Δραστικές αλλαγές το 2022 στη φορολογία των ακινήτων

Δραστικές αλλαγές το 2022 στη φορολογία των ακινήτων

Αντικειμενικές με διαρκή επικαιροποίηση, ενιαίος ΕΝΦΙΑ με νέους συντελεστές

4' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα σταθερό και φιλικό για τους υποψήφιους επενδυτές ακινήτων περιβάλλον θα επιδιώξει να δημιουργήσει η κυβέρνηση μέσα στο 2022 με σειρά παρεμβάσεων που δρομολογούνται για το νέο έτος. Το «πακέτο» περιλαμβάνει την ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών, αλλά και τη θέσπιση ενός μόνιμου μηχανισμού επικαιροποίησής τους, ώστε ο υπολογισμός των φόρων κατοχής και μεταβίβασης να γίνεται με τιμές ζώνης όσο το δυνατόν πιο κοντά στις τρέχουσες εμπορικές. Στο ίδιο σκηνικό εντάσσεται και η επικαιροποίηση –αργότερα μέσα στη χρονιά και με προοπτική ενεργοποίησης από το 2023– των συντελεστών εμπορικότητας και παλαιότητας. Το νομοσχέδιο με τον νέο ΕΝΦΙΑ δρομολογείται για το τέλος Ιανουαρίου με στόχο να ψηφιστεί στις αρχές Φεβρουαρίου και μέχρι το τέλος του συγκεκριμένου μήνα να έχει γίνει η πρώτη εκκαθάριση με βάση τους νέους συντελεστές, ώστε η περίοδος αποπληρωμής να ξεκινήσει από τον Μάρτιο. Η συγχώνευση του συμπληρωματικού φόρου με τον κύριο αποσκοπεί στο να κάνει ελκυστικότερες τις επενδύσεις στα ακίνητα τόσο για τους εγχώριους όσο και για τους ξένους επενδυτές, καθώς πλέον δεν θα υπάρχει ο κίνδυνος μεγαλύτερης φορολόγησης λόγω συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού ακινήτων. Αλλαγές δρομολογούνται και στη διαδικασία μεταβίβασης των ακινήτων, με τελικό στόχο όλα να γίνονται ηλεκτρονικά. Σε αυτό θα συμβάλει και η έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου η οποία επίσης θα πρέπει να εκδίδεται υποχρεωτικά από την 1/1/2022 προκειμένου να μπορεί να μεταβιβαστεί με οποιονδήποτε τρόπο ένα ακίνητο. Προς… μονιμοποίηση οδεύουν και οι μηχανισμοί δήλωσης των ξεχασμένων τετραγωνικών στους δήμους ή τακτοποίησης αυθαιρεσιών. Εστω και με πιο τσουχτερά πρόστιμα, το σχέδιο είναι να υπάρχει ένας τρόπος τακτοποίησης εκκρεμοτήτων με τη δημόσια διοίκηση, ώστε να μην μπλοκάρουν οι μεταβιβάσεις ακινήτων.

Στόχος είναι η δημιουργία σταθερού πλαισίου, που θα αυξήσει τις συναλλαγές και τις επενδύσεις στην κτηματαγορά.

Στόχος, το 2022 να επιτευχθεί ρεκόρ συναλλαγών αλλά και τόνωση των επενδύσεων στην αγορά ακινήτων. Εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, οι αγοραπωλησίες μπορούν να ξεπεράσουν τις 100.000, παρά την ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών, ενώ οι επενδύσεις στον χώρο των κατασκευών μπορούν να κινηθούν αισθητά πάνω από τα 3 δισ. ευρώ του 2020 και τα περίπου 3,5-4 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα είναι η επίδοση για το 2021. Στο τραπέζι, τέλος, αναμένεται να μπει μέσα στο 2022 και η ιδέα για επαναφορά της έκπτωσης φόρου για την ασφάλιση των ακινήτων. Ηδη, στο πλαίσιο του νέου κλιματικού νόμου δρομολογείται η υποχρεωτική ασφάλιση των υπό ανέγερση ακινήτων σε περιοχές που θα κρίνονται ως υψηλού κινδύνου είτε για πλημμύρες είτε για σεισμούς είτε για πυρκαγιές. Ωστόσο, πέραν του συγκεκριμένου μέτρου, υπάρχει η άποψη ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα για να τονωθεί η κουλτούρα ασφάλισης της ακίνητης περιουσίας και η επαναφορά της έκπτωσης φόρου –μέτρο που υπήρχε στη φορολογική νομοθεσία πριν από αρκετά χρόνια– εντάσσεται ακριβώς σε αυτή τη λογική.

Εκτός από τις αλλαγές που προαναφέρθηκαν, η τόνωση της κτηματαγοράς απαιτεί και χρηματοδότηση. Εκτιμάται ότι το 2022 θα υπάρχει εισροή κεφαλαίων από τρεις πηγές. Πρώτον από τα αυξημένα δάνεια που εκτιμάται ότι θα χορηγήσουν μέσα στο επόμενο έτος οι τράπεζες. Δεύτερον, από τις συσσωρευμένες καταθέσεις, μέρος των οποίων ήδη κατευθύνεται στην κτηματαγορά είτε για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών είτε για επενδυτικούς λόγους. Η 3η πηγή είναι οι επενδύσεις από το εξωτερικό οι οποίες εκτιμάται ότι θα αυξηθούν και πάλι με το που θα ομαλοποιηθεί πλήρως η κατάσταση σε υγειονομικό επίπεδο.

Τι έχει «κλειδώσει» και τι εξετάζεται για τον νέο ΕΝΦΙΑ

Συνεχείς προσοµοιώσεις, προκειμένου να καταλήξει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στον νέο ΕΝΦΙΑ, «τρέχει» η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Προς το παρόν έχει «κλειδώσει» μόνο το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θα πρέπει να έχει ο νέος φόρος –2,5 δισ. ευρώ, περίπου 60 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2021– και το χρονοδιάγραμμα πληρωμής του φόρου, ο οποίος θα καταβάλλεται σε 10 δόσεις, από τον Μάρτιο μέχρι τον Δεκέμβριο κάθε έτους. «Κλειδωμένη» είναι και η ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο, ώστε να μην επιβάλλεται φόρος με βάση τη συνολική αξία της περιουσίας. Από εκεί και πέρα εξετάζονται διάφορα σενάρια:

1. Να καταργηθεί και η έκπτωση φόρου που θεσπίστηκε το 2019 (10% για τις περιουσίες άνω του 1 εκατ. ευρώ, 20% για τις περιουσίες από 100.000 ευρώ έως 1 εκατ. ευρώ και 30% για τις περιουσίες έως 60.000 ευρώ) και τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν να χρηματοδοτήσουν την ενιαία κλίμακα, που θα έχει χαμηλότερους συντελεστές.

Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θα πρέπει να έχει ο νέος φόρος τοποθετείται στα 2,5 δισ. ευρώ.

2. Να υπάρχει πρόσθετη επιβάρυνση για τα μεγάλης αξίας ακίνητα, κάτι που μπορεί να υλοποιηθεί είτε με έναν ενιαίο συντελεστή προσαύξησης του φόρου για ακίνητα από ένα επίπεδο αξίας και πάνω είτε με αυξημένους φόρους ανά τετραγωνικό για τα ακίνητα στις ακριβότερες περιοχές της χώρας.

Με την ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος της τάξεως των 300-400 εκατ. ευρώ. Το τελικό ποσό θα γίνει γνωστό στο οικονομικό επιτελείο σε λίγες ημέρες, όταν θα έχει ενσωματωθεί η επίπτωση και της τελευταίας αξίας. Μαζί με τα 60 εκατ. ευρώ που θα είναι η μείωση της απόδοσης του φόρου για το 2022, ο δημοσιονομικός χώρος που έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο για να χρηματοδοτήσει τη μείωση των συντελεστών φτάνει στα 440 εκατ. ευρώ, ενώ αν ενσωματωθεί και η έκπτωση φόρου του 10%-30% τότε ανεβαίνουμε περίπου στο 1 δισ. ευρώ. Με αυτούς τους πόρους ουσιαστικά ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να σχεδιαστεί εξαρχής με γνώμονα η πλειονότητα των ιδιοκτητών να πληρώνει λιγότερο φόρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή