Η Samsung επέλεξε το Τέξας για επένδυση 17 δισ.

Η Samsung επέλεξε το Τέξας για επένδυση 17 δισ.

Ο νοτιοκορεατικός βιομηχανικός κολοσσός κατασκευάζει εργοστάσιο παραγωγής ημιαγωγών στη μικρή πόλη Τέιλορ.

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O τοπικός δικαστής της μικρής πόλης Τέιλορ στο Τέξας, Μπιλ Γκρέιβελ, είναι ο πρώτος άνθρωπος που παραδέχθηκε ότι ελάχιστοι είναι όσοι τον είχαν ακούσει, προτού ο νοτιοκορεατικός βιομηχανικός κολοσσός της Samsung ανακοινώσει πως θα κατασκευάσει εκεί το νέο του εργοστάσιο παραγωγής ημιαγωγών (τσιπ) με επενδύσεις 17 δισ. δολαρίων. Η νέα μονάδα υπό την επωνυμία  Electronics Co, η οποία θα κατασκευάσει προηγμένα και υψηλής απόδοσης τσιπ, χαιρετίστηκε από τους τοπικούς, πολιτειακούς και ομοσπονδιακούς αξιωματούχους, διότι συνιστά ένα σημαντικό βήμα στην τόνωση των εγχώριων προμηθειών σε ημιαγωγούς.

Αυτάρκεια

Ενας ακόμη λόγος για την ευνοϊκή υποδοχή έχει να κάνει με το ότι η εντόπια παραγωγή θα περιορίσει την εξάρτηση των ΗΠΑ από την Κίνα. «Σήμερα το Τέιλορ ίσως να είναι η πιο γνωστή από κάθε άλλη πόλη του κεντρικού Τέξας σε όλον τον κόσμο», τόνισε ο Μπιλ Γκρέιβελ, ο ανώτατος εκλεγμένος αξιωματούχος της κομητείας του Τέιλορ, ο οποίος συμμετείχε στις διμερείς συνομιλίες. Ο ίδιος αποδίδει την επιτυχία στην ανακοίνωση σχετικά με το εργοστάσιο στην απευθείας συνεργασία που είχε το γραφείο του κυβερνήτη της πολιτείας, Γκρεγκ Αμποτ, για να διασφαλιστεί η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας προς αυτό. Ο ίδιος ο Αμποτ είχε αναμειχθεί στις επαφές, ώστε να υπάρξει απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση από την Oncor Electric Delivery, εταιρεία της Sempra Energy. Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Γκρέιβελ, ο διευθύνων σύμβουλος της Oncor, Αλεν Νάι, είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Samsung, Γιουνγκ-μπάε Λι, προ καιρού στο Οστιν του Τέξας, όπου έχει ήδη μεγάλη μονάδα. Στόχος του Αλεν Νάι ήταν να διαβεβαιώσει τη Samsung ότι οι βιομηχανικοί χρήστες του δικτύου Oncor πέρυσι τον χειμώνα με τη σοβαρή χιονοθύελλα, που έπληξε την περιοχή, δεν αντιμετώπισαν διακοπές ρεύματος. Συν τοις άλλοις, θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο νοτιοκορεατικός όμιλος έχει επίσης συνάψει συμφωνία με την καναδική επιχείρηση κοινής ωφελείας EPCOR Utilities για να κατασκευάσει αγωγό νερού, που θα χρησιμοποιείται από το εργοστάσιο στο Τέιλορ και θα ξεκινά από την Αλκόα, η οποία απέχει 40 χιλιόμετρα ανατολικά. Τα σχετικά ανέφερε ο δικαστής Μπιλ Γκρέιβελ και προσέθεσε πως «το συγκεκριμένο εργοστάσιο δεν πρόκειται να επηρεάσει κάποιες από τις υφιστάμενες πηγές νερού, αλλά θα συνδεθεί με μία εντελώς νέα».

Ο δικαστής της κομητείας του Τέιλορ επισήμανε πως οι πολιτειακοί αξιωματούχοι από το υπουργείο Ανάπτυξης του Τέξας συνεισέφεραν και αυτοί από τη θέση τους να αντιληφθεί πώς διεξάγονται οι επιχειρηματικές διαπραγματεύσεις σε διεθνές επίπεδο, συστήνοντάς του βιβλίο για την ασιατική κουλτούρα. «Δεν ήμουν βέβαιος πώς μπορείς να διαπραγματευθείς με τους Κορεάτες και δεν είχα ανάλογη εμπειρία – διάβασα και έμαθα από στήθους τα σχετικά κεφάλαια», είπε ο κ. Γκρέιβελ. Από πλευράς του νοτιοκορεατικού ομίλου, αυτός δεν έχει διευκρινίσει τι άλλο θα κατασκευάζει το νέο εργοστάσιό του πέραν των προηγμένων ημιαγωγών, οι οποίοι θα μπορούν να χρησιμοποιούνται στις φορητές συσκευές και στα οχήματα αυτόνομης οδήγησης. Ο δε δικαστής της κομητείας του Τέιλορ διευκρίνισε ότι στελέχη της Samsung τον ενημέρωσαν πως δεν γνωρίζουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά των ημιαγωγών αυτών, διότι η νυν τεχνολογία θα είναι ξεπερασμένη σε λίγα χρόνια. Πάντως, το εργοστάσιο, όπως είπε τέλος η Samsung, θα δημιουργήσει 2.000 θέσεις εργασίας στην υψηλή τεχνολογία με έναρξη παραγωγής το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή