Ε.Ε.: Υπό προϋποθέσεις οι κρατικές επιδοτήσεις για τα μικροτσίπ

Ε.Ε.: Υπό προϋποθέσεις οι κρατικές επιδοτήσεις για τα μικροτσίπ

Σε αναθεώρηση πολιτικής περί ανταγωνισμού προχωρεί η Κομισιόν

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Συμβιβασμό μεταξύ της γαλλικής και της ολλανδικής προσέγγισης (την οποία στηρίζει και η Γερμανία) σχετικά με την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας μικροεπεξεργαστών (μικροτσίπ) περιλαμβάνει η αναθεώρηση πολιτικής περί ανταγωνισμού που παρουσίασε χθες η αρμόδια εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

H Κομισιόν, όπως αναφέρεται στο χθεσινό ανακοινωθέν, «ίσως να εξετάσει την έγκριση δημόσιας στήριξης για την κάλυψη πιθανών κενών χρηματοδότησης στο οικοσύστημα μικροεπεξεργαστών, ειδικά για τη σύσταση πρώτων του είδους τους (first of a kind) ευρωπαϊκών εγκαταστάσεων». Αυτού του είδους η χρηματοδότηση, ωστόσο, «θα πρέπει να υπόκειται σε ισχυρά μέτρα προστασίας για τη διασφάλιση ότι η βοήθεια είναι αναγκαία, κατάλληλη και μη δυσανάλογη, πως ελαχιστοποιούνται οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού και ότι τα οφέλη θα διανεμηθούν ευρέως και χωρίς διακρίσεις ανά την ευρωπαϊκή οικονομία».

«Θέλουμε να αποφύγουμε μια κούρσα επιδοτήσεων (για τα μικροτσίπ) στην Ε.Ε. και πέραν αυτής», σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου χθες η κ. Βεστάγκερ, που βρίσκεται πολύ πιο κοντά στον ολλανδικό τρόπο σκέψης. Επανέλαβε, δε, ότι «η αυτάρκεια είναι ψευδαίσθηση» όσον αφορά την παραγωγή τους και ότι «καμία χώρα ή εταιρεία δεν μπορεί από μόνη της» να καλύψει τις ανάγκες της Ευρώπης. Για την αποφυγή της εξάρτησης από τρίτες χώρες (π.χ. Κίνα) σχετικά με την προμήθεια μικροεπεξεργαστών, πρόσθεσε, «ο στόχος πρέπει να είναι η σύμπραξη με ομοϊδεάτες εταίρους [η αναφορά είναι στις ΗΠΑ] για την οικοδόμηση μιας ανθεκτικής εφοδιαστικής αλυσίδας».

Ο συμβιβασμός μεταξύ γαλλικής και ολλανδικής προσέγγισης άνοιξε τον δρόμο στην πρόταση που παρουσίασε η αντιπρόεδρος Βεστάγκερ.

Η Ε.Ε., διά στόματος της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει θέσει ως στόχο τον διπλασιασμό του μεριδίου στην παγκόσμια παραγωγή μικροεπεξεργαστών σε 20% έως το 2030. Η σχετική πρόταση νόμου (European Chips Act) αναμένεται στο δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Η γαλλική άποψη, της οποίας σθεναρός θιασώτης εντός των τειχών του Κολεγίου των Επιτρόπων είναι ο επίτροπος Τιερί Μπρετόν, είναι ότι η Ε.Ε. πρέπει να επιδιώξει στον μέγιστο δυνατό βαθμό την αυτάρκεια στον στρατηγικής σημασίας αυτόν τομέα και ότι η πολιτική περί κρατικών ενισχύσεων πρέπει να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια. Η ολλανδική προσέγγιση αναδεικνύει το πόσο σύνθετο και οργανικά αναπτυσσόμενο είναι το οικοσύστημα παραγωγής μικροεπεξεργαστών, εστιάζει στην ανάγκη ενίσχυσης της βασικής έρευνας και προειδοποιεί ότι η προσπάθεια δημιουργίας νέων τέτοιων πόλων παραγωγής εκ του μηδενός από τις Βρυξέλλες θα είναι μια κοστοβόρος αποτυχία. Σημειώνεται ότι η Ολλανδία είναι η ευρωπαϊκή υπερδύναμη στον κλάδο, καθώς μεταξύ άλλων εκεί εδρεύει η ASML, που συγκαταλέγεται στις δέκα μεγαλύτερες (βάσει κεφαλαιακής αξίας) εταιρείες στην Ευρώπη. Η αναθεώρηση της πολιτικής ανταγωνισμού περιλαμβάνει επίσης μέτρα κατά αθέμιτων πρακτικών από επιδοτούμενες μη ευρωπαϊκές (βλ. ειδικά κινεζικές) επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ε.Ε. Στο ανακοινωθέν υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο η Επιτροπή κατέθεσε πρόταση Κανονισμού για τη δημιουργία ενός νέου εργαλείου περιστολής των στρεβλώσεων που προκαλούν οι επιδοτήσεις από μη ευρωπαϊκά κράτη στην ενιαία αγορά.

Επιπλέον, η Επιτροπή υιοθέτησε χθες την έκτη τροποποίηση του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, που επιτρέπει την παροχή έκτακτης στήριξης στον ιδιωτικό τομέα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Με την απόφαση αυτή, το προσωρινό πλαίσιο παρατείνεται έως τα μέσα του 2022. Η κ. Βεστάγκερ σημείωσε ότι από τον Μάρτιο του 2020 η Κομισιόν έχει εγκρίνει 3,1 τρισ. ευρώ σε έκτακτες ενισχύσεις.

Στον ψηφιακό τομέα, η Κομισιόν λαμβάνει μέτρα για τη στενότερη επιτήρηση πιθανόν προβληματικών εξαγορών. Με τη νέα καθοδήγηση σχετικά με το άρθρο 22 του Κανονισμού περί Συγχωνεύσεων ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη να παραπέμπουν εξαγορές καινοτόμων εταιρειών, ακόμα και νεοφυών, στην Κομισιόν, και στην περίπτωση που το μέγεθος της συναλλαγής δεν ξεπερνάει τα εθνικά όρια που πυροδοτούν την επέμβαση των αρχών ανταγωνισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή