Πληθωρισμό 5% το α΄ τρίμηνο του 2022 αναμένει η Εθνική

Πληθωρισμό 5% το α΄ τρίμηνο του 2022 αναμένει η Εθνική

Αλμα πληθωρισμού βλέπει σε ανάλυσή της η Εθνική Τράπεζα, εκτιμώντας ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα ανεβεί στο 4,5% το δ΄ τρίμηνο φέτος και στο 5% το α΄ τρίμηνο του 2022.

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλμα πληθωρισμού βλέπει σε ανάλυσή της η Εθνική Τράπεζα, εκτιμώντας ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα ανεβεί στο 4,5% το δ΄ τρίμηνο φέτος και στο 5% το α΄ τρίμηνο του 2022. Υποστηρίζει, ωστόσο, ότι το φαινόμενο είναι προσωρινό και ότι θα έχει μικρή μόνο επίδραση στον ρυθμό ανάκαμψης.

Συγκεκριμένα, για φέτος διατηρεί την πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 7,5%. Για το 2022 αναθεωρεί την ετήσια πρόβλεψή της στο 4,3% από 4,6% προηγουμένως.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, υπολογίζει ότι η μέση ετήσια αύξηση του ΔΤΚ για το 2021 θα είναι 1,2% και προβλέπεται να ανέλθει στο 2,5% το 2022. Συγκεκριμένα, την επόμενη χρονιά, μετά την άνοδο 5% το πρώτο τρίμηνο –αν οι ενεργειακές τιμές παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα– βλέπει υποχώρηση στο 3,5% το β΄ τρίμηνο (όπου τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης προβλέπουν σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας) και περαιτέρω στο 0,6% κατά μέσον όρο το β΄ εξάμηνο, περνώντας ενδεχομένως σε αρνητικό έδαφος τους τελευταίους μήνες του έτους.

Για φέτος η τράπεζα διατηρεί την πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 7,5%.

Οι αναλυτές της Εθνικής (επικεφαλής οικονομολόγος Νίκος Μαγγίνας) στην ειδική ανάλυσή τους με θέμα «Πληθωρισμός, ενέργεια και προκλήσεις», σημειώνουν ότι η αρνητική επίδραση στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών από την εκτιμώμενη επιτάχυνση του πληθωρισμού κατά 4,2 ποσοστιαίες μονάδες το δ΄ τρίμηνο του 2021 και κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες κατά μέσον όρο το 2022, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 9μήνου του 2021, αντισταθμίζεται από: α. το εκτιμώμενο 1 δισ. ευρώ των έκτακτων μέτρων στήριξης για την ενεργειακή κρίση  (700 εκατ. φέτος και πιθανώς 300 εκατ. το 2022), β. την ισχυρότερη από το αναμενόμενο δυναμική της αγοράς εργασίας και γ. την αύξηση του βασικού μισθού κατά 2% από 1/1/22. Υπογραμμίζουν, ωστόσο, ότι σημειώθηκε σημαντική αύξηση του μοναδιαίου κόστους εργασίας κατά 7,4% το 2020, λόγω των μέτρων στήριξης και ότι πρέπει να περιοριστεί ο κίνδυνος πληθωριστικών δευτερογενών επιδράσεων. Ως εκ τούτου η αύξηση της παραγωγικότητας που εκτιμάται στο 4% το 2021-22 θα πρέπει να αντισταθμίσει την προηγηθείσα αύξηση του μοναδιαίου κόστους εργασίας,  «στηρίζοντας την ανταγωνιστικότητα και αποτρέποντας την ανατροφοδότηση του πληθωρισμού, μέσω περαιτέρω αύξησης στο εργασιακό κόστος».

«Αυτό», συνεχίζει η ανάλυση, «είναι επίσης σημαντικό προκειμένου να μην ασκηθεί πρόσθετη πίεση στις επιχειρήσεις, που δεν απολαμβάνουν αντίστοιχο δίχτυ προστασίας, όπως τα νοικοκυριά». Παράλληλα, η ανάλυση σημειώνει ότι οι επιχειρήσεις καλούνται να μη μετακυλίσουν την άνοδο του κόστους τους στον καταναλωτή.

Οι ανατιμήσεις στις διεθνείς τιμές εμπορευμάτων δεν είναι πρωτόγνωρες και προσομοιάζουν στις τάσεις που παρατηρήθηκαν κατά την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας το 2020-21 και οι οποίες εξομαλύνθηκαν σύντομα, θυμίζουν οι αναλυτές της Εθνικής. Ανάλογα σημάδια εμφανίζονται και τώρα, παρατηρούν. Αυτές που δημιουργούν μεγαλύτερες προκλήσεις, σημειώνουν, είναι οι έντονες ανατιμήσεις στα ενεργειακά αγαθά και κυρίως στο φυσικό αέριο, λόγω των δευτερογενών επιδράσεών τους. Και αυτές, ωστόσο, έως ένα βαθμό οφείλονται σε έκτακτους παράγοντες (βαρύς χειμώνας 2020-21 και ζεστό καλοκαίρι 2021, καθυστέρηση Nord Stream II, μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή