Συναγερμός για το ενεργειακό σύστημα

Συναγερμός για το ενεργειακό σύστημα

Συναγερμός έχει σημάνει στις αρμόδιες αρχές για την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας ενόψει του χειμώνα.

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πρώτο πλάνο περνάει το ζήτημα της ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας με ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς η ζήτηση αναμένεται αυξημένη τους χειμερινούς μήνες και η κάλυψή της τις ώρες αιχμής κρέμεται κυριολεκτικά από τον «βρώμικο» λιγνίτη. Το ζήτημα της επάρκειας του συστήματος σε συνθήκες υψηλής ζήτησης, που μπορεί να προκαλέσει πιθανή χειμωνιάτικη κακοκαιρία, τέθηκε ευθέως από τον ΑΔΜΗΕ από τις αρχές Οκτωβρίου, ο οποίος ζήτησε από τους παραγωγούς φυσικού αερίου και από τη ΔΕΗ πλήρη διαθεσιμότητα των μονάδων και από απόψεως συντήρησης και από απόψεως καυσίμου για το τρίμηνο Δεκεμβρίου – Φεβρουαρίου 2022. Μια απαντητική επιστολή της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ για τη διαθεσιμότητα των λιγνιτικών μονάδων με ημερομηνία 16 Νοεμβρίου, που υπογράφει ο γενικός διευθυντής Δ. Μετικάνης και η οποία κοινοποιήθηκε και στο ΥΠΕΝ χτύπησε καμπανάκι, και ο υπουργός Κώστας Σκρέκας ζήτησε από τη ΡΑΕ να συγκαλέσει την Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων, η οποία αν και είχε προγραμματιστεί για την περασμένη Δευτέρα, μεταφέρθηκε για σήμερα το πρωί.

Στο μικρό αυτό διάστημα των τριών ημερών η κατάσταση σε σχέση με τις τιμές επιδεινώθηκε δραματικά. Η επιβολή από τις ΗΠΑ νέων κυρώσεων εις βάρος δύο πλοίων και μιας εταιρείας που συνδέονται με τον αγωγό Νord Stream 2 εκτόξευσε την τιμή του φυσικού αερίου κοντά στα 90 ευρώ/MWh χθες και σε επίπεδα νέων ρεκόρ τις τιμές ρεύματος στις χονδρεμπορικές αγορές της Ευρώπης. Η μέση τιμή στην Ελλάδα σκαρφάλωσε σήμερα στα 281 ευρώ/MWh, ενώ η μέγιστη τιμή έφτασε στα 385 ευρώ. Η υψηλότερη τιμή καταγράφεται στη Σερβία στα 310 ευρώ και ακολουθούν η Ελβετία με τιμή στα 309 και η Γαλλία στα 295 ευρώ/MWh.

Η μέση τιμή στην Ελλάδα σκαρφάλωσε σήμερα στα 281 ευρώ/MWh, ενώ η μέγιστη έφτασε στα 385 ευρώ.

Με τα ανελέητα χτυπήματα των τιμών να μην έχουν τελειωμό, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και οι αρμόδιες αρχές καλούνται σήμερα να βρουν λύσεις για να διασφαλίσουν την ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας, καθώς αρχίζουν να πέφτουν οι πρώτες χειμερινές θερμοκρασίες και η ζήτηση να αυξάνεται. Λύσεις εύκολες ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχουν, τουλάχιστον σύμφωνα με τα όσα η ΔΕΗ αναφέρει στην επιστολή της προς τον ΑΔΜΗΕ για τη διαθεσιμότητα των λιγνιτικών μονάδων.

Το πρώτο θέμα που θέτει ως προϋπόθεση για τη διαθεσιμότητα των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων (Αγ. Δημήτριος 1, 2, 3, 4 και 5, Μελίτης και Μεγαλόπολη 4) η ΔΕΗ, είναι η περιβαλλοντική τους προσαρμογή που αφορά στο καθεστώς παρέκκλισης της λειτουργίας τους με βάση σχετική ευρωπαϊκή οδηγία. Ο προσδιορισμός των ωρών λειτουργίας θα πρέπει να εγκριθεί από το ΥΠΕΝ. Το εν λόγω πρόβλημα είναι πιο έντονο για τις μονάδες 1 και 2 του Αγ. Δημητρίου, για τις οποίες έχει περιοριστεί σημαντικά ο επιτρεπόμενος χρόνος λειτουργίας τους, λόγω της εντατικότερης της αναμενόμενης λειτουργίας τους την περίοδο του καύσωνα. Πέραν της γενικής αυτής προϋπόθεσης, η ΔΕΗ συναρτά τη διαθεσιμότητα των μονάδων με τα διαθέσιμα αποθέματα λιγνίτη στις αυλές των ΑΗΣ καθώς και με την απρόσκοπτη τροφοδοσία τους με λιγνίτη. Σημειώνει, μάλιστα, ότι λόγω της απρόβλεπτα εντατικότερης λειτουργίας των μονάδων το τελευταίο διάστημα, τα αποθέματα λιγνίτη εμφανίζονται σε χαμηλά σχετικά επίπεδα στους σταθμούς Μελίτης και Μεγαλόπολης. Ειδικότερα, στον ΑΗΣ Μελίτης, σημειώνει ότι διαπιστώνονται και σημαντικά προβλήματα τροφοδοσίας λόγω αδυναμίας του βασικού συμβατικού προμηθευτή. Πρόκειται για τα λιγνιτωρυχεία Αχλάδας, τα οποία τροφοδοτούν σε ποσοστό 75% τον ΑΗΣ Μελίτης.

Για τη Μεγαλόπολη 3 η ΔΕΗ κατηγορηματικά δηλώνει ότι είναι μη διαθέσιμη, επικαλούμενη σοβαρή βλάβη σε τμήμα του λέβητα που εμφανίστηκε κατά την επαναλειτουργία της το καλοκαίρι για την κάλυψη αιχμών έπειτα από 9 μήνες πλήρους αδρανοποίησης. Θυμίζει δε ότι η ΔΕΗ έχει ζητήσει τη διακοπή της λειτουργίας της και την ανάκληση της άδειας παραγωγής της. Η διαθεσιμότητα της πέμπτης μονάδας του Αγ. Δημητρίου, τέλος, θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση των εργασιών περιβαλλοντικής αναβάθμισης που αναμένεται μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου. Πέραν αυτών η ΔΕΗ επισημαίνει ότι το νέο περιβάλλον έχει δημιουργήσει για τις λιγνιτικές μονάδες απαιτήσεις λειτουργίας τους ως αιχμιακές, οι οποίες δεν συνάδουν με τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά και προκαλούν ισχυρή καταπόνηση επιμέρους συστημάτων τους με αρνητικές επιπτώσεις στην αξιοπιστία τους. Η διαθεσιμότητα και αξιοπιστία των μονάδων, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, συναρτάται και με πιθανές επιπτώσεις της πανδημίας λόγω των υψηλών επιπέδων κρουσμάτων στην περιφέρεια της Δ. Μακεδονίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή