Φόβοι για «λουκέτα» σε ΜμΕ όταν αποσυρθεί εντελώς το δίχτυ ασφαλείας

Φόβοι για «λουκέτα» σε ΜμΕ όταν αποσυρθεί εντελώς το δίχτυ ασφαλείας

Το α΄ 6μηνο του 2020 το 80,6% των ΜμΕ κατέγραψε μείωση τζίρου, με τη μείωση μεσοσταθμικά να είναι 46,4%

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρός παραμένει ο δείκτης ανασφάλειας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, καθώς μπορεί τα μέτρα στήριξης που έλαβε η κυβέρνηση στη διάρκεια της πανδημίας να απέτρεψαν τα μαζικά «λουκέτα», όμως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί όταν αποσυρθεί εντελώς το «δίχτυ ασφαλείας». Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μεταξύ άλλων η ετήσια έκθεση του ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ (Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας) με τίτλο «Ο αντίκτυπος της πανδημίας στις επιχειρήσεις», η οποία παρουσιάστηκε χθες.

Ειδικότερα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετώπιζαν σοβαρό κίνδυνο άμεσης διακοπής της δραστηριότητάς τους, από το 1,7% που είχαν καταγραφεί τον Φεβρουάριο του 2020 (προ πανδημίας) ανήλθαν στο 5,9% και 6% τον Ιούλιο του 2020 και τον Φεβρουάριο του 2021 αντίστοιχα. Τον Ιούλιο του 2021 παρατηρήθηκε αποκλιμάκωση του κινδύνου βιωσιμότητας των ΜμΕ, καθώς το σχετικό ποσοστό υποχώρησε στο 4,1%, πιθανότατα ως αποτέλεσμα τόσο της διεύρυνσης των μέτρων στήριξης όσο και της επιτάχυνσης του εμβολιαστικού προγράμματος που επέτρεψε τη λειτουργία των επιχειρήσεων σε πολύ καλύτερες συνθήκες σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα της πανδημικής περιόδου.

Το γεγονός ότι οι φόβοι για μαζικά «λουκέτα» δεν έχουν επιβεβαιωθεί –για την ώρα τουλάχιστον– αποτυπώνεται και στα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ). Το 2020 οι διαγραφές επιχειρήσεων ήταν 15.319 έναντι 21.117 το 2019, ενώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021 είναι μόλις 6.533.

Το φαινόμενο των λιγότερων πτωχεύσεων στη διάρκεια του 2020 δεν είναι μόνο ελληνικό. Εχει καταγραφεί και από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ενώ σε μελέτη που έγινε σε 17 κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, υπολογίστηκε ότι εάν δεν είχαν ληφθεί τα μέτρα στήριξης, οι πτωχεύσεις θα ήταν διπλάσιες από τα προ πανδημίας επίπεδα. Το ότι η τάση αυτή αρχίζει να αλλάζει, καθώς τα μέτρα στήριξης σταματούν, φαίνεται από τα τελευταία στοιχεία της Eurostat για τις πτωχεύσεις. Ετσι, αν και μέχρι και το α΄ τρίμηνο του 2021 παρατηρήθηκε μείωση των πτωχεύσεων σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, κατά το β΄ τρίμηνο του 2021 καταγράφηκε αύξηση των πτωχεύσεων κατά 20,8% στην Ε.Ε. και κατά 34,1% στην Ευρωζώνη.

Σε ό,τι αφορά τις έως τώρα επιπτώσεις της πανδημίας στις ΜμΕ τα στοιχεία της έκθεσης δείχνουν τα εξής:

• Το α΄ εξάμηνο του 2020 το 80,6% των ΜμΕ κατέγραψε μείωση κύκλου εργασιών, με τη μείωση μεσοσταθμικά να είναι 46,4%. Το β΄ εξάμηνο, το 70,7% των ΜμΕ κατέγραψε μείωση τζίρου, η οποία μεσοσταθμικά ήταν 47,8%, ενώ στο πρώτο εξάμηνο μειωμένο τζίρο είχε το 55% των ΜμΕ, με τη μεσοσταθμική μείωση να διαμορφώνεται σε 41,4%.

• Το 47,8% των ΜμΕ είχε ζημίες το 2020 έναντι 27,6% το 2019.

• Τα ποσοστά των επιχειρήσεων με μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα ήταν 14,8% τον Ιούνιο του 2020, 24,7% τον Φεβρουάριο του 2021 και 21,4% τον Ιούλιο του 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή