Πρόγραμμα non dom: Σε πολλές άλλες χώρες υπάρχουν πιο ευνοϊκά μέτρα, λέει το ΥΠΟΙΚ

Πρόγραμμα non dom: Σε πολλές άλλες χώρες υπάρχουν πιο ευνοϊκά μέτρα, λέει το ΥΠΟΙΚ

Το ελληνικό φορολογικό σύστημα και οι πρόσφατες αλλαγές που παρέχουν τη δυνατότητα σε ξένους επενδυτές να μετακομίσουν φορολογικά στην Ελλάδα είναι απόλυτα διαφανές, αναφέρει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ελληνικό φορολογικό σύστημα και οι πρόσφατες αλλαγές που παρέχουν τη δυνατότητα σε ξένους επενδυτές να μετακομίσουν φορολογικά στην Ελλάδα, όπως επίσης σε συνταξιούχους καθώς και σε όσους εργάζονται στο εξωτερικό να έρθουν στην Ελλάδα με ευνοϊκούς όρους, είναι απόλυτα διαφανές, αναφέρει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Σημειώνει, δε, ότι οι φορολογικές αρχές ελέγχουν διεξοδικά όλους όσοι αιτούνται να μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα τόσο μέσω του νόμου για το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, ενώ υπάρχει και διοικητική συνεργασία με τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Αυτή είναι η απάντηση στην έκθεση του Παρατηρητηρίου της Ε.Ε., με το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών να υπενθυμίζει ότι η φορολογία φυσικών προσώπων είναι στην πλήρη αρμοδιότητα των κρατών-μελών. Επισημαίνει μάλιστα ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ευνοϊκότερα συστήματα, όπως για παράδειγμα η Πορτογαλία, που σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους το πλαίσιο είναι ανοιχτό και επιτρέπει ακόμη και σε αυτούς του δημοσίου τομέα να μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα με αυξημένα προνόμια, σε αντίθεση με τη χώρα μας όπου το πλαίσιο αφορά μόνο τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

Σχετικά με τις αιτιάσεις ότι το ελληνικό σύστημα είναι επιβλαβές και ότι οι πλούσιοι αλλοδαποί δεν συμμετέχουν στην εγχώρια οικονομία, απαντά, διερωτώμενο εάν οι 500.000 ευρώ που πρέπει να επενδύσει είναι λίγα; Επίσης τονίζει ότι τα χρήματα αυτά κατευθύνονται στον κατασκευαστικό κλάδο, κατά συνέπεια στην εγχώρια οικονομία αλλά και στο ελληνικό χρηματιστήριο. Το περίεργο, όπως υποστηρίζει το ίδιο στέλεχος, είναι που το Παρατηρητήριο δεν κάνει καμία αναφορά στα ευνοϊκά φορολογικά συστήματα που ισχύουν για τις επιχειρήσεις όπως για παράδειγμα αυτό που εφαρμόζει η Ολλανδία.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι πλούσιοι ξένοι που έχουν υποβάλει αίτηση μεταφοράς της φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα ξεπερνούν τους 100 και το ποσό που έχουν επενδύσει στην Ελλάδα ή πρόκειται να επενδύσουν ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ.

Επίσης, περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι έχουν έρθει ήδη στην Ελλάδα. Πρόκειται κυρίως για Ελληνες που εγκατέλειψαν τη χώρα τα χρόνια των μνημονίων και επιστρέφουν στην Ελλάδα σε νέα θέση εργασίας με πολύ χαμηλό φορολογικό συντελεστή (μειωμένος κατά 50% για επτά χρόνια).

Σημαντική ανταπόκριση φαίνεται να έχει η παροχή κινήτρων και για τους συνταξιούχους. Μόνο το 2021 έχουν υποβληθεί 206 αιτήσεις, εκ των οποίων έχουν εγκριθεί 157 αιτήσεις από 21 χώρες, 13 εκ των οποίων είναι από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή