ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Kατέγραψε κέρδη 298 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο

Ανοίγει ο δρόμος για τη χορήγηση μερίσματος προς τους μετόχους

Eurobank: Kατέγραψε κέρδη 298 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο

Την υπερκάλυψη των στόχων σε ό,τι αφορά την κερδοφορία, την κεφαλαιακή επάρκεια και την εξυγίανση του ισολογισμού της πιστοποιούν τα αποτελέσματα 9μήνου που ανακοίνωσε η διοίκηση της Eurobank, η οποία επανέλαβε τη δέσμευσή της για επίτευξη διψήφιου ποσοστού απόδοσης κεφαλαίων το 2022. Οι θετικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της τράπεζας, ανοίγουν τον δρόμο για τη διανομή μερίσματος προς τους μετόχους και όπως επανέλαβε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Φωκίων Καραβίας, κατά την ενημέρωση των επενδυτών, «η συζήτηση με τις εποπτικές αρχές για τη μερισματική πολιτική θα ξεκινήσει στις αρχές του 2022». Οπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του 9μήνου, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 298 εκατ. ευρώ – με το ένα τρίτο εξ αυτών να προέρχεται από τη δραστηριότητα του εξωτερικού.

Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων μετά την τιτλοποίηση Mexico υποχώρησε στο 7,3%.

Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων προσαρμοσμένος μετά την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης Mexico, ύψους 3,2 δισ. ευρώ, υποχώρησε στο 7,3%, ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε στο 15,7% και ο δείκτης CET1 στο 13,3%. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια περιορίστηκαν στα 2,9 δισ. ευρώ από 6,1 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, χωρίς να διαφαίνεται ο κίνδυνος περαιτέρω επιδείνωσης. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τη διοίκηση, εδραιώνει την επίδοση της Eurobank ως η πρώτη τράπεζα με μονοψήφιο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, «στέλνοντας ισχυρό μήνυμα επιστροφής στην οικονομική κανονικότητα».

Eurobank: Kατέγραψε κέρδη 298 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο-1Θετικές είναι οι εκτιμήσεις της διοίκησης για την πορεία των κόκκινων δανείων που θα αφήσει πίσω της η πανδημία, που θα είναι κάτω του 10% για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται μεταξύ άλλων στα στοιχεία για την εξέλιξη των δανείων που ήταν σε καθεστώς αναστολής δόσεων, από τη «συμπεριφορά» των οποίων προκύπτει ότι οι αθετήσεις παραμένουν χαμηλές, καθώς τα στοιχεία της τράπεζας για τα νέα κόκκινα δάνεια το γ΄ τρίμηνο δείχνουν ότι ήταν κάτω των 100 εκατ. ευρώ. Οπως εξήγησε ο κ. Καραβίας, τα δάνεια που είναι σε καθεστώς προστασίας, δηλαδή έχουν υπαχθεί στα προγράμματα Γέφυρα 1 και 2, ανέρχονται σε 2,5 δισ. ευρώ, αλλά οι προϋποθέσεις βάσει των οποίων επιδοτούνται αυτά τα δάνεια, περιορίζουν τον κίνδυνο αθέτησης, καθώς οι δανειολήπτες θα πρέπει να παραμείνουν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προκειμένου να μην υποχρεωθούν να επιστρέψουν το σύνολο της επιδότησης προς το κράτος. Εκτός από την υλοποίηση της συναλλαγής Mexico, η Eurobank, όπως δήλωσε ο κ. Καραβίας, αναμένεται έως τα τέλη του χρόνου να ολοκληρώσει άλλες δύο συναλλαγές και συγκεκριμένα την πώληση της διαχείρισης των καρτών, καθώς και μια συνθετική τιτλοποίηση εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων ύψους 2,1 δισ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο των εξυπηρετούμενων δανείων ενισχύθηκε κατά 600 εκατ. ευρώ στο τέλος 9μήνου –1 δισ. ευρώ έως τα τέλη του χρόνου– με την προοπτική μεγέθυνσης κατά 6%-7% σε ετήσια βάση τα προσεχή έτη. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του 9μήνου, οι νέες εκταμιεύσεις δανείων στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε 5,3 δισ. ευρώ (1,9 δισ. γ΄ τρίμηνο του 2021) και τα συνολικά υπόλοιπα χορηγήσεων (προ προβλέψεων) διαμορφώθηκαν σε 39,8 δισ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται και ομόλογα υψηλής διαβάθμισης ύψους 5,1 δισ. ευρώ, που έχουν προέλθει από τις τιτλοποιήσεις.

Οι καταθέσεις πελατών ενισχύθηκαν κατά 3,8 δισ. το 9μηνο και ανήλθαν στα 51,1 δισ. ευρώ, ενώ οι εκτιμήσεις της διοίκησης κάνουν λόγο για σταθεροποίηση των spreads στα ίδια επίπεδα. Ανοιχτό πάντως άφησε η διοίκηση το ενδεχόμενο καθιέρωσης αρνητικών επιτοκίων στις καταθέσεις, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το θέμα εξετάζεται και ότι «δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις». Ειδική αναφορά έγινε στη δραστηριότητα στο εξωτερικό, που απέφερε το ένα τρίτο της κερδοφορίας και ειδικά στην εξαγορά που πραγματοποίησε ο όμιλος στη Βουλγαρία, η οποία παραμένει στη στόχευση για περαιτέρω εξαγορές, εφόσον υπάρξουν ευκαιρίες σε ρεαλιστικές αποτιμήσεις.