Στην τελική ευθεία η πώληση 2.300 ακινήτων της Πειραιώς

Στην τελική ευθεία η πώληση 2.300 ακινήτων της Πειραιώς

Μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτικά funds για το χαρτοφυλάκιο Terra

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αρχοντικό Σερπιέρη, στη γωνία των οδών Πανεπιστημίου και Εδουάρδου Λω, συνολικής αξίας 40 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνεται στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων με την επωνυμία Terra, που έχει βγάλει προς πώληση η Τράπεζα Πειραιώς. Το τριώροφο κτίριο που αποκτήθηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα από την Αγροτική Τράπεζα και έναν αιώνα μετά πέρασε στην κυριότητα της Τράπεζας Πειραιώς, αποτελεί ένα από τα λίγα σωζόμενα αρχοντικά του 19ου αιώνα στην Αθήνα και είναι από τα πιο εμβληματικά κτίρια του χαρτοφυλακίου, που οδεύουν προς πώληση.

Η διαδικασία πώλησης του χαρτοφυλακίου Terra έχει ξεκινήσει από την Τράπεζα Πειραιώς το καλοκαίρι και παρά τη μείωση της αρχικής περιμέτρου από το 1 δισ. ευρώ στα 800 εκατ. ευρώ, αποτελεί το μεγαλύτερο πακέτο ακινήτων που βγαίνει προς πώληση στην ελληνική αγορά. Περιλαμβάνει 2.300 ακίνητα όλων των κατηγοριών, δηλαδή οικιστικά και εμπορικά, οικόπεδα και βιομηχανικά ακίνητα, ξενοδοχεία, καθώς και 125 ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα της τράπεζας αξίας 307 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος προτίθεται να απελευθερώσει 18 ακίνητα στο πλαίσιο της απόφασης της διοίκησης να μεταφέρει κεντρικές υπηρεσίες στο Ελληνικό έως το 2025.

Οπως εξηγεί ο επικεφαλής της μονάδας Group Real Estate της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Κορμάς, «το project Terra αποτελεί το επιστέγασμα της συνολικής στρατηγικής που έχει χαράξει ο όμιλος Πειραιώς στον τομέα του real estate την τελευταία 4ετία με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση των ακινήτων του ομίλου».

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο ακινήτων ύψους 800 εκατ. ευρώ που βγαίνει προς πώληση στην ελληνική αγορά.

Η σύνθεση του χαρτοφυλακίου Terra έχει προσελκύσει έντονο ενδιαφέρον από μεγάλους κυρίως ξένους επενδυτές και, σύμφωνα με πληροφορίες, στη διαδικασία του VDR που άνοιξε εκ νέου μετά την αρχική διερευνητική φάση, συμμετέχουν επτά σημαντικά ονόματα. Πρόκειται για τα επενδυτικά κεφάλαια Bain, Brook Lane, Davidson Kempner, Dromeus, Lone Star, Resolute και PIMCO. Μετά την υπογραφή συμβάσεων εμπιστευτικότητας, θα ακολουθήσει από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές η διαδικασία του due diligence που εκτιμάται ότι θα απαιτήσει χρόνο, μεταθέτοντας την υποβολή δεσμευτικών προσφορών στις αρχές του 2022.

Να σημειωθεί ότι το συνολικό χαρτοφυλάκιο real estate της τράπεζας φθάνει τα 3 δισ. ευρώ και η συναλλαγή Terra –όταν ολοκληρωθεί– θα αποτελέσει το μεγαλύτερο πακέτο ακινήτων που μεταβιβάζεται μέχρι σήμερα από συστημική τράπεζα. Η κίνηση στοχεύει στην ελάφρυνση του ισολογισμού της Τράπεζας Πειραιώς από τον τεράστιο όγκο ακινήτων που έχει συσσωρεύσει μέχρι σήμερα κυρίως μέσα από τις απορροφήσεις τραπεζών και λιγότερο από ρευστοποιήσεις.

Η πρωτοβουλία αν και εμβληματική δεν περιλαμβάνεται στα μέτρα κεφαλαιακής ενίσχυσης άνω των 3 δισ. ευρώ που έχει υλοποιήσει η διοίκηση της τράπεζας τους τελευταίους μήνες για τη στήριξη του μετασχηματισμού της. Στα μέτρα αυτά πρόκειται να προστεθούν άλλα 400 εκατ. ευρώ από δράσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης που βρίσκονται σε εξέλιξη. Σε αυτά περιλαμβάνονται 180 εκατ. ευρώ που θα προστεθούν από την υλοποίηση του σχεδίου Mayfair, που προβλέπει την εκχώρηση διαχείρισης σε εξειδικευμένο ανεξάρτητο διαχειριστή συμμετοχών της τράπεζας σε εταιρείες του μη χρηματοπιστωτικού τομέα. Πρόκειται για συμμετοχές σε περίπου 12 εταιρείες που έχουν περιέλθει στην Τράπεζα Πειραιώς, ως αποτέλεσμα της μετατροπής δανείων σε equity – μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και εταιρείες real estate.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή