Χρηματιστήριο: Στο «κόκκινο» λόγω έξαρσης της πανδημίας

Χρηματιστήριο: Στο «κόκκινο» λόγω έξαρσης της πανδημίας

Υποχώρησε κάτω από τις 900 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με πτώση 1,81%

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σκηνικό της πανδημίας µε την επάνοδο των αυξημένων περιορισμών και τον φόβο για περαιτέρω lockdowns στην Ευρώπη, τα οποία θα βάλουν φρένο στην ανάκαμψη της οικονομίας, επέδρασαν αρνητικά στην επενδυτική ψυχολογία, με τους πωλητές να υπερισχύουν ξεκάθαρα στο Χ.Α. και να στέλνουν τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 900 μονάδες για πρώτη φορά από τις 29 Οκτωβρίου, με τον τζίρο να εμφανίζεται αυξημένος. Η πλειονότητα των blue chips έκλεισε στο «κόκκινο», με τις μεγαλύτερες πιέσεις να δέχονται οι τίτλοι που υπεραπέδωσαν το τελευταίο διάστημα, όπως οι τράπεζες και ο ενεργειακός κλάδος.

Ετσι, σε ό,τι αφορά τα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση της τάξης του 1,81% και στις 894,94 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 80,50 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,67% στις 2.144,58 μονάδες, ενώ κατά 4,66% υποχώρησε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.571,29 μονάδες κυρίως λόγω της βουτιάς κατά 30% στη μετοχή της Τράπεζας Αττικής, που ακολούθησε την εκτόξευση κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας, που ήταν και το αποτέλεσμα των ιδιαίτερων δεδομένων που διαμόρφωσε η αποκοπή του δικαιώματος για τη δρομολόγηση της υπερμεγέθους ΑΜΚ.

Ο τραπεζικός δείκτης υποαπέδωσε και σημείωσε πτώση 3,27% στις 587,77 μονάδες, με την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 2,68%, την Eurobank κατά 2,08%, την Εθνική Τράπεζα κατά 3,78% και την Τράπεζα Πειραιώς κατά 2,47%.

Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι τίτλοι που υπεραπέδωσαν το τελευταίο διάστημα, όπως οι τράπεζες και ο ενεργειακός κλάδος.

Στα μη τραπεζικά blue chips μόνο τρεις τίτλοι έκλεισαν ανοδικά, οι ΟΤΕ (+1%), ΕΛΠΕ (+0,50%) και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (+0,29%) ενώ, στον αντίποδα, πιέσεις άνω του 3% κατέγραψαν Βιοχάλκο και Jumbo και απώλειες άνω του 2% οι ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, ΔΕΗ, ΕΛΒΑΛΧαλκόρ, ΕΥΔΑΠ και Motor Oil.

Σε ό,τι αφορά τη μετοχή της Τράπεζας Αττικής και την αναταραχή που προκάλεσε η διακύμανσή της στο ταμπλό του Χ.Α. στη συνεδρίαση της Δευτέρας, η ΕΧΑΕ έβγαλε διπλή διευκρινιστική ανακοίνωση, εξηγώντας… μόνο πώς προέκυψε η αναπροσαρμοσμένη τιμή του 0,2740 ευρώ και ότι ουσιαστικά όλα έγιναν σύμφωνα με τον κανονισμό, αλλά χωρίς να λέει κάτι για τη στρέβλωση που προκλήθηκε στην εικόνα των δεικτών που συμμετέχει η τράπεζα. Από την πλευρά της, ούτε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπήκε στην ουσία και περιορίστηκε στο να τονίσει ότι απλώς «εφιστά την προσοχή σε όλα τα πρόσωπα που διαμεσολαβούν στην κατάρτιση ή εκτέλεση συναλλαγών να επιδεικνύουν τη δέουσα επιμέλεια αναφορικά με τις τιμές των εντολών που καταχωρίζονται ιδιαίτερα στις περιόδους που υπάρχει αναπροσαρμογή της τιμής λόγω εταιρικής πράξης και τα όρια διακύμανσης είναι διευρυμένα».

Στη συνολική εικόνα του Χ.Α., ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακή», επισημαίνει πως για μία ακόμη φορά επιβεβαιώθηκε ότι ο απρόβλεπτος παράγων μπορεί να ανατρέψει θετικές εκτιμήσεις που τεκμηριώνονται από τα μέχρις εκείνη τη στιγμή δεδομένα. Ετσι, η εκτίμηση ότι ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. θα πετύχει νέο υψηλό έτους ως αποτέλεσμα της πιθανολογούμενης αναβάθμισης από τη Moody’s διαψεύστηκε, ενώ παράλληλα το αυστριακό lockdown διαμόρφωνε προσδοκίες για ανάλογες αποφάσεις και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα με δεδομένη την αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας, οδηγώντας ήδη από την Παρασκευή σε αναταράξεις στις ευρωαγορές.

Με τα δεδομένα αυτά, επανήλθε ο σκεπτικισμός τόσο για την επάνοδο στην κανονικότητα όσο και για τις επιδόσεις του ΑΕΠ κατά το δ΄ τρίμηνο. Ως αποτέλεσμα, το Χ.Α. υποχώρησε κάτω από τις 900 μονάδες, με τις 895 μονάδες να συνιστούν το εγγύτερο επίπεδο στήριξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή