Μεγάλα κέρδη για τις τράπεζες από εξαγορές στον κλάδο των ΜΜΕ

Μεγάλα κέρδη για τις τράπεζες από εξαγορές στον κλάδο των ΜΜΕ

Μόνο από την πώληση της Warner Media εισέπραξαν 320 εκατ. δολάρια

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες αποκόμισαν παχυλά κέρδη από τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές που διεκπεραιώθηκαν στον κλάδο των πολυμέσων, της ψυχαγωγίας και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και στόχο είχαν να ανταγωνιστούν την ακμή του συνδρομητικού διαύλου ροής περιεχομένου Netflix. Συγκεκριμένα, εισέπραξαν περισσότερα από 320 εκατ. δολάρια για την παροχή των υπηρεσιών τους στο πλαίσιο της πώλησης της WarnerMedia της ΑΤ&Τ από την Discovery, ενώ πριν από πέντε χρόνια είχαν αντλήσει 234 εκατ. δολάρια, όταν η αμερικανική ΑΤ&Τ είχε αρχικά αγοράσει την επίσης αμερικανική WarnerMedia. Πάντως, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η εφημερίδα Financial Times, η ΑΤ&Τ συμφώνησε να αυτονομηθεί η WarnerMedia και να τη συγχωνεύσει με την ανταγωνίστρια Discovery με σαφώς χαμηλότερο τίμημα από εκείνο το οποίο είχε η πρώτη καταβάλει το 2016 για να την αποκτήσει. Η αποκαλούμενη επενδυτική τράπεζα-μπουτίκ της Allen & Co, η οποία έχει έδρα στη Νέα Υόρκη, εισέπραξε 75 εκατ. δολάρια για τις συμβουλευτικές υπηρεσίες της έναντι της Discovery, ενώ τα τραπεζικά στελέχη της JPMorgan κέρδισαν 15 εκατ. δολάρια αντιστοίχως, καθώς και επιπλέον 140 εκατ. δολάρια για χρηματοπιστωτικής φύσεως υπηρεσίες. Τα σχετικά αναφέρονται σε ανακοίνωση της Discovery.

Υπηρεσίες πριν και μετά

Στους δε συμβούλους της WarnerMedia συμπεριλαμβάνεται η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, η οποία έλαβε 47,8 εκατ. δολάρια, καθώς και η εμπορική τράπεζα LionTree, η οποία κέρδισε 43,1 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς από την εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Refinitiv. Εν τω μεταξύ, όπως επισημαίνουν στο δημοσίευμά τους οι Financial Times, πριν από πέντε χρόνια, κατά το μάλλον ή ήττον, τα ίδια στελέχη στην Allen & Co και στην JPMorgan συγκέντρωσαν σε έσοδα 234 εκατ. δολάρια αφότου η ΑΤ&Τ συμφώνησε να εξαγοράσει τη WarnerMedia, που τότε ονομαζόταν ΤimeWarner αντί 85 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τη Refinitiv.

Η δε Allen & Co, ένας όμιλος που δεν ενδιαφέρεται για τη δημοσιότητα και δεν διατηρεί ούτε καν ιστοσελίδα, εισέπραξε 50 εκατ. δολάρια για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τη WarnerMedia με θέμα την πώλησή της στον τηλεπικοινωνιακό όμιλο AT&T. Επιπροσθέτως, οι κολοσσιαίες αμερικανικές τράπεζες Citigroup και Morgan Stanley είχαν καθαρά έσοδα της τάξεως των 50 εκατ. δολαρίων και 40 εκατ. δολαρίων αντιστοίχως στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης. Για δε τις υπηρεσίες προς την ΑΤ&Τ έλαβε 31,2 εκατ. δολάρια καθεμία από τις JPMorgan, Perella Weinberg Partners και Bank of America. Συν τοις άλλοις, τα υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη του τηλεπικοινωνιακού ομίλου της ΑΤ&Τ αποκόμισαν σε μπόνους ποσόν της τάξεως των 9 εκατ. δολαρίων για την εξαγορά τότε, ενώ σήμερα αυτή ανετράπη. Αξίζει, πάντως, να υπογραμμιστεί ότι από τις αρχές της χρονιάς μέχρι σήμερα τα επενδυτικά τραπεζικά ιδρύματα των ΗΠΑ συσσώρευσαν έσοδα ρεκόρ πέραν των 100 δισ. δολαρίων από την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα εξαγορών και συγχωνεύσεων. Και είναι προφανές ότι αυτό συνδέεται με την τεράστια άνθηση των συμφωνιών, οι οποίες υπερέβησαν τα 5 τρισ. δολάρια πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία. Λίγο καιρό πριν η Amazon απέκτησε τα κινηματογραφικά στούντιο της MGM αντί 8,5 δισ. δολαρίων, ενώ η συμφωνία της ΑΤ&Τ με την Discovery, η οποία δημιουργεί εταιρεία με αξία 132 δισ. δολ., φανερώνει την ταχύτητα με την οποία τα παραδοσιακά ΜΜΕ σπεύδουν να ανταγωνιστούν ισοδύναμα τους ομίλους ροής περιεχομένου με προεξάρχοντα εκείνον του Netflix.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή