Μερίσματα – ρεκόρ από διεθνείς ομίλους

Μερίσματα – ρεκόρ από διεθνείς ομίλους

3.394 παγκοσμίου εύρους επιχειρήσεις αναμένεται ότι θα διανείμουν το 2021 συνολικά 1,37 τρισ. δολάρια

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επίπεδα πρωτοφανή θα ανέλθουν τα μερίσματα των πολυεθνικών κολοσσών μέσα στο τρέχον έτος, διότι η επιχειρηματική τους δραστηριότητα έχει ενισχυθεί, ενώ με την αρωγή της ζωηρής ζήτησης των καταναλωτών τα κέρδη διογκώθηκαν για τους περισσότερους κλάδους, που επλήγησαν πέρυσι από την πανδημία. Βάσει των αναλύσεων του Reuters στα δεδομένα της Refinitiv για 3.394 παγκοσμίου εύρους επιχειρήσεις, με κεφαλαιοποίηση της τάξεως του τουλάχιστον 1 δισ. δολαρίων, τα αθροιστικά μερίσματα στους μετόχους αναμένεται ότι θα ανέλθουν σε 1,37 τρισ. δολάρια το 2021. Το παρελθόν έτος τα μερίσματα ελαττώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και των πιέσεων που δημιουργήθηκαν από τις κυβερνήσεις αλλά και από τους περιορισμούς του ρυθμιστικού πλαισίου. «Η δυναμική αύξηση των μερισμάτων από τις διεθνούς βεληνεκούς επιχειρήσεις φανερώνει πόσο ισχυρή ήταν η ανάκτηση του χαμένου εδάφους με γνώμονα την κερδοφορία μετά την πανδημία. «Οσο επανέρχεται στην κανονικότητα η οικονομική σταθερότητα και η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων, τόσο τις ακολουθούν και τα μερίσματα», υπογραμμίζει ο Τζέφρι Ντάιλι, πρώτος τη τάξει διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην BNP Paribas Asset Management. «Οι διεθνείς κεφαλαιαγορές είναι προσβάσιμες και οι ισολογισμοί των εταιρειών είναι υγιείς, οπότε αυτές διευκολύνονται να προχωρήσουν σε αύξηση μερισμάτων».  

Τα δεδομένα αποτυπώνουν ότι το τρέχον έτος τα μερίσματα των εταιρειών της Ε.Ε. θα ανέλθουν στα 252,4 δισ. δολάρια, ήτοι θα έχουν αύξηση 25% εν συγκρίσει με το 2020. Αντιστοίχως τα μερίσματα που θα δοθούν από τους αμερικανικούς ομίλους θα συμποσούνται πιθανώς στα 562,3 δισ. δολάρια, εμφανίζοντας άνοδο 8,6%. Αξίζει να αναφερθεί πως οι όμιλοι οι οποίοι πρωτοπορούν στην καταβολή υψηλότερων μερισμάτων, χάρη και στην άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων μέσα στο τρέχον έτος, είναι εκείνοι της εξόρυξης. Επιπροσθέτως, γενναιόδωρες παροχές προς τους μετόχους τους αναμένεται να κάνουν και οι εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου, διότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες, όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η ΕΚΤ, χαλάρωσαν τους περιορισμούς τους επί των μερισμάτων και της επαναγοράς ιδίων μετοχών, που είχαν επιβάλει το 2020. «Σε παγκόσμια κλίμακα το 90% των επιχειρήσεων είτε αύξησαν τα μερίσματά τους φέτος είτε τα διατήρησαν σταθερά – και αυτό είναι μία πολύ ισχυρή ένδειξη για την οικονομική τους υγεία», επισημαίνει σε έκθεσή του ο Janus Henderson, μεγάλος όμιλος διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

Υπολόγισε, μάλιστα, ότι οι παγκοσμίου βεληνεκούς επιχειρήσεις διέθεσαν ως επιστροφή στους μετόχους τους το ποσό – ρεκόρ των 403,5 δισ. δολαρίων το τρίτο τρίμηνο, ήτοι ήταν ενισχυμένο κατά 22% εν συγκρίσει με το ίδιο διάστημα πριν από έναν χρόνο. «Το ερώτημα το οποίο πάντα οι επενδυτές θα πρέπει να εξετάζουν είναι εάν αυτές οι προοπτικές έχουν ορθά συνεκτιμηθεί στις τιμές των μετοχών», παρατηρεί ο Τζόναθαν Σπρεντ, πρώτος τη τάξει διαχειριστής χαρτοφυλακίου στον κλάδο μετοχών παγκοσμίων ομίλων Mondrian Investment Partners.

Αναφορικά τώρα με την Ιαπωνία, «πιστεύουμε ότι διαθέτει τον καλύτερο συνδυασμό της μελλοντικής αύξησης των μερισμάτων και της τωρινής τους απόδοσης, ο οποίος συνδυασμός υποστηρίζεται από τον δυναμισμό των ισολογισμών των εταιρειών της χώρας». Εν κατακλείδι, στην περίπτωση των επιχειρήσεων διεθνούς βεληνεκούς του Ηνωμένου Βασιλείου, αυτές προσφέρουν στην προοπτική δωδεκαμήνου μία απόδοση στα μερίσματά τους της τάξεως του 3,4%, όταν αντιστοίχως οι ιαπωνικές 2,2% και 1,3% οι αμερικανικοί όμιλοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή