Σταθερές οι τιμές του πετρελαίου παρά την αποδέσμευση αποθεμάτων

Σταθερές οι τιμές του πετρελαίου παρά την αποδέσμευση αποθεμάτων

Η πρόσθετη προσφορά 5 χωρών δεν φαίνεται να ανακόπτει την ανοδική του πορεία

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aν και οι μεγάλες οικονομίες ανταποκρίθηκαν στο αίτημα των ΗΠΑ να αποδεσμεύσουν τμήμα των στρατηγικών πετρελαϊκών αποθεμάτων τους αποσκοπώντας στην αποκλιμάκωση των τιμών, ο «μαύρος χρυσός» παρέμεινε σταθερός χθες, έχοντας σημειώσει άνοδο την Τρίτη. Οπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η πρόσθετη προσφορά είναι απίθανο να ανακόψει την ανοδική του πορεία. Στην αγορά του Λονδίνου το πετρέλαιο τύπου Brent διαπραγματευόταν αργά χθες στα σχεδόν 82 δολάρια το βαρέλι, αφότου την Τρίτη είχε μια ενίσχυση της τάξεως του 3,3%. Τα συνολικά στρατηγικά αποθέματα, τα οποία αποδεσμεύθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ινδία και τη Νότια Κορέα, αλλά και τη Βρετανία, δεν ανταποκρίθηκαν σε όσα ανέμεναν παράγοντες των αγορών και αναλυτές. Οι μεν ΗΠΑ αποδέσμευσαν τα περισσότερα και συγκεκριμένα 50 εκατ. βαρέλια, ήτοι το ισοδύναμο σχεδόν δυόμισι ημερών αμερικανικής ζήτησης. Η δε Ινδία αποδεσμεύει 5 εκατ. βαρέλια, το Ηνωμένο Βασίλειο 1,5 εκατ. βαρέλια από ιδιωτικά αποθέματα, ενώ η Ιαπωνία περί τα 4,2 εκατ. βαρέλια.

Επιπροσθέτως, η Ουάσιγκτον είχε επιβεβαιώσει ότι τα δικά της αποθέματα αφορούν πετρέλαιο με υψηλή περιεκτικότητα σε θείο και αυτό δεν βοηθάει στην επίλυση του προβλήματος με την έλλειψη του γλυκού αργού, το οποίο έχει χαμηλή περιεκτικότητα. «Η πρωτοβουλία δεν θα κάνει πολλά πράγματα για να ανακουφίσει την ανεπάρκεια της αγοράς σε γλυκό αργό», επισημαίνουν αναλυτές της Energy Aspects, μεταξύ των οποίων και η Αμρίτα Σεν. «Η υπό των ΗΠΑ προσπάθεια να αποκλιμακώσει σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα το κόστος του εμπορεύματος, θα κατατείνει σε υψηλότερες τιμές το προσεχές έτος». Τώρα πλέον, η προσοχή στρέφεται στον ΟΠΕΚ και στις συνεργαζόμενες χώρες και στο πώς η όλη ομάδα θα ανταποκριθεί στην κινητοποίηση, η οποία συντονίστηκε από ορισμένες από τις μεγαλύτερες καταναλώτριες πελάτισσσές του. Πριν από την ανακοίνωση, η ομάδα αυτή δήλωσε πως η αποδέσμευση κρίνεται ως αδικαιολόγητη από τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς και πως ενδέχεται να χρειαστεί να αναθεωρήσουν τα σχέδια για αύξηση της παραγωγής τους στη μηνιαία συνεδρίασή τους την επόμενη εβδομάδα.

50 εκατ. βαρέλια αποδέσμευσαν από τα στρατηγικά τους αποθέματα οι Ηνω- μένες Πολιτείες.

Οι συζητήσεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα εκκινήσουν προσεχώς και εάν έχουν θετική έκβαση, θα συμβάλουν στο να προστεθούν επιπλέον προμήθειες αργού στην αγορά. Ρώσος διπλωμάτης υπαινίχθηκε χθες ότι η αναζωογόνηση της συμφωνίας είναι δύσκολη, αλλά, όπως τόνισε σε σχόλιό του στο Twitter, «είναι αναπόφευκτες οι συνομιλίες σε υψηλούς τόνους». Προσφάτως, το αργό εκτινάχθηκε σε πρωτοφανή επίπεδα επταετίας. Οι δε τιμές της βενζίνης στη λιανική ανήλθαν το 2020 σε άνω του 60% στις Ηνωμένες Πολιτείες, ήτοι είχαν την ταχύτερη αύξησή τους από το 2000. Σε μεγάλο βαθμό αυτό αποδίδεται στο γεγονός πως οι άνθρωποι επέστρεψαν στους δρόμους, εφόσον τα περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας αμβλύνθηκαν. Αναφορικά με τα 50 εκατομμύρια βαρέλια των ΗΠΑ, τέλος, τα 32 εκατ. θα αντληθούν από τα στρατηγικά αποθέματα, ενώ τα υπόλοιπα 18 εκατ. από την επιταχυνόμενη αποδέσμευση πωλήσεων που είχαν προηγουμένως εγκριθεί, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή