Η Bayer δεν ακολουθεί το μοντέλο της διάσπασης

Η Bayer δεν ακολουθεί το μοντέλο της διάσπασης

Ολοένα και περισσότεροι μεγάλοι όμιλοι διαχωρίζουν τις δραστηριότητές τους σε επιμέρους μονάδες

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον τελευταίο καιρό μεγάλοι όμιλοι έλαβαν την απόφαση να διαχωρίσουν τις δραστηριότητές τους σε επιμέρους μονάδες, όπως στην περίπτωση του ιστορικού βιομηχανικού κολοσσού της General Electric στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και της επίσης αμερικανικής Johnson & Johnson με δραστηριότητες σε προϊόντα ατομικής περιποίησης/προσωπικής υγιεινής και σε παρασκευή φαρμάκων, καθώς και της ιαπωνικής Toshiba, η οποία δραστηριοποιείται στην υψηλή τεχνολογία. Ωστόσο, το μοντέλο αυτό δεν αρμόζει σε όλους και δη στη γερμανική εταιρεία της Bayer. Η εταιρεία δεν συμπεριλαμβάνει στα σχέδιά της την κατάτμησή της σε τρεις ξεχωριστές οντότητες, οι οποίες θα εισάγονταν η κάθε μία μεμονωμένα στο χρηματιστήριο. Τα σχετικά ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλός της Βέρνερ Μπάουμαν, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. «Πρόκειται να συνεχίσουμε την πορεία μας ως έχει, η οποία και μας βοηθάει να αναπτύξουμε την εταιρεία μας βασιζόμενοι στους τρεις πυλώνες της, τη φαρμακοβιομηχανία, τα λιπάσματα και την υγεία των καταναλωτών», τόνισε ο επικεφαλής του γερμανικού οίκου. Οσο για τους προαναφερθέντες κολοσσούς, αυτοί αποφάσισαν να κατατμηθούν προσβλέποντας στην απλοποίηση των δομών τους και στο να επικεντρωθούν αποτελεσματικότερα στις ξεχωριστές δραστηριότητές τους.

Ο Βέρνερ Μπάουμαν τόνισε ότι η απόφαση να παραμείνει ενιαία και αδιαίρετη ελήφθη από τη διοίκηση της Bayer, με τη στήριξη του εποπτικού συμβουλίου της. «Ο,τι φαίνεται ορθό για μια εταιρεία δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ταιριάζει και σε μια άλλη», διευκρίνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι και οι τρεις μονάδες της Βayer έχουν ως πλατφόρμα τις επιστήμες ζωής και υγείας. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι δηλώσεις Μπάουμαν απηχούν όσα είχε ήδη πει το 2018, όταν τότε οι αναλυτές είχαν ζητήσει να διασπάσει την εταιρεία, ούτως ώστε να μπορέσει να αναζωογονήσει την παραπαίουσα τιμή της μετοχής της. Ορισμένοι επισημαίνουν ότι αυτό οφείλεται στο ότι λειτουργεί ως ενιαίος όμιλος με δραστηριότητες από τις οποίες δεν απορρέουν πολλές συνέργειες. Αναφέρεται, επίσης, ότι τον Αύγουστο ο μη εκτελεστικός πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Νόρμπερτ Βινκελγιόχαν, είχε απορρίψει την προοπτική διαχωρισμού των μονάδων. «Η απόδοση για τους μετόχους με την αυτονόμηση των δραστηριοτήτων μας δεν θα βελτιωνόταν, αλλά θα καταστρεφόταν», είχε επισημάνει, μιλώντας στο περιοδικό Manager Magazin. Ο δε Μπάουμαν προσέθεσε ότι παρά το γεγονός πως το ενδιαφέρον των επενδυτών για μια πιθανή κατάτμηση έχει επιταθεί, η Bayer θα διατηρήσει το ενιαίο του χαρακτήρα της.

Ο όμιλος της Johnson & Johnson είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι διαχωρίζει τη φαρμακοβιομηχανία και τη μονάδα προϊόντων για τη φροντίδα της υγείας σε δύο ξεχωριστές εισηγμένες εταιρείες. Τη στρατηγική αυτή χαράσσουν πρόσφατα και άλλες φαρμακευτικές εταιρείες, ώστε να εστιάσουν δυναμικότερα στην ανάπτυξη φαρμάκων, μια επικερδέστατη δραστηριότητα. Η General Electric, τώρα, θα δημιουργήσει τρεις διακριτές οντότητες. Είναι ενδιαφέρον ότι ερωτήματα σχετικά με την πιθανή διάσπασή τους διατυπώνονταν ανέκαθεν προς τις προαναφερθείσες εταιρείες, αλλά καμία δεν είχε προβεί σε ανακοινώσεις. Πάντως, το ότι τελικά το αποφάσισαν έδωσε λαβή στην αγορά και τόνωσε το ενδιαφέρον της για άλλες αντίστοιχες κινήσεις, ειδικά στον χώρο των υπηρεσιών για τη φροντίδα της υγείας των καταναλωτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή