Ανοδικά η Frigoglass στο εννεάμηνο

Ανοδικά η Frigoglass στο εννεάμηνο

Με αύξηση πωλήσεων και λειτουργικών κερδών και μείωση των ζημιών έκλεισε το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021 για τη Frigoglass

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αύξηση πωλήσεων και λειτουργικών κερδών και μείωση των ζημιών έκλεισε το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021 για τη Frigoglass, με την ανάκαμψη να σχετίζεται βεβαίως με την άρση των περιοριστικών μέτρων στις περισσότερες χώρες από την άνοιξη και μετά και την αύξηση της κατανάλωσης ποτών, κυρίως μπίρας, και αναψυκτικών. Στην παρούσα φάση η εταιρεία επηρεάζεται κυρίως από το αυξημένο κόστος πρώτων υλών και μεταφορικών, καθώς και από περιορισμούς στην εφοδιαστική αλυσίδα. Το πρώτο το αντιμετωπίζει με αναπροσαρμογή τιμών, βελτίωση της παραγωγικότητας και μείωση του κόστους, προκειμένου να μην επηρεαστούν αρνητικά τα περιθώρια κέρδους της.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες η εισηγμένη, ο κύκλος εργασιών της στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021 διαμορφώθηκε σε 293,24 εκατ. ευρώ έναντι 269,72 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020, σημειώνοντας αύξηση 8,7%. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων διαμορφώθηκαν σε 41,92 εκατ. ευρώ έναντι 35,64 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020, ενισχυμένα κατά 17,6%. Η εταιρεία κατάφερε επίσης να περιορίσει σημαντικά τις ζημίες, οι οποίες στο εννεάμηνο του 2021 διαμορφώθηκαν σε 3,78 εκατ. ευρώ, από 7,15 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2020.

Ειδικά το τρίτο τρίμηνο του έτους υπήρξε μεγάλη ώθηση στην επιχείρηση, κάτι που σχετίζεται κυρίως με την αύξηση του τουρισμού. Οι πωλήσεις της ενισχύθηκαν κατά 50,1% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2020, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων διπλασιάστηκαν, ενώ το καθαρό αποτέλεσμα στο τρίμηνο ήταν κέρδη και μάλιστα 7,25 εκατ. ευρώ.

«Πετύχαμε ισχυρή επίδοση παρά τις προκλήσεις που σχετίζονται με την αύξηση του κόστους και τις επιπτώσεις από το περιστατικό της πυρκαγιάς στη Ρουμανία. Με τις τάσεις της αγοράς να παραμένουν ευνοϊκές τον Οκτώβριο, αναμένουμε το 2021 να επιτύχουμε διψήφια αύξηση πωλήσεων και βελτίωση του περιθωρίου EBITDA. Εστιάζουμε στην υλοποίηση του σχεδίου επιχειρησιακής συνέχειας με στόχο την ικανοποίηση της ζήτησης κατά τη διάρκεια του εποχικά ισχυρού πρώτου εξαμήνου του επόμενου έτους, στην έγκαιρη έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών στη Ρουμανία, καθώς και στα μέτρα αντιστάθμισης της αύξησης κόστους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Frigoglass Νίκος Μαμουλής.

Οι πωλήσεις αυξή- θηκαν κατά 8,7%, τα κέρδη προ φόρων 17,6%, ενώ οι ζημίες περιορίστηκαν σε 3,78 εκατ., από 7,15 εκατ. το 9μηνο του 2020.

Σε ό,τι αφορά ειδικά το εργοστάσιο της Ρουμανίας, το οποίο υπέστη σημαντικές ζημιές από πυρκαγιά τον περασμένο Ιούνιο, η εταιρεία εκτιμά ότι οι κατασκευαστικές εργασίες θα ξεκινήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2022 και ότι αυτό θα λειτουργήσει το τελευταίο τρίμηνο του 2022. Παράλληλα, η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με τρεις σημαντικούς προμηθευτές μηχανολογικού εξοπλισμού σχετικά με τις προδιαγραφές και τους χρόνους παράδοσης, με την προσδοκία η έναρξη της διαδικασίας εγκατάστασης αυτού να πραγματοποιηθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Η εταιρεία, για να καλύψει τις ανάγκες της παραγωγής, έχει αυξήσει τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο τις βάρδιες στο εργοστάσιο που διαθέτει στη Ρωσία, ενώ στις αρχές Οκτωβρίου ξεκίνησε να λειτουργεί στη Ρουμανία μία προσωρινή γραμμή συναρμολόγησης.

Σε ό,τι αφορά την αποζημίωση από τις ασφαλιστικές εταιρείες, η Frigoglass έχει λάβει προκαταβολή 15 εκατ. ευρώ, όμως η οριστική αποζημίωση εξακολουθεί να βρίσκεται υπό αξιολόγηση από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή