Σύσταση σε τρεις τραπεζικούς κολοσσούς από διεθνή Αρχή

Σύσταση σε τρεις τραπεζικούς κολοσσούς από διεθνή Αρχή

Το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η διεθνής ρυθμιστική αρχή που εποπτεύει την ευστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος, καλεί τις αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες JPMorgan Chase και Goldman Sachs, καθώς και τη γαλλική BNP Paribas, να ενισχύσουν τα κεφαλαιακά τους αποθέματα.

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η διεθνής ρυθμιστική αρχή που εποπτεύει την ευστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος, καλεί τις αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες JPMorgan Chase και Goldman Sachs, καθώς και τη γαλλική BNP Paribas, να ενισχύσουν τα κεφαλαιακά τους αποθέματα. Το ζητούμενο είναι να αποφευχθεί μια επανάληψη συνθηκών ανάλογων με εκείνες που οδήγησαν στην παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal, το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB), με έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας, ανέφερε ότι οι τρεις τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν κατά 0,5% τον δείκτη των κεφαλαίων που διατηρούν ως αποθεματικά. Θα συμμορφωθούν, έτσι, με τους κανόνες που θα ισχύουν για τους 30 μεγαλύτερους ιδιώτες πιστωτές διεθνώς. Οι νέες απαιτήσεις θα ισχύουν από τον Ιανουάριο του 2023, ανέφερε το FSB την Τρίτη.

Το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καλεί JPMorgan, Goldman Sachs και BNP Paribas να ενισχύσουν τα κεφαλαιακά αποθέματά τους.

Οι αλλαγές «αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό την επίδραση των αλλαγών στην υποκείμενη δραστηριότητα των τραπεζών», σημείωσε το Συμβούλιο. Οι ισολογισμοί των τραπεζών «φούσκωσαν» κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ως αποτέλεσμα της στήριξης που προσέφεραν οι κεντρικές τράπεζες με τα εκτεταμένα προγράμματα αγορών ομολόγων αλλά και τα μέτρα δημοσιονομικής χαλάρωσης. Τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία της JPMorgan αναπτύχθηκαν κατά περισσότερο από 25% φτάνοντας τα 3,39 τρισ. δολ. το 2020, από 2.69 τρισ. ένα χρόνο νωρίτερα. Το FSB ανανεώνει τη λίστα των μεγαλύτερων τραπεζών παγκοσμίως σε ετήσια βάση. Η JPMorgan, η μεγαλύτερη τράπεζα στις ΗΠΑ, θα πρέπει να ενισχύσει το κεφαλαιακό της «μαξιλάρι» στο 2,5% και θα είναι έτσι το μόνο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα παγκοσμίως που θα υπόκειται σε τόσο μεγάλη απαίτηση. Στόχος του «μαξιλαριού» είναι η διασφάλιση ότι οι μεγάλες τράπεζες θα έχουν δυνατότητα απορρόφησης πιθανών ζημιών σε περίπτωση χρεοκοπίας. Η BNP Paribas θα πρέπει να φτάσει τα αποθεματικά της κεφάλαια στο 2%, στο επίπεδο όπου βρίσκονται η Citigroup και η HSBC.

Goldman και BNP Paribas αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα, ενώ η JPMorgan δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για κάποιο σχόλιο.

Η Goldman Sachs θα πρέπει να αυξήσει τον δείκτη κεφαλαιακών αποθεμάτων στο 1,5%, στο ίδιο επίπεδο που βρίσκονται ήδη οι Bank of America και Barclays.

Οι αποφάσεις του FSB για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις έρχονται υπό μορφή συστάσεων, τις οποίες οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές έχουν δεσμευθεί να ακολουθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή