Θετική είναι η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Eurogroup της 6ης Δεκεμβρίου για την ενεργοποίηση της νέας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους σε συνέχεια της 12ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Πρόκειται για την επιστροφή κερδών από ελληνικά ομόλογα.
Η Κομισιόν βλέπει περαιτέρω πρόοδο στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, αξιολογώντας θετικά τις επιδόσεις σε τομείς όπως η ενέργεια και η διαχείριση των δημόσιων οικονομικών. Ωστόσο, καταγράφει και καθυστερήσεις, σε ζητήματα όπως τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στην υγεία και στη δικαιοσύνη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει επίσης ότι το ύψος της κρατικής στήριξης λόγω της πανδημίας αναμένεται να περιοριστεί πλέον το 2022, με την Ελλάδα να διατηρεί πάντως ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ενισχύσεων στην ΕΕ, και το επόμενο έτος.
Συστήνει δε την εξασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας, καθώς και την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των επενδύσεων, και στέκεται στον θετικό αντίκτυπο του Ταμείου Ανάκαμψης, σε τομείς όπως η πράσινη μετάβαση και η ψηφιακή αναβάθμιση.
Υπό παρακολούθηση για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες
Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ελλάδα είναι μία από τις 12 χώρες που εμφανίζουν μακροοικονομικές ανισορροπίες, οι οποίες θα πρέπει να ερευνηθούν σε βάθος. Μάλιστα η Ελλάδα είναι μία από τις τρεις χώρες που εμφανίζουν υπερβολικές ανισορροπίες.
«Η Ελλάδα εισήλθε στην κρίση του κορωνοϊού με ευάλωτα σημεία που σχετίζονται με το κρατικό χρέος, την ελλιπή εξωτερική εξισορρόπηση, την κληρονομιά των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την ανεργία και τη χαμηλή δυνητική ανάπτυξη», σημειώνει η σχετική έκθεση, τονίζοντας ότι με την πανδημία, το κρατικό χρέος και οι εξωτερικές ανισορροπίες αυξήθηκαν.
Πηγή: Moneyreview.gr