Σημαντική μείωση χρέους και δυναμική ανάπτυξη «βλέπει» η Moody’s

Σημαντική μείωση χρέους και δυναμική ανάπτυξη «βλέπει» η Moody’s

Πρωταθλήτρια στη μείωση χρέους το 2022 αλλά και στην αναπτυξιακή δυναμική το διάστημα έως το 2027 «χρίζει» την Ελλάδα ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, εκτιμώντας πως το επόμενο έτος το ελληνικό ΑΕΠ θα έχει καλύψει πλήρως τη «ζημία» που προκάλεσε το σοκ της πανδημίας.

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωταθλήτρια στη μείωση χρέους το 2022 αλλά και στην αναπτυξιακή δυναμική το διάστημα έως το 2027 «χρίζει» την Ελλάδα ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, εκτιμώντας πως το επόμενο έτος το ελληνικό ΑΕΠ θα έχει καλύψει πλήρως τη «ζημία» που προκάλεσε το σοκ της πανδημίας.

Αυτό αποτελεί ένα «σήμα» και μια «πρόγευση» ίσως ενόψει της σημερινής προγραμματισμένης έκθεσης αξιολόγησης του οίκου για την Ελλάδα, με την αγορά να αναμένει ευρέως αναβάθμιση, κάτι που θα ευθυγραμμίσει τις εκτιμήσεις του με αυτές των υπόλοιπων οίκων –Fitch και S&P–, που βαθμολογούν τη χώρα δύο σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

H Moody’s εξετάζει τις πιστωτικές προοπτικές των χωρών της Ευρωζώνης το 2022 υπογραμμίζοντας πως το αυξημένο λόγω της πανδημίας χρέος θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη πρόκληση για τις κυβερνήσεις, καθώς η απόσυρση των μέτρων στήριξης και το πληθωριστικό σοκ αυξάνουν τους κινδύνους γύρω από την ανάπτυξη και υπονομεύουν ουσιαστικά τις προσπάθειες μείωσης του βάρους του χρέους.

Οπως επισημαίνει ο οίκος, οι ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες θα διατηρηθούν τους επόμενους 12-18 μήνες. Τα υψηλά επίπεδα εμβολιασμού, μαζί με τα σχέδια δαπανών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, θα διατηρήσουν την οικονομική ανάκαμψη το 2022, υποστηρίζοντας έτσι μια μέτρια μόνο μείωση του χρέους μετά τις σημαντικές αυξήσεις που προκλήθηκαν από την πανδημία.

Συγκεκριμένα, όπως υπολογίζει, η ανάπτυξη και η μείωση των πρωτογενών ελλειμμάτων, καθώς αποσύρονται τα μέτρα στήριξης που σχετίζονται με την COVID-19, θα μειώσουν τη μέση επιβάρυνση του δημόσιου χρέους της Ευρωζώνης κατά 1,2% το 2022, με τον μέσο δείκτη χρέους/ΑΕΠ να παραμένει περίπου 11,7% υψηλότερος από ό,τι ήταν το 2019.

Η Ελλάδα θα έχει καλύψει πλήρως τη «ζημία» που προκάλεσε το σοκ της πανδημίας το 2022, λέει ο οίκος.

Ωστόσο, ορισμένες υπερχρεωμένες χώρες θα σημειώσουν μεγαλύτερες μειώσεις, με πρώτη την Ελλάδα, η οποία θα δει το χρέος της να υποχωρεί κατά 10,1% και στο 191%, ενώ ακολουθεί η Κύπρος με μείωση 6,8% και η Πορτογαλία με 5,9%.

Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανό να διατηρήσει τη διευκολυντική στάση της παρά τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες θα περιορίσουν τυχόν αυξήσεις στο κόστος δανεισμού και θα επιτρέψουν την αναχρηματοδότηση του χρέους που λήγει με χαμηλότερα επιτόκια. Επιπλέον, οι επενδύσεις και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης θα μπορούσαν να ενισχύσουν σημαντικά την παραγωγικότητα και την αναπτυξιακή δυναμική, που ήταν χαμηλά σε πολλές χώρες πριν από την κρίση.

Χαμηλά επιτόκια

Ενώ το κόστος του χρέους θα παραμείνει χαμηλό για αρκετά ακόμη χρόνια, η βιωσιμότητά του θα αρχίσει τελικά να επιδεινώνεται εάν το χρέος διατηρείται υψηλό, όπως προειδοποιεί η Moody’s. Ετσι, κρίσιμος παράγοντας στο επόμενο διάστημα, όπως τονίζει, είναι ο βαθμός στον οποίο οι κυβερνήσεις θα είναι σε θέση να εκμεταλλευτούν την περίοδο χαμηλών επιτοκίων –η οποία θα είναι πλέον περιορισμένη– για να μειώσουν τα πρωτογενή ελλείμματα, συμβάλλοντας στη μείωση του επιπέδου χρέους.

Ακόμη και με χαμηλό κόστος χρηματοδότησης και ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, η μείωση του χρέους θα απαιτήσει πολύ σημαντική δημοσιονομική εξυγίανση σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, προειδοποιεί ο οίκος, ενώ οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα ενισχύσουν σημαντικά την ανάπτυξη στις χώρες του Νότου έως το 2027, με την υψηλότερη ώθηση να δέχεται η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, η οποία τοποθετείται στο 0,7% ετησίως, υποθέτοντας πλήρη απορρόφηση κεφαλαίων, κάτι το οποίο θα στηρίξει πιο έντονα τη μείωση των δεικτών χρέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή