Παγκόσμια οικονομία: Ανησυχία για τη νέα έξαρση της πανδημίας

Παγκόσμια οικονομία: Ανησυχία για τη νέα έξαρση της πανδημίας

Οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να αυξάνονται, ασκώντας πιέσεις σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες για υιοθέτηση μιας λιγότερο υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής, παρά τους κινδύνους που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία λόγω της συνεχιζόμενης εξάπλωσης της πανδημίας.

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να αυξάνονται, ασκώντας πιέσεις σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες για υιοθέτηση μιας λιγότερο υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής, παρά τους κινδύνους που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία λόγω της συνεχιζόμενης εξάπλωσης της πανδημίας. Οι τιμές πετρελαίου παραμένουν περισσότερο από 50% υψηλότερες σε σύγκριση με τις αρχές του έτους, παρά τη μικρή υποχώρηση από τα νέα υψηλά επίπεδα που είδαμε στα τέλη Οκτωβρίου. Παράλληλα, τα προβλήματα στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας συνεχίζονται, ενώ οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτοξεύτηκαν εκ νέου μετά την ανακοίνωση της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας για προσωρινή διακοπή της διαδικασίας πιστοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία.

Ενισχύοντας τις πληθωριστικές ανησυχίες των επενδυτών, τα στοιχεία πληθωρισμού της Μ. Βρετανίας αιφνιδίασαν ανοδικά για ακόμη μία φορά, με τον κύριο δείκτη να ανέρχεται τον Οκτώβριο σε υψηλό δεκαετίας περίπου (4,2% ετησίως από 3,1% τον Σεπτέμβριο), ενώ ακόμη και αν δεν ληφθούν υπόψη οι πιο ευμετάβλητοι παράγοντες όπως οι τιμές ενέργειας, ο επονομαζόμενος δομικός δείκτης πληθωρισμού σημείωσε επίσης σημαντική άνοδο (3,4% ετησίως από 2,9%). Τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία πληθωρισμού, σε συνδυασμό με τα θετικά στοιχεία για την αγορά εργασίας της Μ. Βρετανίας, που δημοσιεύτηκαν λίγες ημέρες νωρίτερα, ενίσχυσαν την πιθανότητα η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση τον Δεκέμβριο, δηλαδή, αρκετά νωρίτερα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και πολύ νωρίτερα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η εξέλιξη αυτή ευνόησε τη στερλίνα έναντι των άλλων κύριων νομισμάτων, παρά τις συνεχιζόμενες συζητήσεις για το ενδεχόμενο η Μ. Βρετανία να ενεργοποιήσει άμεσα το άρθρο 16 του πρωτοκόλλου της Β. Ιρλανδίας. Η ισοτιμία ευρώ/στερλίνα υποχώρησε στα μέσα της εβδομάδας σε νέο χαμηλό για το τελευταίο ενάμισι έτος κάτω από το 0,84, ενώ, εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για την πορεία της πανδημίας, ιδίως στην Ευρώπη, το ευρώ έχασε σημαντικό έδαφος και έναντι του ελβετικού φράγκου υποχωρώντας κοντά στο 1,045 για πρώτη φορά τα τελευταία εξίμισι χρόνια, περίπου. Πτωτική πορεία κατέγραψε και η ισοτιμία ευρώ/δολ., επηρεασμένη επίσης αρνητικά από τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ ότι είναι απίθανο να προχωρήσει η τράπεζα σε αύξηση των επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2022, όπως εκτιμά η αγορά, υποχωρώντας σε νέο χαμηλό από τον Ιούλιο του 2020 κοντά στο 1,1260, καταγράφοντας απώλειες περίπου 1,6% σε εβδομαδιαία βάση.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή