Περιζήτητη η μετοχή της ολλανδικής ASML

Περιζήτητη η μετοχή της ολλανδικής ASML

Η εταιρεία κατασκευάζει τις μηχανές που χρειάζονται για την παραγωγή των πιο προηγμένων ημιαγωγών

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονο είναι το ενδιαφέρον που δείχνουν οι επενδυτικοί κύκλοι για μία κατά τα άλλα άγνωστη μετοχή μιας εξαιρετικά σημαντικής εταιρείας, εντούτοις. Οπως αναφέρει σχετικά σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό και ενημερωτικό αμερικανικό δίκτυο CNBC, πρόκειται για την ολλανδική εταιρεία ASML, τη μοναδική σε ολόκληρο τον κόσμο η οποία είναι ικανή να κατασκευάζει ιδιαζόντως περίπλοκες μηχανές, που χρειάζονται για την κατασκευή των πιο προηγμένων ημιαγωγών. Πρόκειται για τις μηχανές EUV, εκ των οποίων εκάστη κοστίζει σχεδόν 140 εκατ. δολάρια και πωλείται στους ολιγάριθμους κατασκευαστικούς ομίλους τύπου TSMC, Samsung και Intel.

Ειδικότερα, οι EUV εκπέμπουν ακτίνες φωτός πολύ μικρού μήκους κύματος επί δισκίων πυριτίου, στα οποία εγχέονται πολύ προσεκτικά φωτοανθεκτικές χημικές ουσίες. Σχέδια δημιουργούνται πάνω στα δισκία, όπου η ακτίνα φωτός έρχεται σε επαφή με τις ουσίες αυτές. Η εν λόγω διεργασία, η οποία είναι αναγκαία για να σχηματιστούν τα πολύ σημαντικά τρανζίστορ (ή κρυσταλλολυχνίες), είναι γνωστή ως λιθογραφία. Οι ίδιες οι συσκευές EUV ονομάζονται μηχανές ακραίας υπεριώδους λιθογραφίας.

Πολύτιμη εταιρεία

Η εταιρεία κατασκευάζει τις μηχανές που χρειάζονται για την παραγωγή των πιο προηγμένων ημιαγωγών.

Η χρηματιστηριακή αξία του εν λόγω ολλανδικού ομίλου ανέρχεται σε σχεδόν 350 δισ. δολάρια, ενώ λίγοι γνωρίζουν για τις δραστηριότητές του και έργο του είναι να εξακολουθεί να αναπτύσσεται, ούτως ώστε να μπορεί να συμβαδίζει με την ακόρεστη ζήτηση ημιαγωγών. Διαθέτει περισσότερα από 31.000 άτομα προσωπικό και ιδρύθηκε πριν από 37 χρόνια. Αξίζει να αναφερθεί πως τα συστήματα λιθογραφίας, τα οποία αναπτύσσει η ASML, δεν έχουν όλα τις δυνατότητες των μηχανών EUV. Η τεχνολογία αυτή είναι η πιο πρόσφατη που διαθέτει η ολλανδική επιχείρηση και η οποία εισήχθη προ ολίγων ετών για μια μεγάλου όγκου κατασκευαστική διαδικασία. Η τεχνολογία που αποτελεί τη βασική κινητήρια μηχανή του κλάδου είναι η λεγόμενη βαθιά υπεριώδης λιθογραφία. Οι ογκωδέστατες και σχετικά σπάνιες μηχανές ακραίας υπεριώδους λιθογραφίας διαθέτουν περισσότερα από 100.000 εξαρτήματα εκάστη.

Για να μεταφερθούν χρειάζονται 40 εμπορευματοκιβώτια μεταφοράς φορτίου ή τέσσερα αεροπλάνα τύπου τζάμπο. Το παρελθόν έτος, η ASML είχε πουλήσει μόλις 31 από τις θηριώδεις συσκευές, σύμφωνα με τα αρχεία που τηρεί η ίδια, ενώ αθροιστικά έχει διαθέσει στη διεθνή αγορά 100 τεμάχια. Εν τω μεταξύ, αξίζει να αναφερθεί πως επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ είχαν ασκηθεί πιέσεις στην κυβέρνηση της Ολλανδίας να διακόψει την πώληση της συσκευής στην πελατεία της στην Κίνα, όπως είχε αναφέρει πέρυσι το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς. Ως αποτέλεσμα οι κινεζικές κατασκευαστικές εταιρείες ημιαγωγών δεν μπορούσαν να παραγάγουν πιο προηγμένα προϊόντα, ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει φανεί πως συμφωνεί με την πολιτική Τραμπ ως προς το ζήτημα αυτό.

Εν κατακλείδι, όπως αναφέρει στο CNBC ο Κρις Μίλερ, βοηθός καθηγητή στη Νομική και Διπλωματική Σχολή Φλέτσερ του Πανεπιστημίου Ταφτς, οι κατασκευάστριες ημιαγωγών επιδιώκουν να χρησιμοποιούν φως με το μικρότερο δυνατόν μήκος κύματος στη λιθογραφία, ώστε να προσαρμόζουν όσο περισσότερες κρυσταλλολυχνίες γίνεται σε κάθε δισκίο πυριτίου. Γενικά μιλώντας, όσο περισσότερες κρυσταλλολυχνίες μπορούν να ενσωματωθούν σε ημιαγωγό, τόσο ισχυρότερος και ανθεκτικότερος καθίσταται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή