ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο του 1,75 τρισ. δολαρίων

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο του 1,75 τρισ. δολαρίων

Επειτα από σχοινοτενείς διαπραγματεύσεις και αλλεπάλληλες αναβολές που έθεσαν εν αμφιβόλω την τύχη του, εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το νομοσχέδιο του Αμερικανού προέδρου για τις επενδύσεις σε έργα υποδομής συνολικής αξίας 1,75 τρισ. δολαρίων με στόχο την κοινωνική πολιτική

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από σχοινοτενείς διαπραγματεύσεις και αλλεπάλληλες αναβολές που έθεσαν εν αμφιβόλω την τύχη του, εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το νομοσχέδιο του Αμερικανού προέδρου για τις επενδύσεις σε έργα υποδομής συνολικής αξίας 1,75 τρισ. δολαρίων με στόχο την κοινωνική πολιτική. Οπως επισημαίνουν οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές, πρόκειται για το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα που έχει τεθεί σε εφαρμογή στην ιστορία των ΗΠΑ και έχει στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση των εκπομπών καυσαερίων.

Από τη στιγμή που έχει πάρει την έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων, το νομοσχέδιο παίρνει τώρα τον δρόμο για τη Γερουσία.

Αφορά επενδύσεις σε υποδομές και στη μείωση εκπομπών ρύπων και είναι το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα στην ιστορία των ΗΠΑ.

Στο εν λόγω πρόγραμμα προβλέπεται η μείωση των εκπομπών καυσαερίων κατά το ήμισυ μέχρι το 2030 και στη συνέχεια ο πλήρης μηδενισμός τους μέχρι τα μέσα του αιώνα, με στόχο το μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει επενδύσεις συνολικού ύψους 55 δισ. δολαρίων σε προγράμματα για την προστασία του κλίματος, κυρίως μέσω της προσφοράς φορολογικών κινήτρων για τη χρήση πηγών ενέργειας με χαμηλές εκπομπές ρύπων. Το ποσό αυτό είναι, ωστόσο, αισθητά μειωμένο σε σύγκριση με τα 600 δισ. δολάρια που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο των Δημοκρατικών στο πλαίσιο συνολικού προγράμματος ύψους 3,5 τρισ. δολαρίων. Οπως τονίζουν, πάντως, οικονομικοί αναλυτές, εάν θεσπιστεί το συγκεκριμένο σχέδιο και αποτελέσει νόμο του αμερικανικού κράτους, τότε θα είναι δύσκολο για τις μελλοντικές κυβερνήσεις να ανακαλέσουν προαποφασισμένα μέτρα που προβλέπονται από το επίμαχο νομοσχέδιο. Εξάλλου, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και μια πρόταση για αύξηση των εκπτώσεων στη φορολογία έως και κατά 12.500 δολάρια για όσα ηλεκτρικά οχήματα κατασκευάζονται σε μονάδες παραγωγής εντός των ΗΠΑ.

Σημειωτέον ότι η αμέσως προηγούμενη αντίστοιχη προσπάθεια που έγινε στις ΗΠΑ με σκοπό την ψήφιση νομοθεσίας με μέτρα για την προστασία του κλίματος ήταν το 2009. Τότε στον Λευκό Οίκο βρισκόταν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και οι Δημοκρατικοί δεν κατέληξαν τελικά να εγκρίνουν ένα σύστημα τιμολόγησης των εκπομπών άνθρακα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή