνο.

Ο κ. Σταϊκούρας παραδέχθηκε ότι το πρόβλημα των τιμών είναι εντονότερο απ’ όσο είχε αρχικώς εκτιμηθεί. Επέμεινε, ωστόσο, πως «φαίνεται να είναι παροδικό» και εκτίμησε ότι αναμένεται να αποκλιμακωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 και ενδεχομένως στα ενεργειακά προϊόντα να κρατήσει έως το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου χρόνου.

Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι θα εισηγηθεί θετικά σε μια δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός μπορεί να φτάσει και στο 4% τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο. Ο προϋπολογισμός θα προβλέπει αύξηση 0,5% φέτος και 1% το 2022. Επίσης θα προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης στην περιοχή του 7% για φέτος και 4,5% για το 2022.

Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι θα εισηγηθεί θετικά σε μια δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού το επόμενο έτος. Οπως είπε, έχουμε με ασφάλεια στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η οικονομία αναπτύσσεται με βιώσιμο τρόπο.

Σχετικά με τον κλάδο της εστίασης επισήμανε ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει ενισχυθεί με 2,3 δισ. ευρώ και συνεχίζει να ενισχύεται με τα προγράμματα των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης που θα «τρέχουν» και το 2022.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών απέκλεισε το σενάριο για ένα νέο lockdown.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή