Πιέσεις στα νοικοκυριά από τις αυξήσεις ηλεκτρικού ρεύματος

Πιέσεις στα νοικοκυριά από τις αυξήσεις ηλεκτρικού ρεύματος

Η αγωνία για τις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου κορυφώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς η πτώση της θερμοκρασίας και η αύξηση της ζήτησης για θέρμανση τροφοδοτούν ένα νέο κύμα αυξήσεων που αναμένεται να κορυφωθεί τον Δεκέμβριο.

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αγωνία για τις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου κορυφώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς η πτώση της θερμοκρασίας και η αύξηση της ζήτησης για θέρμανση τροφοδοτούν ένα νέο κύμα αυξήσεων που αναμένεται να κορυφωθεί τον Δεκέμβριο.

Ενδεικτική του τι πρόκειται να ακολουθήσει με την ένταση του χειμώνα είναι η περίπτωση της Γαλλίας, η οποία θερμαίνεται κατά βάση με ηλεκτρική ενέργεια λόγω της φθηνής μέχρι πρότινος πυρηνικής παραγωγής, και με τις πρώτες χαμηλές θερμοκρασίες είδε τις τιμές ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά να σπάνε το φράγμα των 300 ευρώ και να διαμορφώνονται σήμερα στα 302,14 ευρώ/MWh, καθώς πέραν της αύξησης της ζήτησης έχει περιοριστεί και η παραγωγή των πυρηνικών μονάδων. Σε υψηλά επίπεδα παραμένει και η τιμή στην εγχώρια αγορά, η οποία σημείωσε μικρή άνοδο (1%) σε σχέση με χθες και διαμορφώθηκε σήμερα στα 285,24 ευρώ/MWh. Νέες πιέσεις στις αγορές της Ευρώπης ασκούν οι υψηλές τιμές των CO2, oι οποίες κινούνται τις τελευταίες ημέρες σταθερά στα 70 ευρώ ο τόνος και σκαρφάλωσαν στα 73,18 ευρώ χθες μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία ότι θα θέσει ένα ελάχιστο όριο 60 ευρώ ο τόνος για τη χώρα, εφόσον η Ε.Ε. δεν συμφωνήσει σε μια ελάχιστη τιμή για το ευρωπαϊκό σύστημα ρύπων (ETS).

Η ανησυχία για ένα νέο κύμα ανεξόφλητων οφειλών είναι έντονη στους ενεργειακούς παρόχους.

Στην Ελλάδα, η μέση χονδρεμπορική τιμή για τον Νοέμβριο διαμορφώνεται στα 228,36 ευρώ/MWh, πολύ πιο πάνω από τα υψηλά επίπεδα των 198,32 ευρώ/MWh του Οκτωβρίου, ανατρέποντας τα μέτρα κοινωνικής προστασίας από τις αυξήσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και τα οποία έλαβαν υπόψη τους μέση τιμή Νοεμβρίου στα 200 ευρώ/MWh και Δεκεμβρίου στα 220 ευρώ/ΜWh. Τα αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία ξαναπιάνουν τα τεφτέρια και κάνουν εκ νέου λογαριασμούς για να δουν τι παραπάνω μπορούν να καλύψουν προκειμένου να μετριάσουν τις επιπτώσεις για τα νοικοκυριά τα οποία μαστίζονται από το γενικότερο κύμα ακρίβειας σε βασικά προϊόντα, αναζητώντας κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού οι δυνατότητες αξιοποίησης των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων εξαντλήθηκαν. Τα 700 εκατ. που θα κατευθυνθούν προς το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης από τα έσοδα των δημοπρασιών ρύπων αποτελούν «ταβάνι», αφού περαιτέρω περιορισμός των εισροών του ΕΛΑΠΕ θα προκαλέσει προβλήματα βιωσιμότητας. Οι εταιρείες προμήθειας από την πλευρά τους διευρύνουν όλο και περισσότερο τα προγράμματα διακανονισμών αποπληρωμής προκειμένου να διευκολύνουν τους πελάτες τους. Αν και προς το παρόν δεν διαπιστώνουν καθυστερήσεις πληρωμών, η ανησυχία για ένα νέο κύμα ανεξόφλητων οφειλών είναι έντονη καθώς οι μεγάλες αυξήσεις δεν έχουν περάσει ακόμη στους λογαριασμούς.

Στο μέτωπο της επάρκειας, η εξ αναβολής για σήμερα συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων αναβλήθηκε για δεύτερη φορά λόγω της επίσκεψης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα στην Αίγυπτο. Αντικείμενο της επιτροπής είναι η διαθεσιμότητα των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ τους χειμερινούς μήνες, καθώς κρίνονται απαραίτητες για την επάρκεια του συστήματος σε περίπτωση κακοκαιρίας. Η αξιοπιστία των μονάδων, σύμφωνα με τα όσα η ίδια η ΔΕΗ περιγράφει σε επιστολή της προς τον ΑΔΜΗΕ, δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Οι μονάδες δεν είναι επαρκώς συντηρημένες λόγω του προγράμματος απολιγνιτοποίησης, ενώ έχουν καταπονηθεί από την πέραν της προβλεπόμενης χρήσης τους στον καύσωνα και επιπλέον αντιμετωπίζουν και προβλήματα τροφοδοσίας με καύσιμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή