Eurobank: Kατέγραψε κέρδη 298 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο

Eurobank: Kατέγραψε κέρδη 298 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο

Ανοίγει ο δρόμος για τη χορήγηση μερίσματος προς τους μετόχους

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υπερκάλυψη των στόχων σε ό,τι αφορά την κερδοφορία, την κεφαλαιακή επάρκεια και την εξυγίανση του ισολογισμού της πιστοποιούν τα αποτελέσματα 9μήνου που ανακοίνωσε η διοίκηση της Eurobank, η οποία επανέλαβε τη δέσμευσή της για επίτευξη διψήφιου ποσοστού απόδοσης κεφαλαίων το 2022. Οι θετικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της τράπεζας, ανοίγουν τον δρόμο για τη διανομή μερίσματος προς τους μετόχους και όπως επανέλαβε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Φωκίων Καραβίας, κατά την ενημέρωση των επενδυτών, «η συζήτηση με τις εποπτικές αρχές για τη μερισματική πολιτική θα ξεκινήσει στις αρχές του 2022». Οπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του 9μήνου, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 298 εκατ. ευρώ – με το ένα τρίτο εξ αυτών να προέρχεται από τη δραστηριότητα του εξωτερικού.

Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων μετά την τιτλοποίηση Mexico υποχώρησε στο 7,3%.

Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων προσαρμοσμένος μετά την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης Mexico, ύψους 3,2 δισ. ευρώ, υποχώρησε στο 7,3%, ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε στο 15,7% και ο δείκτης CET1 στο 13,3%. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια περιορίστηκαν στα 2,9 δισ. ευρώ από 6,1 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, χωρίς να διαφαίνεται ο κίνδυνος περαιτέρω επιδείνωσης. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τη διοίκηση, εδραιώνει την επίδοση της Eurobank ως η πρώτη τράπεζα με μονοψήφιο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, «στέλνοντας ισχυρό μήνυμα επιστροφής στην οικονομική κανονικότητα».

Eurobank: Kατέγραψε κέρδη 298 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο-1

Οι καταθέσεις πελατών ενισχύθηκαν κατά 3,8 δισ. το 9μηνο και ανήλθαν στα 51,1 δισ. ευρώ, ενώ οι εκτιμήσεις της διοίκησης κάνουν λόγο για σταθεροποίηση των spreads στα ίδια επίπεδα. Ανοιχτό πάντως άφησε η διοίκηση το ενδεχόμενο καθιέρωσης αρνητικών επιτοκίων στις καταθέσεις, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το θέμα εξετάζεται και ότι «δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις». Ειδική αναφορά έγινε στη δραστηριότητα στο εξωτερικό, που απέφερε το ένα τρίτο της κερδοφορίας και ειδικά στην εξαγορά που πραγματοποίησε ο όμιλος στη Βουλγαρία, η οποία παραμένει στη στόχευση για περαιτέρω εξαγορές, εφόσον υπάρξουν ευκαιρίες σε ρεαλιστικές αποτιμήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή