Πρωτοβουλία Μπάιντεν κατά ΟΠΕΚ και Ρωσίας

Πρωτοβουλία Μπάιντεν κατά ΟΠΕΚ και Ρωσίας

Καλεί σε διάθεση αποθεμάτων πετρελαίου για να υποχωρήσει η τιμή του βαρελιού

3' 36" χρόνος ανάγνωσης

Μετά το ασυνήθιστο αίτημα της Ουάσιγκτον για συντονισμένες κινήσεις με στόχο την υποχώρηση των τιμών της ενέργειας, ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου εξετάζουν το ενδεχόμενο να διαθέσουν στην αγορά μέρος των στρατηγικών αποθεμάτων τους σε πετρέλαιο.

Ενόψει της επικείμενης συνεδρίασης των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, η κυβέρνηση Μπάιντεν κάλεσε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κίνα, για πρώτη φορά να εξετάσουν τη δυνατότητα  να καταφύγουν στα αποθέματά τους σε αργό. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις σχετικές συνομιλίες που μίλησαν στο Reuters σε καθεστώς ανωνυμίας, ανάμεσα στις χώρες που εξετάζουν από κοινού την προοπτική αυτή είναι οι Ινδία, Ιαπωνία και Νότια Κορέα. Στο στόχαστρο αυτής της κίνησης βρίσκονται ο ΟΠΕΚ και η σύμμαχός του Ρωσία, που κωφεύουν στο επίμονο αίτημα της Ουάσιγκτον να αυξήσουν την παραγωγή «μαύρου χρυσού» ώστε να αποκλιμακωθούν οι τιμές της ενέργειας και να μην ανακόψει η ενεργειακή κρίση την παγκόσμια ανάκαμψη. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει, άλλωστε, πρόσθετο κίνητρο καθώς επίκεινται οι ενδιάμεσες εκλογές για το αμερικανικό Κογκρέσο μέσα στο επόμενο έτος και εντείνεται στις ΗΠΑ η δυσφορία για την αύξηση των τιμών της βενζίνης, που συμπαρασύρει τις τιμές των υπόλοιπων ειδών. Η τελευταία δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Reuters τον Οκτώβριο φέρει το 67% των ενήλικων Αμερικανών να εκφράζει την άποψη πως ο πληθωρισμός αποτελεί σοβαρό λόγο ανησυχίας.

Παράλληλα, όμως, ορισμένοι εκ των συμβούλων του προέδρου Μπάιντεν για θέματα εθνικής ασφαλείας έχουν θέσει θέμα ότι είναι επιτακτική ανάγκη να λάβει μέτρα η κυβέρνηση, ώστε να διασφαλίσει κάλυψη της ζήτησης για καύσιμα. Για τον προβληματισμό των συμβούλων μίλησε στο Reuters η προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Γεν Ψάκι, τονίζοντας ότι «είναι μια συζήτηση σε εξέλιξη και διεξάγεται ανάμεσα σε εμάς και σε αρκετούς εταίρους μας».

Στο μεταξύ, ο ΟΠΕΚ πρόκειται να συνεδριάσει στις 2 Δεκεμβρίου. Μέχρι στιγμής το διεθνές καρτέλ πετρελαίου έχει τηρήσει στάση αναμονής σε ό,τι αφορά την αύξηση της παραγωγής του. Οπως επισημαίνουν στελέχη του, η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας είναι ακόμη υπερβολικά εύθραυστη για να προεξοφλήσει κανείς αύξηση της ζήτησης που να δικαιολογεί αύξηση της παραγωγής. Ακόμη, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περίπου 4%, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι εβδομάδων, όταν διέρρευσε η είδηση ότι η Κίνα αποφάσισε να διαθέσει μέρος των στρατηγικών της αποθεμάτων αργού πετρελαίου για να ανταποκριθεί στο αίτημα των ΗΠΑ. Τελευταία, άλλωστε, υποχωρούν οι τιμές του «μαύρου χρυσού» καθώς η αγορά προεξοφλεί πως θα υπάρξει αύξηση της προσφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο. Από τη στιγμή που διέρρευσε η είδηση άρχισαν, εξάλλου, να αποκλιμακώνονται οι τιμές του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές.

Η πρόταση του Αμερικανού προέδρου απευθύνεται και στην Κίνα, ενώ εξετάζεται από Ινδία, Ιαπωνία και Νότια Κορέα.

Στελέχη της υπηρεσίας στρατηγικών αποθεμάτων της Κίνας δήλωσαν στο Reuters ότι η υπηρεσία εργάζεται πάνω στο θέμα και ετοιμάζεται να διαθέσει στην αγορά αποθέματα πετρελαίου. Απέφυγαν, ωστόσο, να σχολιάσουν σχετικά με το αίτημα της Ουάσιγκτον.

Εν τω μεταξύ, η συμβουλευτική εταιρεία επί θεμάτων ενέργειας Consultancy Energy Aspects σε μήνυμά της προς την πελατεία της ανέφερε πως το Πεκίνο ετοιμάζεται να διαθέσει στην αγορά από 10 έως 15 εκατ. βαρέλια αργού, τα οποία θα αντλήσει από τα αποθέματά της στην ανατολική Ζουσχάν. Τονίζει, πάντως, πως όποια ποσότητα πετρελαίου αφαιρεθεί από τα αποθέματα θα πρέπει να αναπληρωθούν μέσα σε 90 ημέρες και επισημαίνει ότι η αγορά θα πρέπει να εξετάσει πώς θα βρουν αυτές οι χώρες πετρέλαιο για να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους δεδομένου ότι αυτά παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα παγκοσμίως.

Στις ΗΠΑ υπάρχουν τα μεγαλύτερα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου από κάθε άλλη χώρα, καθώς υπερβαίνουν τα 600 εκατ. βαρέλια. Δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1970 με την πρώτη πετρελαϊκή κρίση, όταν οι αραβικές χώρες επέβαλαν εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου. Ζητούμενο ήταν, βέβαια, να διασφαλίσει η υπερδύναμη πως θα διαθέτει επάρκεια ενέργειας για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Τα τελευταία χρόνια μεσολάβησε η εκρηκτική ανάπτυξη της βιομηχανίας των σχιστολιθικών υδρογονανθράκων και η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ έφτασε να ανταγωνίζεται εκείνη των δύο κυρίαρχων παικτών της παγκόσμιας αγοράς, της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας. Ετσι η υπερδύναμη μπόρεσε να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές ενέργειας και ιδιαιτέρως από τις χώρες του ΟΠΕΚ. Αυτή τη φορά αναμένεται να είναι η πρώτη φορά που η Κίνα θα εμπλακεί από κοινού με τις ΗΠΑ σε συντονισμένη κίνηση διάθεση  αποθεμάτων πετρελαίου. Από πλευράς του ΟΠΕΚ δεν έχει υπάρξει, πάντως, καμία αντίδραση στην είδηση περί επικείμενης συντονισμένης κίνηση. Τελευταία, το καρτέλ πετρελαίου αυξάνει την παραγωγή του κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT