Πάουελ για 2η θητεία στη Fed πρότεινε ο Μπάιντεν

Πάουελ για 2η θητεία στη Fed πρότεινε ο Μπάιντεν

Σε μια στιγμή εξαιρετικά κρίσιμη για την αμερικανική οικονομία, που αντιμετωπίζει υψηλό πληθωρισμό και ελλείψεις στην αγορά εργασίας, ο Αμερικανός πρόεδρος επιλέγει τη συνέχεια και τη σταθερότητα στην κεντρική τράπεζα.

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια στιγμή εξαιρετικά κρίσιμη για την αμερικανική οικονομία, που αντιμετωπίζει υψηλό πληθωρισμό και ελλείψεις στην αγορά εργασίας, ο Αμερικανός πρόεδρος επιλέγει τη συνέχεια και τη σταθερότητα στην κεντρική τράπεζα. Αυτό καταδεικνύει η απόφαση του Τζο Μπάιντεν να διατηρήσει την ηγεσία της Federal Reserve τουλάχιστον στον προεδρικό θώκο ανανεώνοντας τη θητεία του Τζερόμ Πάουελ, που σημειωτέον είχε επιλεγεί από τον Ντόναλντ Τραμπ. Για δεύτερη τη τάξει στην ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ προωθεί, όμως, τη Λίελ Μπρέιναρντ, η οποία αποτελεί το αντίπαλον δέος του Πάουελ, καθώς έχει διαφωνήσει ριζικά με καίριες επιλογές του και ειδικότερα με την απόφασή του να χαλαρώσει τις απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας για τις αμερικανικές τράπεζες και ουσιαστικά να ανακαλέσει τις αυστηρές ρυθμίσεις που επεβλήθησαν στις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Η πολιτική του αυτή ήταν, άλλωστε, που οδήγησε τη Δημοκρατική γερουσιαστή της Μασαχουσέτης από την αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών, Ελίζαμπεθ Γουόρεν, να χαρακτηρίσει τον Πάουελ «επικίνδυνο άνθρωπο». Και δεν ήταν η μόνη, βέβαια, καθώς ο κ. Πάουελ έχει επικριθεί δριμύτατα για την ανάκληση των ρυθμίσεων που επεβλήθησαν στα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Η κ. Μπρέιναρντ εθεωρείτο έτσι κι αλλιώς η ισχυρότερη ανταγωνίστρια του Πάουελ για την προεδρία της Fed. Παρουσιάζοντας τις επιλογές του, ο κ. Μπάιντεν τόνισε πως ο κ. Πάουελ και η κ. Μπρέιναρντ βοήθησαν «να περάσουμε μέσα από τη χειρότερη ύφεση της σύγχρονης ιστορίας της Αμερικής και να μας ανοίξουν τον δρόμο προς την ανάκαμψη». Εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στα δύο στελέχη της Fed, που «θα επικεντρωθούν στην ανάσχεση του πληθωρισμού, στη διατήρηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα και στην αύξηση της απασχόλησης μέχρι τα επίπεδα της πλήρους απασχόλησης ώστε να κάνουν την αμερικανική οικονομία ισχυρότερη από ποτέ». Ο 68χρονος Πάουελ διορίστηκε πρόεδρος της Fed το 2017 ενώ είχε ήδη διατελέσει διευθυντικό στέλεχός της από το 2012 και στο παρελθόν ανώτερο στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών υπό τον Τζορτζ Μπους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τήρησε την παράδοση, που θέλει κάθε καινούργιο πρόεδρο των ΗΠΑ να ανανεώνει τη θητεία του προέδρου της Fed προκειμένου να περάσει το μήνυμα της συνέχειας και της ενότητας. Το ίδιο έκανε ο Μπαράκ Ομπάμα όταν ανανέωσε τη θητεία του Μπεν Μπερνάνκι το 2009 και ο Μπιλ Κλίντον όταν ανανέωσε τη θητεία του Αλαν Γκρίνσπαν το 1996. Την παράδοση παραβίασε μόνον ο Ντόναλντ Τραμπ, όταν διόρισε τον Τζερόμ Πάουελ και δεν ανανέωσε τη θητεία της Τζάνετ Γέλεν, σημερινής υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή