Η διόρθωση συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αν και ήταν σαφώς πιο ήπια αυτή τη φορά, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κάτω από τις 890 μονάδες και τους πωλητές να αποκοτούν υπεροπλία από το ξεκίνημα σχεδόν της συνεδρίασης έως το καμπανάκι της λήξης.
Τόσο εγχώρια όσο και στις ευρωπαϊκές αγορές, η επιφυλακτικότητα συνεχίζει να είναι έντονη λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης με την πανδημία, η οποία ρίχνει σκιές στην ανάκαμψη των οικονομιών, τη στιγμή που και τα στοιχεία για το γερμανικό επιχειρηματικό κλίμα τον Νοέμβριο χαμήλωσαν τις προσδοκίες για την ανάκαμψη στη χώρα, καθώς έδειξαν επιδείνωση για πέμπτο συνεχή μήνα και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2020.
Ετσι, σε ό,τι αφορά τα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση της τάξης του 0,60% και στις 889,58 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,45 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,54% στις 2.133,09 μονάδες, ενώ κατά 2,26% υποχώρησε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.535,79 μονάδες, λόγω της νέας βουτιάς κατά 29,94% στη μετοχή της Τράπεζας Αττικής.
Ο σκεπτικισμός των επενδυτών έχει επανέλθει, με τις ανησυχίες γύρω από τις επιπτώσεις του νέου κύματος COVID στην ανάκαμψη να είναι έντονες.
Ο τραπεζικός δείκτης υποαπέδωσε και σημείωσε πτώση 1,41% στις 579,47 μονάδες, με την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 0,41%, την Eurobank να κλείνει στο -1,6%, την Εθνική Τράπεζα στο -0,97% και την Τράπεζα Πειραιώς στο -0,72%.
Στα μη τραπεζικά blue chips πιέσεις άνω του 1% δέχτηκαν οι Titan, Aegean, ΕΛΒΑΛΧαλκόρ, Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ, ενώ στο +1,31% έκλεισε η Σαράντης και ακολούθησαν στα θετικά οι Jumbo, Βιοχάλκο, Coca-Cola και ΟΤΕ.
Ο σκεπτικισμός των επενδυτών στο Χ.Α. έχει επανέλθει τόσο για την επάνοδο στην κανονικότητα όσο και για τις επιδόσεις του ΑΕΠ κατά το δ΄ τρίμηνο στον βαθμό που τα περιοριστικά μέτρα αποθαρρύνουν την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, ιδιαίτερα εκείνης των εορταστικών ημερών, όπως σχολιάζουν εγχώριοι αναλυτές, με τη Merit Securities να τονίζει ότι η βραχυπρόθεσμη τάση του Γενικού Δείκτη γύρισε σε πτωτική, με τα σημεία στήριξης να εντοπίζονται στις 890 και στις 880 μονάδες και το σημείο αντίστασης οι 900 μονάδες.
Πέρα από τις πιέσεις στο Χ.Α., οι πιέσεις συνεχίστηκαν και στην αγορά ομολόγων, όπου το sell-off στα ομόλογα της περιφέρειας, μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά, που πυροδότησαν την Τρίτη οι δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ γύρω από τον πληθωρισμό και το μέλλον της ποσοτικής χαλάρωσης, επέμεινε για δεύτερη ημέρα έπειτα και από την αύξηση των επιτοκίων στην οποία προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας, ενισχύοντας τις προσδοκίες και τα στοιχήματα των επενδυτών για ανάλογες κινήσεις και από άλλες κεντρικές τράπεζες σύντομα.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς εκτοξεύθηκε στο 1,35% και στα υψηλά τριών εβδομάδων, τη στιγμή που τον Αύγουστο μόλις κινούνταν σε ιστορικά χαμηλά και στο 0,53%. Αν και οι δηλώσεις του μέλους της ΕΚΤ Ιζαμπελ Σνάμπελ θόλωσαν κάπως το τοπίο σχετικά με την ένταξη της Ελλάδας σε όποιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ισχύσει μετά τη λήξη του PEPP, η DZ Bank εμφανίστηκε αισιόδοξη βλέποντας συνέχιση της στήριξης της κεντρικής τράπεζας αλλά και σημαντική συρρίκνωση των spreads των ελληνικών ομολόγων έναντι των ιταλικών. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, «θεωρούμε απίθανο η ΕΚΤ να αποκλείσει πλήρως την Ελλάδα από τα προγράμματα QE στο μέλλον. Το πιθανότερο είναι να προσαρμοστούν οι κανόνες του QE ή να δημιουργηθεί ένα νέο πρόγραμμα. Η απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο και να πυροδοτήσει μια σημαντική μείωση των ελληνικών spreads έναντι της Ιταλίας».