Χρηματιστήριο: Ανοδικά και πάλι, με αυξημένο όγκο συναλλαγών

Χρηματιστήριο: Ανοδικά και πάλι, με αυξημένο όγκο συναλλαγών

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,57% και διαμορφώθηκε στις 923,07 μονάδες

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από τις 920 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, συνεχίζοντας την ανοδική του κίνηση, με στήριξη και πάλι από τις τράπεζες και επιλεγμένα blue chips, έστω και αν έχασε κάπως το μομέντουμ που είχε στο αρχικό μέρος της συνεδρίασης, που σκαρφάλωσε στις 927,67 μονάδες, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Σεπτεμβρίου και μόλις δύο μονάδες μακριά από τα υψηλά έτους.

Οπως επισημαίνουν εγχώριοι αναλυτές, η ανησυχία για επιτάχυνση του tapering και κατ’ επέκταση για την αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα από το αναμενόμενο παραμένει για τις ΗΠΑ, παρόλο που η ανοδική ορμή δεν έχει αλλοιωθεί στο εξωτερικό. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι πιθανή η συνέχιση της ανοδικής κίνησης στο Χ.Α., αλλά απαιτούνται αυξημένα αντανακλαστικά καθώς και διατήρηση της συναλλακτικής αναβάθμισης.

Πιο αναλυτικά όσον αφορά τα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,57% στις 923,07 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 70,85 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Merit Securities, η βραχυπρόθεσμη τάση είναι ανοδική, με το σημείο στήριξης να εντοπίζεται στις 910 μονάδες και τα σημεία αντίστασης στις 920 και 930 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε κέρδη 0,57%, στις 2.224,80 μονάδες, και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,11%, στις 1.517,16 μονάδες.

Ο τζίρος κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, φθάνοντας στα 70,85 εκατ. ευρώ.

Υπεραπέδωσε και πάλι ο τραπεζικός δείκτης, κλείνοντας με κέρδη 1,49% στις 609,37 μονάδες, με την Alpha Bank να ξεχωρίζει στο +2,02%, την Τράπεζα Πειραιώς να ακολουθεί με κέρδη 1,66%, τη Eurobank να κλείνει στο +1,45% και την Εθνική Τράπεζα στο +0,67%. Στα μη τραπεζικά blue chips, με κέρδη άνω του 2% έκλεισαν ΔΕΗ και ΟΤΕ, ενώ άνοδο πάνω από 1% σημείωσαν οι Aegean, ΕΧΑΕ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν ΕΛΠΕ (-1,26%) και Jumbo (-1,18%).

Τα βλέμματα της αγοράς θα είναι στραμμένα σήμερα στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s, η οποία είναι προγραμματισμένο να ανακοινωθεί αργά το βράδυ. Σύμφωνα με αναλυτές, η θετική ετυμηγορία του οίκου σε σχέση με την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου συνιστά μια σημαντική ευκαιρία για άνοδο του Γενικού Δείκτη σε επίπεδα που θα διαμορφώσουν υψηλή επίδοση για το 2021, δηλαδή πάνω από τις 930 μονάδες.

Τις προηγούμενες ημέρες ο οίκος, μέσα από δύο εκθέσεις –μία για τις ελληνικές τράπεζες και μία για τις προοπτικές του ελληνικού χρέους και την αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας–, έχει δώσει πάντως ένα θετικό σήμα για τη χώρα μας. Παράλληλα, η Morgan Stanley έχει εκτιμήσει πως ο οίκος θα αναβαθμίσει την Ελλάδα σήμερα κατά μία βαθμίδα, στο Ba2 από Ba3, και θα ευθυγραμμιστεί έτσι με τις S&P, Fitch και DBRS, χάρη στην εντυπωσιακή ανάπτυξη που έχει καταγράψει φέτος η ελληνική οικονομία.

Σημειώνεται πως η Moody’s είχε τηρήσει σιγήν ιχθύος κατά την προηγούμενη φετινή προγραμματισμένη αξιολόγηση, τον Μάιο, και έτσι δεν έχει αλλάξει την αξιολόγηση της Ελλάδας από τον Νοέμβριο του 2020. Πάντως έχει επισημάνει στο παρελθόν πως η αξιολόγηση της Ελλάδας θα μπορούσε να αναβαθμιστεί εάν η περαιτέρω πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποφέρει απτά αποτελέσματα με τη μορφή ισχυρότερων επενδύσεων και περαιτέρω ενίσχυση και σταθεροποίηση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή