«Φρένο» στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω πανδημίας

«Φρένο» στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω πανδημίας

Υποτονική ήταν η χθεσινή συνεδρίαση στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους σημαντικότερους δείκτες να κλείνουν σχεδόν αμετάβλητοι, αν και η χθεσινή συνεδρίαση ήταν για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών η καλύτερη που έχει καταγραφεί μετά τον Μάρτιο.

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποτονική ήταν η χθεσινή συνεδρίαση στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους σημαντικότερους δείκτες να κλείνουν σχεδόν αμετάβλητοι, αν και η χθεσινή συνεδρίαση ήταν για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών η καλύτερη που έχει καταγραφεί μετά τον Μάρτιο.

Μεγάλη ώθηση στον συγκεκριμένο κλάδο έδωσε η είδηση ότι το αμερικανικό fund KKR ενδιαφέρεται να εξαγοράσει τον ιταλικό όμιλο τηλεπικοινωνιών Telecom Italia. Η μετοχή του ιταλικού ομίλου σημείωσε θεαματικό άλμα, οδηγώντας τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών σε άνοδο 1,8%. Μια άλλη συμφωνία στον χώρο των τηλεπικοινωνιών επηρέασε επίσης χθες την αγορά και ήταν η συμφωνία της νορβηγικής Telenor με την Charoen Pokphand Group για δημιουργία μεικτής εταιρείας από τη συγχώνευσή τους σε  μια νέα εταιρεία αξίας περίπου 8,6 δισ. δολαρίων. Η μετοχή της Telenor σημείωσε έτσι άνοδο 1,5%. Η σουηδική Ericsson, αντιθέτως, υποχώρησε κατά 5,6% όταν έγινε γνωστή η είδηση ότι συμφώνησε να εξαγοράσει τη Vonage, εταιρεία υπηρεσιών «νέφους» στο Ιντερνετ, έναντι 6,2 δισ. δολαρίων.

Η προειδοποίηση του  Βερολίνου για πιθανή επαναφορά των αυστηρών περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης της πανδημίας επισκίασε, όμως, τις θετικές ειδήσεις. Η δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου για τη δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζει η Γερμανία με την πανδημία και το ενδεχόμενο να πρέπει να καταφύγει σε νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα συνέπεσε με την απόφαση της Αυστρίας να καταφύγει σε νέο lockdown, καθώς είχε προηγηθεί δραματική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών η καλύτερη που έχει καταγραφεί μετά τον Μάρτιο.

Οι εξελίξεις και οι προειδοποιήσεις είχαν σαν αποτέλεσμα να επανέλθει η ανησυχία και η απαισιοδοξία στις ευρωπαϊκές αγορές και να ανακοπεί η γενικότερη άνοδος. Ετσι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος, ενώ ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης είχε επίσης σχεδόν μηδενική μεταβολή, με οριακή άνοδο 0,03%. Εξαίρεση αποτέλεσε ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου που έκλεισε με κέρδη 0,60%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, πάντως, επικράτησε ευφορία, με τους βασικούς δείκτες της Wall Street , τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones και τον S&P να σημειώνουν κέρδη μέχρι αργά το βράδυ, χάρη στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου να ανανεώσει τη θητεία του φιλικού προς την αγορά Ζερόμ Πάουελ στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή