THE NEW YORK TIMES

Οι πλούσιες χώρες ανοίγουν τα σύνορα για ξένους εργαζομένους

Σχεδιάζουν να δώσουν εκατομμύρια βίζες για να στηρίξουν την ανάκαμψη

Οι πλούσιες χώρες ανοίγουν τα σύνορα για ξένους εργαζομένους

Καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει δυναμικά από την πανδημία, έχει αρχίσει ένας ανταγωνισμός ανάμεσα σε οικονομίες που προσπαθούν να εξασφαλίσουν νέους και ικανούς εργαζομένους. Ετσι, πολλές από τις πλούσιες χώρες που ηγούνται της ανάκαμψης έχουν αποδυθεί σε μια κούρσα ταχύτατης έκδοσης βίζας και μόνιμων αδειών παραμονής. Στέλνουν στους μετανάστες που διαθέτουν κάποια επαγγελματική ειδίκευση το μήνυμα ότι ζητούν τη βοήθειά τους και άμεσα.

Ο Καναδάς αναμένεται να δώσει άδειες παραμονής σε 1,2 εκατ. νέους μετανάστες μέχρι το 2023, ενώ το Ισραήλ αποφάσισε προσφάτως να εισαγάγει νοσηλευτικό προσωπικό από το Νεπάλ.

Στη Γερμανία, αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η χώρα χρειάζεται 400.000 καινούργιους μετανάστες ετησίως για να καλύψουν τις κενές θέσεις – από τους ακαδημαϊκούς χώρους μέχρι τον κλιματισμό. Ετσι το νέο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση προσφέρει επαγγελματικές βίζες που εκδίδονται με συνοπτικές διαδικασίες και άδεια παραμονής έξι μηνών για να επισκεφτεί κανείς τη χώρα και να αναζητήσει εργασία.  Ο Καναδάς σχεδιάζει να δώσει άδειες παραμονής σε 1,2 εκατ. νέους μετανάστες μέχρι το 2023, ενώ το Ισραήλ αποφάσισε προσφάτως να εισαγάγει νοσηλευτικό προσωπικό από το Νεπάλ. Σε ό,τι αφορά την Αυστραλία, όπου ορυχεία, ξενοδοχεία και  μπαρ παρουσιάζουν όλα ελλείψεις προσωπικού έπειτα από δύο χρόνια κλειστών συνόρων, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να διπλασιάσει τον αριθμό των μεταναστών στους οποίους θα επιτρέψει την είσοδο στη χώρα. Μόνο στα ξενοδοχεία υπολογίζεται ότι υπάρχουν 100.000 κενές θέσεις.

Στις ΗΠΑ η κυβέρνηση Μπάιντεν αναμένεται να εγκρίνει εκατοντάδες χιλιάδες νέες πράσινες κάρτες σε μετανάστες. Εν ολίγοις, πολλές χώρες προσπαθούν να προσελκύσουν εξειδικευμένους ξένους σε όλο το φάσμα των δυνατοτήτων, από όσους διαθέτουν καλή φυσική κατάσταση μέχρι αυτούς που διαθέτουν διδακτορικό στη Φυσική. Το ζητούμενο για τις χώρες υποδοχής είναι να εξομαλύνουν την ανάκαμψη από την πανδημία, που έως τώρα δεν είναι ομαλή. Η πανδημία οδήγησε πολλούς στη συνταξιοδότηση, στην παραίτηση ή απλώς στην άρνηση να επιστρέψουν στη δουλειά τους. Οι επιπτώσεις όμως είναι βαθύτερες. Κρατώντας τους ανθρώπους στα σπίτια τους, η πανδημία έριξε περισσότερο φως στις δημογραφικές ανισότητες της ανθρωπότητας. Οι γηράσκουσες πλούσιες χώρες παράγουν πολύ λίγο καινούργιο εργατικό δυναμικό, ενώ οι χώρες με πλεόνασμα νεολαίας συχνά δεν έχουν καθόλου δουλειές να τους δώσουν.

Οι νέες προσεγγίσεις στις δημογραφικές ανισορροπίες ενδέχεται να επηρεάσουν την παγκόσμια διαμάχη για το μεταναστευτικό. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις παραμένουν διχασμένες ως προς το πώς να αντιμετωπίσουν τα κύματα όσων ζητούν άσυλο. Στις ΗΠΑ, η μεταναστευτική πολιτική παραμένει καθηλωμένη και εστιασμένη στα σύνορα με το Μεξικό. Στο μεταξύ, πολλές αναπτυγμένες χώρες οργανώνουν γενναιόδωρα, αποτελεσματικά και καλά μελετημένα προγράμματα για την ένταξη και την ενσωμάτωση ξένων στις κοινωνίες τους. «Η πανδημία αποτελεί επιταχυντή εξελίξεων», τονίζει σχετικά ο Ζαν Κριστόφ Ντιμόντ, επικεφαλής του τομέα διεθνών ερευνών για τη μετανάστευση στον ΟΟΣΑ, και προσθέτει ότι «οι χώρες πρέπει να συνειδητοποιήσουν πόσο σημαντικοί είναι οι μετανάστες». Η πανδημία έχει οδηγήσει σε πολλές μεταβολές στην κινητικότητα των ανθρώπων παγκοσμίως. Επιβράδυνε τη μετανάστευση για λόγους εργασίας. Αύξησε τον ανταγωνισμό για τους «ψηφιακούς νομάδες», καθώς πάνω από 30 χώρες –ανάμεσά τους το Μπαρμπέιντος, η Κροατία αλλά και τα Αραβικά Εμιράτα– δημιούργησαν προγράμματα για να προσελκύσουν προσωπικό στον κλάδο της τεχνολογίας. Παράλληλα υπαγόρευσε χαλάρωση των κανόνων για την εργασία των ξένων, που έχουν ήδη εγκατασταθεί αλλού. Πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, το Βέλγιο και η Φινλανδία κατοχύρωσαν τα δικαιώματα των ξένων που εγκαταστάθηκαν στην επικράτειά τους με φοιτητική ή άλλη βίζα. Αλλες, όπως η Νέα Ζηλανδία έχουν παρατείνει στο διηνεκές τις προσωρινές επαγγελματικές βίζες, ενώ η Ιαπωνία, που παραδοσιακά αποφεύγει τους μετανάστες, επιτρέπει στους προσωρινά απασχολουμένους να αλλάξουν εργοδότες και να παραμείνουν στη χώρα.

Στη Βρετανία, που εγκαταλείφθηκε μαζικά από Ευρωπαίους μετανάστες, πρόσφατη έρευνα μεταξύ 5.700 επιχειρήσεων φέρει το 70% να δυσκολεύεται να προσλάβει νέους υπαλλήλους.