Κορωνοϊός: Οι φόβοι νέου lockdown στην Ευρώπη πλήττουν τις μετοχές

Κορωνοϊός: Οι φόβοι νέου lockdown στην Ευρώπη πλήττουν τις μετοχές

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν από τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, οι τιμές πετρελαίου και το ευρώ κατέγραψαν πτώση σήμερα καθώς η προοπτική νέου lockdown λόγω της Covid-19 στη Γερμανία και άλλες περιοχές της Ευρώπης επισκίασε εκ νέου την παγκόσμια οικονομία. 

Οι αγορές βρέθηκαν σε περιδίνηση ύστερα από την είδηση ότι η Αυστρία θα γίνει η πρώτη χώρα στη δυτική Ευρώπη που επιβάλλει εκ νέου πλήρες lockdown για να αντιμετωπίσει το νέο κύμα κρουσμάτων και ότι η Γερμανία μπορεί να κάνει το ίδιο. 

Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν προειδοποίησε ότι η κατάσταση με τον κορωνοϊό στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης είναι τόσο σοβαρή που δεν μπορεί να αποκλειστεί η περίπτωση ενός lockdown, που θα αφορά και τους εμβολιασμένους. 

«Ένα ολικό lockdown για τη Γερμανία θα είναι εξαιρετικά κακή είδηση για την ανάκαμψη της οικονομίας», δήλωσε ο Λούντοβιτς Κόλιν, διαχειριστής κεφαλαίων στην ελβετική εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού Vontobel. «Είναι ακριβώς αυτό που είδαμε τον Ιούλιο, τον Αύγουστο αυτή της χρονιάς σε μέρη του κόσμου όπου το Δέλτα είχε εξαπλωθεί, (η COVID-19) επέστρεψε και επιβραδύνει και πάλι την ανάκαμψη». 

Η είδηση τροφοδότησε το ενδιαφέρον για τα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, όπως τα κρατικά ομόλογα, το δολάριο και το γεν. 

Ενώ το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,5%, το ευρώ υποχώρησε στο 1,1283 δολάριο. Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών και των αμερικανικών ομολόγων κατέγραψαν βουτιά 5-6 μονάδων βάσης ενώ οι χρηματιστηριακές αγορές αντέστρεψαν τα αρχικά τους κέρδη. 

Ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση περίπου 0,25%, οι ιταλικές και ισπανικές μετοχές κατέγραψαν απώλειες άνω του 1%, με τις τραπεζικές μετοχές να υποχωρούν περισσότερο από 3%. Στη συνέχεια οι μετοχές περιόρισαν τις απώλειες τους. 

Ωστόσο, ο αντίκτυπος έγινε αισθητός στις αγορές διεθνώς, με τα futures στη Wall Street να κινούνται πτωτικά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ υποχώρησαν κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, παρατείνοντας τις προηγούμενες απώλειες. 

Ευρωζώνη: Ο κίνδυνος lockdown μειώνει τις αποδόσεις των ομολόγων

Πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης σήμερα, με τη συνολική καμπύλη των γερμανικών να κινείται σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά από τον Αύγουστο. 

Προηγουμένως, η Αυστρία είχε επιβάλει νέο γενικό lockdown και την υποχρέωση εμβολιασμού για το σύνολο του πληθυσμού από τον Φεβρουάριο. Η Ευρώπη έγινε και πάλι το επίκεντρο της πανδημίας τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά οι αγορές παρέμειναν σχετικά ήρεμες έως τώρα. Η απόδοση των γερμανικών 10ετών ομολόγων μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Σεπτεμβρίου, στο -0,33%, υποχωρώντας 5 μονάδες βάσης στη διάρκεια της ημέρα, αντιστρέφοντας την αύξηση που σημειώθηκε στην αρχή της συνεδρίασης.

Η απόδοση των 30ετών γερμανικών τίτλων, η οποία είχε αυξηθεί έως το 0,4% στα μέσα Οκτωβρίου, επανήλθε σε αρνητικό έδαφος, ενώ η απόδοση των διετών ομολόγων μειώθηκε στο -0,786%, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Αυγούστου. «Ένα καθολικό lockdown στη Γερμανία θα ήταν εξαιρετικά κακά νέα για την ανάκαμψη της οικονομίας», δήλωσε διαχειριστής κεφαλαίων στην ελβετική εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού Vontobel.

Στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα σήμερα έδειξαν ότι οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία αυξήθηκαν 3,8% τον Οκτώβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, πολύ περισσότερο από το 1,9% που προέβλεπαν οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters, μία επιπλέον ένδειξη ότι αυξάνονται οι πληθωριστικές πιέσεις. 

Οι αγορές χρήματος απέσυραν τα στοιχήματα για αύξηση των επιτοκίων το επόμενο έτος, μη προεξοφλώντας πλέον την αύξηση τους κατά 10 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο του 2022, αν και θεωρείται ότι υπάρχει ακόμη μία πιθανότητα πάνω από 50% να συμβεί αυτό. 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή