«Καμπανάκι» για τις προσλήψεις στο Δημόσιο

«Καμπανάκι» για τις προσλήψεις στο Δημόσιο

Συνέχιση της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής συστήνει η Ε.Ε. σε μια –συνολικά– θετική έκθεση για τη 12η αξιολόγηση

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προειδοποιητικό καμπανάκι για τις προσλήψεις στο Δημόσιο χτύπησε, μεταξύ άλλων, χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μια –συνολικά– θετική έκθεση για τη 12η αξιολόγηση ενισχυμένης εποπτείας, που εισηγείται την εκταμίευση 767 εκατ. ευρώ. Η Κομισιόν κάλεσε, επίσης, την Ελλάδα να επιδείξει σύνεση στη δημοσιονομική της πολιτική, καθώς είναι μια χώρα με υψηλό δημόσιο χρέος.

«Είναι σημαντικό να διατηρηθεί η συνετή δημοσιονομική πολιτική για να διασφαλισθεί η μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών», σημείωσε η Κομισιόν απευθυνόμενη στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες με υψηλό χρέος, στην ανακοίνωσή της για τα προσχέδια προϋπολογισμών, που παρουσιάσθηκε επίσης, χθες, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

Σύμφωνα με την έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων αυξήθηκε κατά 2,6% από το 2018, όταν η χώρα βγήκε από το μνημόνιο, κυρίως λόγω της αύξησης του προσωρινού προσωπικού κατά 24,5%. Ετσι, η μισθολογική δαπάνη για το Δημόσιο αναμένεται να αυξηθεί κατά 6% την περίοδο 2018-22, ή στο 9,5% του ΑΕΠ από 9,3% το 2018. Η Επιτροπή παροτρύνει την κυβέρνηση να παρακολουθεί στενά το θέμα και να ενισχύσει τον κεντρικό έλεγχο στις διαδικασίες προσλήψεων. Ακόμη, καλωσορίζει την απόφαση της κυβέρνησης να ορίσει οροφή στις προσλήψεις προσωρινού προσωπικού το 2022, ενώ τονίζει τη σημασία της «διατήρησης του συνολικού κόστους της δημόσιας διοίκησης σταθερού, ώστε να διατηρηθεί η συνετή δημοσιονομική πολιτική μεσοπρόθεσμα».

Η έκθεση κάνει αναφορά στο γεγονός ότι η Ελλάδα μπαίνει στον τελευταίο χρόνο της ενισχυμένης εποπτείας, καθώς οι δεσμεύσεις της λήγουν στα μέσα του 2022. Αφήνει ανοιχτό πάντως το πότε ακριβώς θα λήξει η ενισχυμένη εποπτεία, αναφέροντας ότι οι αποφάσεις για την εκταμίευση των υπόλοιπων δόσεων για την ελάφρυνση του χρέους καθώς και για το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας «θα χρειαστεί να λάβουν υπόψη τους την πρόοδο στην ολοκλήρωση των δεσμεύσεων και το ευρύτερο περιβάλλον οικονομικής πολιτικής». Σημειώνεται ότι εφόσον εκταμιευθεί η δόση της  12ης αξιολόγησης, θα απομένουν άλλες 2, η τελευταία του Ιουνίου του 2022 καθώς και μία που εκκρεμεί από το 2019.

ΕΝΦΙΑ σε 10 ή 12 δόσεις

Η έκθεση υπογραμμίζει την επιτυχή ολοκλήρωση μιας σειράς δεσμεύσεων, όπως αυτές που αφορούν τον ανταγωνισμό στον τομέα της ενέργειας, την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, τη σημαντική πρόοδο στις αποκρατικοποιήσεις, τη νομοθεσία για τον προσωπικό βοηθό των ατόμων με αναπηρία, το κτηματολόγιο και τη μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ.

Μάλιστα, μεταφέρει τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, με βάση τη νέα, ευρύτερη περιουσιακή βάση, θα ξεκινήσει το 2022 από τον Μάρτιο. Ο προγραμματισμός προβλέπει ότι η πληρωμή θα γίνει σε 10 ή 12 δόσεις.

Η σημαντικότερη καθυστέρηση αφορά την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Διαπιστώνει, όμως, καθυστερήσεις σε άλλους τομείς, με κυριότερη την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, όπου σημειώθηκε μόνο οριακή βελτίωση. Το νέο χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης προβλέπει εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων πλην συντάξεων έως το τέλος του χρόνου και των συντάξεων έως τα μέσα του 2022.

Καθυστερήσεις επισημαίνονται, επίσης, στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, στη Δικαιοσύνη, στην αναμόρφωση του πλαισίου των επιθεωρήσεων των οικονομικών δραστηριοτήτων και των αγορών προϊόντων και στην επικύρωση των δασικών χαρτών.

Επισημαίνει, επίσης, μια σειρά κινδύνων, στο δημοσιονομικό μέτωπο, ξεκινώντας από την εξέλιξη της πανδημίας και τις τιμές της ενέργειας, αλλά και το κόστος του φορέα για τη στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών, τις αποφάσεις των δικαστηρίων για τις συντάξεις και για τις υποθέσεις της ΕΤΑΔ. Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, αναφέρει η έκθεση, αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο κατά 14%, ενώ οι τιμές ενέργειας για τους οικιακούς καταναλωτές ήταν 14% υψηλότερες από τον μέσο όρο της Ε.Ε.

Προεξόφληση χρέους 7,1 δισ.

Η Κομισιόν εκφράζεται θετικά και για την προεξόφληση 5,3 δισ. ευρώ δανείων του EFSF και 1,8 δισ. του ΔΝΤ (όλο το υπόλοιπο), κάτι που «δείχνει» προς την έγκριση της σχετικής απόφασης από τον ESM. To ποσό είναι μεγαλύτερο από τον αρχικό σχεδιασμό, που προέβλεπε εξόφληση των δανείων του 2022 στον EFSF, 2,6 δισ. ευρώ.

Η ανάλυση βιωσιμότητας χρέους βασίζεται στην εκτίμηση για πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ μετά το 2023, το οποίο είναι το μέγεθος που προκύπτει «χωρίς αλλαγή πολιτικής».

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος  Σταϊκούρας σε ανακοίνωσή του υπενθύμισε πως «πρόκειται για την 9η διαδοχική θετική έκθεση αξιολόγησης κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία. Και για την 7η έκθεση, που –παρά τις μεγάλες δυσκολίες τις οποίες έχει προκαλέσει, σε παγκόσμιο επίπεδο, η πρωτόγνωρη δοκιμασία του κορωνοϊού– ολοκληρώνεται επιτυχώς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή